Brukselka z patelni z ziołami. Dobra na wszystko!

 

 

Brukselka jest dobra na wszystko!
Na styczniową pogodę zimową i niezimową…
Na poszukiwanie nowych smaków…
Na rozmowy o dziś i jutro…
Na spotkanie przy stole z Przyjaciółmi…
Na chwilowy spadek entuzjazmu i dekadencki dzień…
Na  kolację we dwoje przy łagodnych muzycznych dźwiękach…
Na oczekiwanie wiosny…
Na kulinarną terapię …

 

 

Brukselka, warzywo uwielbiane lub nienawidzone. Jak z miłością…
Dla mnie jest zawsze zimowym hitem. Budzi mój zachwyt swoimi możliwościami wykorzystania.
Uwielbiam!

Brukselka z patelni z ziołami

500 g brukselki (najlepiej przemrożonej)
50 g klarowanego masła
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 mała doniczka natki pietruzski
1 mała doniczka mięty
1 mała doniczka koperku
sól wędzona i pieprz do smaku
3/4 łyżki soli i 3/4 łyżki cukru do gotowania

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy twarde końcówki główek. Większe główki przekrawamy na pół.
Zagotowujemy 3/4 l wody z solą i cukrem i wrzucamy brukselki. Gotujemy 4-5 minut. Wylewamy na sito i od razu przelewamy bardzo zimną wodą. Zostawiamy do odsączenia.
Szalotkę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelnię z grubym dnem wykładamy masło, dodajemy szalotkę i czosnek i szklimy. Dokładamy odsączoną brukselkę i smażymy na sporym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli potrzeba, dodajemy masło. Koper, miętę i natkę kroimy.
Kiedy brukselka jest gotowa, posypujemy ją wędzoną solą , pieprzem i mieszamy. Na końcu dodajemy zioła.
Tak przygotowana brukselka może być dodatkiem do praktycznie każdego dania lub samodzielnym posiłkiem.

Brukselka z przyjemnością dołącza do akcji Błyskawiczny piątek!

34 thoughts on “Brukselka z patelni z ziołami. Dobra na wszystko!

  1. Aniu wygląda bardzo apetycznie 🙂

  2. Też lubię brukselkę 🙂
    O wędzonej soli nie słyszałam…

  3. dawno nie jadłam,a tak ją lubię. Ostatnio podsmażam i jest dużo lepsza niż z wody:)

  4. Uwielbiam. Ślinka cieknie .

  5. Zjadłabym natychmiast. Uwielbiam smażoną brukselkę!
    Ale z tą kolacją dla dwojga, to ostrożnie i absolutnie bez śniadania! Oglądałam kiedyś program, w którym robiono eksperymenty po jakim jedzeniu ma się najbardziej jadowite bąki. Zgadnijcie co wygrało? 😉

  6. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

  7. Uwielbiam brukselke jest bardzo pyszna szczególnie lubię zupkę zniej

  8. Bardzo apetycznie wygląda. Lubię brukselkę, dla mnie może być samodzielnym posiłkiem 🙂

  9. kocham brukselkę ;))

  10. U mnie właśnie z tą miłością różnie … bo raz mi podejdzie, a raz nie …. ale taka z ziołami i z patelni brzmi pysznie:)

  11. Chyba sobie zaserwuję taki terapeutyczny posiłek :-).

  12. Lubię brukselkę, więc to poropozycja dla mnie 🙂

  13. Zgadzam się 🙂
    Pyszna jest!
    Pozdrawiam

  14. amanda-butikzprzepisami

    Proste, lekkie, dietetyczne – same zalety! 🙂

  15. Uwielbiam, kocham brukselkę pod każdą postacią! Aż dziwię się, że nigdy nie jadłam z patelni, tak jak proponujesz 😀 Dzięki!

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.