Bretońskie ciasto z jabłkami i solonym masłem

 

Bretońskie ciasto znane jako Quatre-Quarts – cztery ćwiartki to bardzo popularny francuski placek.  Jest prosty, niezbyt słodki, wystarczająco zwarty, aby można go było zjeść rękami i pełen maślanych smaków. Wersja, którą dzisiaj upiekłam na śniadanie, jest wypełniona lekko karmelizowanymi kawałkami jabłek, przez co jest wilgotna i naprawdę nie można jej się oprzeć. To wspaniały przepis na cały rok do domowego repertuaru wypieków.

To delikatne i pyszne ciasto jest bardzo popularne w Bretanii, spotykamy je tam na każdym kroku, ale również jest znane i lubiane w całej Francji. Składa się z czterech składników o jednakowej masie: 150 g mąki, 150 g masła, 150 g cukru i 150g jaj. Poza ten placek nie wymaga żadnego spulchniacza  ani aromatu. Jest doskonały sam w sobie.

Tradycyjnie w Bretanii używa się do Quatre – Quarts specjalnego bretońskiego masła Beurre Salé. To masło jest powszechnie spożywane w północno-zachodniej części Francji  – zwłaszcza w Bretanii i jest intensywnie wykorzystywane do lokalnych wypieków. Zawiera od 3 do 5% więcej soli niż masło solone występujące powszechnie w Europie i ma postać płatków soli morskiej. Dzięki temu ciasto ma piękne, słone i maślane nuty.
Poza Francją nie zawsze można kupić Beurre Salé, ostatnio nie mogę go dostać.  Czym je zastąpić? Zwykłym dobrym masłem i płatkami soli morskiej  Fleur de sel lub  Maldon. Nie polecam używać gotowego masła solonego, ponieważ zazwyczaj zawiera ono większą ilość wody i ciasto może się nie udać . W tym cieście proporcje są bardzo ważne.

 

 

Quatre – Quarts aux Pommes
Bretońskie ciasto z jabłkami

przygotowanie jabłek
2 łyżki (28 g) dobrego masła
2 łyżki (25 g) cukru
2 duże jabłka Grójeckie do pieczenia, po obraniu i wydrążeniu, pokrojone  w kostkę  powinny ważyć około 250 g
szczypta płatków soli morskiej

ciasto
150 g  dobrego masła lub Beurre Salé
150 g jaj w temperaturze pokojowej
150 g cukru
150 g  mąki pszennej
¼ łyżeczki płatków soli morskiej ( pominąć jeśli używamy Beurre Salé )

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C z kratką pośrodku.  Wysmaruj keksówkę masłem i lekko posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. W rondelku rozpuść 150g masła (na ciasto) i odstaw do ostygnięcia.

Dużą patelnię postaw na średnim ogniu  i dodaj pokrojone w kostkę jabłka, masło (do jabłek), cukier i sól. Gdy masło zacznie się topić, delikatnie wymieszaj, aby obtoczyć  nim jabłka. Gotuj przez 6-7 minut, aż jabłka lekko zmiękną i się skarmelizują. Nie rozgotowuj ich, kostki powinny nadal zachować swój kształt. Odstaw do ostygnięcia.

Mikserem ubij żółtka z cukrem, aż będą białe. Dodaj chłodne roztopione masło. Dodaj mąkę i sól i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.  Dodaj jabłka.

W osobnym pojemniku ubij białka na sztywną pianę. Dodaj łyżkę białek do ciasta i wymieszaj, aby rozluźnić jego konsystencję. Potem dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.

Przełóż ciasto do formy i piecz przez 55 minut do  godziny, aż się zarumieni, a patyczek włożony w środek wyjdzie czysty.

Przełóż je na kratkę i zostaw na 10 minut. Potem wyjmij ciasto z formy i przed podaniem ostudź .

34 thoughts on “Bretońskie ciasto z jabłkami i solonym masłem

  1. Lubię smak karmelizowanego jabłka, to będzie perfekcyjne połączenie i świetny dodatek do popołudniowej kawy

  2. Nie znałam takiego ciasta, ale zestaw składników mówi mi, że jest pysznie. Masło to składnik, który zawsze podkręca smak ciasta, więc można się spodziewać nieba w gębie 😀

    • Eve, zapewniam Cię, że to proste ciasto smakuje świetnie. Zwłaszcza zaraz po ostygnięciu. Dobre dla niespodziewanych gości.

  3. Wędrówki po kuchni

    Ciasto jest w sumie proste w przygotowaniu i w dodatku z moimi ulubionymi owocami. Wygląda wspaniale i z pewnością jest pyszne

  4. Słyszałam o tym cieście, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować. Chętnie na weekend je przygotuję. Bardzo lubię pieczone jabłka. Za surowymi nie przepadam

  5. Myślę, ze ciasto by mi zaspakowało. Ciekawe połączenie jabłka i solnoego masłą 😀 Pycha

  6. Bretońskie smakołyki kusza, bo są nieco inne od reszty. Te ciasta na solonym maśle, dużo o tym czytałam, zresztą tłumaczyłam książkę o tym regionie więc wierzę ci na słowo, że to pyszne.

  7. Papierowa Łowczyni

    Kochana, dzięki za przepis. Koniecznie go wypróbuję. Ja kocham jabłecznik, ale takiej wariacji jeszcze nie jadłam. A to znak, że trzeba to jak najszybciej zmienić.

  8. Jeśli chodzi o ciasta z owocami zawsze jesteśmy bardzo na tak.

  9. Rewelacja! Proste i smaczne. Chyba wypróbuję, bo lubię ten typ wypieków.

  10. Lubię masło i muszę zobaczyć, czy takie francuskie można tu dostać.
    Maślane smaki to moje i ciasto zapewne by mi smakowało.
    Tradycyjne ciasto z Bretanii, Ty Aniu zawsze jakiś super przepis podasz.
    Dodatek karmelizowanych jabłek zapewne czyni go pyszniejszym.
    Dzięki 🙂

    • Irenko, sprawdź, jestem ciekawa czy je dostaniesz. Jest super.
      Ale to świetne ciasto możesz upiec dodając po prostu płatki morskiej soli.
      Polecam bardzo.

  11. Alez to ciasto musi być dobre 🙂 karmelizowane jabłka niebo w gębie, narobiłaś mi smaka 🙂

  12. oj, marzy mi się kawałek tego ciasta!

  13. Jadłabym garściami, na zdjęciu widac smak. Super pomysł na ciasto, akurat mam skrzyneczkę jabłuszek do wykorzystania … to sporo mi tego ciasta wyjdzie 😉

  14. Przepis idealny dla mnie, bo ja kocham takie połączenia smaków. Posmak soli w cieście no i oczywiście masło i jabłka. Koniecznie trzeba wypróbować. Aż poczułam ten zapach przez komputer 😛

    • Felicja, bardzo się cieszę. Soli to nawet nie czuć, ona tylko podkreśla maślany samk ciasta i jabłek.
      Koniecznie upiecz.

  15. No nie jadłam nigdy, aż sama się sobie dziwię

  16. Jabłka najbardziej lubię w wypiekach więc to ciasto idealne dla mnie,
    no i tęsknię za podróżami 🙁

  17. Ależ to musi być pyszne… Do niedzieli powinnam znaleźć odpowiednie masło 🙂 Jejku, jakie to fajne, że człowiek ciągle może odkrywać zupełnie nowe smaki 🙂

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.