Slowpresso czyli kawa w rytmie slow. I ciasto z jagodami i kruszonką

 

 

 

Slowpresso to rodzinny pomysł Justyny Karamuz i jej taty Stefana –  na dobrą kawę parzoną bez pośpiechu.
Ta idea jest mi bardzo bliska i od początku śledziłam projekt Slowpresso.
Naczynie tak mi się spodobało, że musiałam je mieć. I wiem, że będzie ze mną długo.
Bo jest piękne w swojej prostocie, wygodne i parzy doskonałą kawę.
Nie wierzyłam, że kiedykolwiek porzucę swój ekspres, który robi prawie wszystko i będę z namaszczeniem celebrować dzień ze Slowpresso. Kawa ze Slowpresso jest wyjątkowo mocna i aromatyczna.
Moje naczynie będę zabierać  wszędzie, gdzie to będzie możliwe, aby cieszyć się wspaniałymi kawowymi chwilami.
Do kawowego szczęścia potrzebne jest bowiem naczynie Slowpresso, dobra mielona kawa i czajnik z gorącą wodą.
Poza tym dobry nastrój i czas, które można mieć tylko dla siebie lub dzielić z bliskimi.

Jak działa zestaw ceramiczny Slowpresso – klik!

 

 

 

Do kawy slow polecam upiec bez pośpiechu fantastyczne ciasto z jagodami. Akurat jest sezon na jagody. Kawa i jagodowy deser, czy może być coś wspanialszego latem na tarasie, na balkonie lub na wakacjach? Chwilo trwaj!

Ciasto z jagodami i kruszonką ( ucierane)

ciasto
4 jajka
80 g cukru trzcinowego bio
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
1 cukier z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki oleju rzepakowego
250 g jagód

kruszonka
50 g mąki
30 g masła
20 g cukru trzcinowego bio

lukier
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Połącz w naczyniu cukier z sokiem. Utrzyj i odstaw.

 

Składniki kruszonki rozetrzyj w misce i wstaw do lodówki.
Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę,następnie stopniowo dodawaj żółtka i ucieraj – najlepiej za pomocą robota kuchennego.
Do ciasta dolej olej i miksuj do połączenia się składników, na końcu dodaj mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie połącz z ciastem. Wyłóż na blaszkę (24x28cm), posyp jagodami i kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 30 minut – do suchego patyczka. Wyjmij na kratkę i polej lukrem.

26 thoughts on “Slowpresso czyli kawa w rytmie slow. I ciasto z jagodami i kruszonką

  1. Ciasto prezentuje się obłędnie. Lubię ciasta ucierane, a jagody komponują się w nich mega smacznie 🙂
    Kawkę preferuję tradycyjną 😉

  2. Super to jagodowe ciacho. Zabrałabym chętnie do kawki ;:)

  3. Ja mało kawowa jestem (herbata to jest to co uwielbiam), ale urządzenie bardzo mnie zaciekawiło
    A placek z jagodami to zawsze świetny wybór 🙂

    • Post Author Amber

      Alu,
      to ceramiczne naczynie parzy nadzwyczaj pyszną kawę. Jestem niesamowicie mile zaskoczona. Uwielbiam je.
      Bardzo polecam wszystkim, kto lubi i ceni dobry dzień z kawą. Naturalnie, estetycznie i pysznie.
      W Slowpresso jest dobra energia!
      A ciasto z jagodami to obowiązkowe w sezonie.
      Pozdrawiam Cię.

  4. takie ciasto jest wprost idealne na te leniwe chwile:)

  5. moja mama robi podobny placuszek

  6. Jak ja lubię ciacha z jagodami, a jeszcze w tym roku nie jadłam. Wpraszam się na kawkę i na ciacho 🙂

  7. Wspaniałe jagodowe ciacho!
    Dzień bez dobrej kawci to dzień stracony 🙂
    Miłego!

    • Post Author Amber

      Kamila,
      uwielbiam jagodowe wypieki!
      A kawa obowiązkowa.
      Pozdrowienia!

  8. To ciacho zdecydowanie do mnie przemawia 🙂

  9. Niespieszna kawa w miłym towarzystwie i z ciastem – ideał 🙂

  10. Pyszne. Poczęstujesz kawałeczkiem?

  11. Jestem ciekawa smaku kawy z tego zestawu.
    I ciacho pyszniutkie:-)

    • Post Author Amber

      Marzena, kawa jest mocna i aromatyczna.
      A samo naczynie piękne.
      Spróbuj!

  12. Najprostsze – najlepsze!

  13. Naczynko do parzenie kawy wygląda pięknie. Ja przy takiej kawie i cieście na tej zielonej trawie tańczyłabym z radością.

Comments are closed.