Zaproszenie do sierpniowej Piekarni

Drodzy,
pozwoliłam sobie wybrać na sierpień chleb do naszej Piekarni. Wpadł mi w oko przepis Piotra Kucharskiego, który podał na FB. Wydał mi się ciekawy i niezbyt skomplikowany. Taki, który można upiec ‚jedną ręką’. Myślę, że Wam także się spodoba i z chęcią dołączycie do wspólnego pieczenia.
Serdecznie zapraszam. I niech nam się upiecze!

Kiedy pieczemy?
W weekend 4,5, 6 sierpnia

Kiedy publikujemy?
We wtorek 8 sierpnia o 20.00

Chleb orkiszowo kasztanowy na zakwasie
przepis Piotra Kucharskiego – klik!

Składniki:
400 g aktywnego zakwasu pszennego (jeśli nie macie pszennego przeczytajcie info pod przepisem)
450 g wody
670 g mąki orkiszowej typ 850 lub niższy
70 g mąki kasztanowej można zastąpić żołędziową
15 g soli

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać najlepiej w robocie na niskich obrotach przez 5 minut. Następnie 2 minuty na szybszych. Jeśli wyrabiamy ręcznie to około 10 minut delikatnie podsypując sobie mąka blat. Przełożyć do miski do wyrastania i przykryć folią spożywczą. Po około 1,5 godzinie złożyć ciasto tzn. wilgotną ręką wyciągnąć każdy z boków ku górze na tyle żeby nie rozerwać ciasta i złożyć do środka. Czynność tą powtórzyć jeszcze raz po około 40 minutach. Następnie gdy ciasto ponownie wyrośnie czyli po około 2 godzinach. Podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch nasmarowanych podłużnych foremek (około 22 cm). Włożyć do reklamówki i wstawić na noc (około 10-12 godzin) do lodówki. Rano wyjąć chleb z lodówki. Rozgrzać piekarnik do 240C. Naciąć bochenki i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Na spód piekarnika wlać 100 ml zimnej wody i szybko zamknąć piekarnik. Piec około 45 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremek i odstawić na kratkę do pieczenia żeby odparował.
Jeśli nie mamy zakwasu pszennego a mamy np żytni. Wystarczy łyżkę żytniego wymieszać z 200 g mąki pszennej lub innej np orkiszowej i 200 ml wody. Czynność tą należy wykonać około 8-10 godzin przed mieszaniem ciasta. Wtedy zakwas będzie odpowiednio aktywny.

15 thoughts on “Zaproszenie do sierpniowej Piekarni

  1. Piekę w sierpniu oczywiście 😉

  2. Aniu Kochana widziałam wczoraj ten przepis u Pana Piotra na profilu i bardzo chcę go upiec … niestety jutro wyjeżdżamy, więc mogę Wam jedynie kibicować ….:( … wielka szkoda, bo chlebuś zacny. Pozdrawiam ciepło

    • Post Author Amber

      Jolu,
      nigdy nie wiadomo kto jakie ma palny…więc pięknego wyjazdu!

  3. 5 sierpnia wyjeżdżam na urlop, ale postaram się dołączyć

  4. Bardzo lubię domowe pieczywo 🙂 Jest najlepsze na świecie! 🙂

  5. Jak mi się uda kupić stacjonarnie mąkę kasztanową(tej z żołędzia to kiedyś tez u mnie widziałam) to piekę , jak nie to kiedy indziej , bo nie chce generować sobie kosztów w zakupach internetowych . Niestety mam sporo innych wydatków i oszczędzam trochę tam gdzie się da

    • Post Author Amber

      Alu,
      gdybyś od razu napisała, to bym Ci wysłała mąkę kasztanową – potrzeba mało w tym przepisie…
      Rozumiem,że wydatek na mąkę kasztanową może być barierą, zwłaszcza jeżeli się jej nie używa…
      A może spróbujemy, może dojdzie? Podaj mi adres na priv…

  6. Spróbuję zdążyć, zaczyn nastawiony, więc powinno się udać:-)

  7. Upieczony. Przepyszny jest! 🙂

Comments are closed.