Bułeczki na zakwasie i tangzhong z masłem czosnkowo ziołowym. Styczniowa Piekarnia

 

Styczniowy przepis bardzo mi przypadł do serca. Praca z ciastem i cały proces przygotowania bułek to była wielka przyjemność. A same bułeczki są doskonałe. Takie, jak je sobie wyobrażałam. Upiekłam je wcześnie rano i cieszyliśmy się ich smakiem już na śniadanie. Do popołudnia zniknęły i zostało pyszne wspomnienie. A jak u Was odnalazły się te bułeczki?

 

 

Bułeczki na zakwasie i tangzhong z masłem czosnkowo-ziołowym
przepis  z bloga Bread by Elise

Levain
40 g aktywnego zakwasu pszennego 100% uwodnienia ( u mnie zakwas żytni)
40 g mąki uniwersalnej lub chlebowej (Manitoba)
40 g wody o temperaturze 25-27°C

Tangzhong
100 g pełnego mleka
20 g mąki uniwersalnej lub chlebowej ( u mnie Manitoba)

Ciasto właściwe
320 g mąki chlebowej 11-13% białka ( Manitoba)
20 gramów cukru pudru
120 g zimnego pełnego mleka
1 jajko w temperaturze pokojowej
120 g tangzhong
120 g zakwasu
7 gramów soli
50 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę

Masło czosnkowo-ziołowe (opcjonalnie)
2-3 łyżki niesolonego masła
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżki posiekanych świeżych ziół np. tymianku, rozmarynu, pietruszki
szczypta płatków chili
szczypta soli

 

 

Levain
Dodaj wszystkie składniki do miski i mieszaj gumową szpatułką lub łyżką do połączenia. Przykryj miskę i umieść ją w ciepłym miejscu (około 26°C) do wyrośnięcia na 4 godziny lub do czasu, aż zaczyn podwoi/potroi swoją objętość.

Tangzhong
Do małego garnka wlej mleko i mąkę. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając trzepaczką. Gdy mieszanina zgęstnieje i osiągnie temperaturę 65°C, jest gotowa.
Przenieś tangzhong do czystej miski. Przykryj folią spożywczą i ostudź do temperatury pokojowej.

Ciasto właściwe
Wszystkie składniki, z wyjątkiem soli i masła, włóż do misy miksera z hakiem do ciasta. Mieszaj tylko do połączenia składników. Przykryj misę i autolizuj przez 30 minut.
Po 30 minutach dodaj sól i wyrabiaj ciasto na średnich obrotach przez 5-10 minut.
Powoli dodawaj pokrojone w kostkę, miękkie masło, po jednej kostce na raz.
Po dodaniu całego masła zeskrob hak do ciasta i boki miski za pomocą gumowej szpatułki.
Kontynuuj wyrabianie ze średnią prędkością przez 15-25 minut, aż ciasto przejdzie test szyby.
Umieść ciasto w czystej, lekko naoliwionej misce. Przykryj i zostaw do wyrastania przez godzinę w temperaturze około 24°C. Złóż raz ciasto, przykryj je i niech wyrasta przez kolejną godzinę. Całkowity czas wyrastania: dwie godziny.
Ciasto włóż na noc do lodówki.

Kształtowanie
Następnego ranka wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 12 równych części (po około 65 g każda). Uformuj z kawałków okrągłe bułeczki i umieść je w swojej brytfannie do chleba lub blaszce do pieczenia/żeliwnej patelni.
Przykryj i niech wyrastają przez 6-7 godzin w temperaturze około 24°C, aż podwoją swoją objętość.

Pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Piecz bułki przez 15-20 minut na złoty kolor. W międzyczasie przygotuj masło ziołowo-czosnkowe.

Masło ziołowo-czosnkowe
Rozpuść masło w małym rondelku na średnim ogniu, dodaj posiekany czosnek i podgrzej. Dodaj świeże zioła + szczyptę soli, chili i wymieszaj. Upieczone bułeczki posmaruj masłem ziołowo-czosnkowym. Podawaj na ciepło.

Uwagi
*Jak wykonać test szyby ? Test szyby to jeden z najlepszych sposobów sprawdzenia, czy wystarczająco długo wyrabiałeś ciasto. Przytrzymaj róg ciasta obiema rękami i powoli go rozciągnij. Jeśli możesz rozciągnąć ciasto, aż będzie cienkie i prawie przezroczyste (bez rozdzierania), jest gotowe! Jeśli ciasto dość szybko się rozchodzi, należy je dłużej wyrabiać.

*Jak składać ciasto? Wsuń obie ręce pod ciasto pośrodku, aż opuszki palców się zetkną. Powoli podnoś ciasto do góry i do siebie, aż ciasto puści miskę. Złóż ciasto pod siebie, opuszczając ręce. Obróć miskę o 180° i zrób to samo. Obróć miskę o 90° i powtórz (zasadniczo składając wszystkie cztery boki).

Bułki na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne

10 thoughts on “Bułeczki na zakwasie i tangzhong z masłem czosnkowo ziołowym. Styczniowa Piekarnia

  1. Pierwsza w tym roku piekarnia bardzo przypadła mi do gustu. Ciekawy wypiek, bardzo smaczny, zostanie ze mną na dłużej 🙂
    Dziękuję za styczniowe wypiekanie!

  2. Ślicznie ci się upiekły.
    Bułeczki pyszne, a masło czosnkowe pasuje do nich idealnie.
    Dziękuję za te styczniowe smakowite chwile.

  3. Wyśmienity przepis i wspaniale upiekły się Twoje bułeczki – 2023 rok smacznie się zapowiada 🙂

  4. To była wielka przyjemność praca z ciastem i smak tych bułeczek. Dziękuję za wspólny czas. I cieszę się, ze kolejny rok rozpoczynamy w Twojej piekarni

  5. Muszą wspaniale smakować, tym bardziej z masłem czosnkowo-ziołowym. Na pewno bym je polubiła. 🙂

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.