Sernik z koziego sera z kwiatami czarnego bzu. Jak pachnie czerwiec?

DSC_0562-001
 

O każdej porze dnia czerwcowe powietrze pachnie inaczej…
Rano niesie rześkie aromaty trawy i ziemi, herbacianych róż i peonii.
Zanurzam się w nie pijąc na tarasie poranną kawę.
Potem nagrzane słońcem pachnie kwiatami czarnego bzu.
Odurzająco i lekko mdło…
Wyglądam przez okno i podziwiam obsypany delikatnymi baldachami krzak.
Po południu, kiedy zrywa się wiatr, najpierw nieśmiały, docierają zapachy jaśminów.
Wonne i mocne.
Kiedy wiatr nabiera sił i zdecydowanie porusza liście wiśni i brzozy, pachną intensywnie wiciokrzewy.
Cytryną i muszkatem.
Przed wieczorem zaś czerwcowe powietrze przynosi zapachy koszonych traw i rozpalanych grillów.
Niesie mocne te akcenty, jakby koniecznie chciało podkreślić schyłek dnia.
Wieczorem, kiedy świat otula się ciszą, swoje pięć minut ma zapach karminowej róży.
Jest jeszcze niepozornym krzaczkiem, dopiero co zaistniałym wśród starszych roślin, a już chce grać pierwsze skrzypce w wieczornym festiwalu zapachów.
Nie może dorównać jej nawet pudrowa róża, najpierwsza z moich róż, ulubiona.
J. mówi, że obie pachną ‚miłośnie’…
I wreszcie aromaty nocy. Wyraziste powietrze i miks woni z całego dnia.
(Nurtuje mnie zapach księżyca…)
Tak pachnie mój czerwiec.

 

DSC_0560-001
 

Sernik z koziego sera z kwiatami czarnego bzu

Tortownica o średnicy 19 cm.
Dno tortownicy wykładamy krążkiem papieru do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.

Spód:
100 g ciastek owsianych
50 g miękkiego masła

Ciastka kruszymy w blenderze, dodajemy masło i razem miksujemy.
Masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy ją do lodówki.

Masa serowa:
800 g koziego twarogu
100 g cukru*
200 g wiejskiej gęstej śmietany
3 całe jajka i jedno żółtko
3 łyżki mąki
sok i otarta skórka z ekologicznej limonki
1 szklanka kwiatów czarnego bzu oderwanych od baldacha

Ser mielemy w maszynce. Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia składników.
Dodajemy kwiaty i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę serową wylewamy do tortownicy. Wyrównujemy wierzch.
Tortownicę owijamy dwukrotnie folią aluminiową. Przygotowujemy naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Tortownicę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Naczynie z wodą umieszczamy pod tortownicą.
Pieczemy 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 110 st.C. Pieczemy jeszcze 30-40 minut aż wierzch będzie ścięty. Jeżeli w czasie pieczenia sernik za bardzo się rumieni, przykrywamy go papierem do pieczenia.
Wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika. Studzimy sernik godzinę, dwie.

Polewa:
100 g gęstej wiejskiej śmietany
1 łyżka cukru pudru
sok z połowy limonki

Wszystkie składniki mieszamy i smarujemy polewą chłodny sernik.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc.

Po wyjęciu z lodówki sernik dekorujemy skórką z limonki i kwiatami czarnego bzu.

* wszystkie moje ciasta staram się piec z minimalną ilością cukru. Dla lubiących słodkości należy zwiększyć jego ilość o przynajmniej 50g

 

52 thoughts on “Sernik z koziego sera z kwiatami czarnego bzu. Jak pachnie czerwiec?

  1. Pamiętasz baśń o Oślej Skórce albo Bzowej Babuleńce? Też była pachnąca, tam pachniało bzami, bardziej majowo, ale Twój opis tak piękny, że przywołał wspomnienie ulubionych dziecięcych opowieści. Sernik ciekawy, ale zapewne w moim domu tylko ja bym go jeść chciała – reszta familii sernik uznaje wyłącznie w wersji super klasycznej 🙂 Kwiaty dzikiego bzu są przearomatyczne, lubię wyczuwać w winie, ‚jest’ ich sporo w niektórych Sauvignon Blanc i czasem w Verdejo… oraz w mojej nalewce sprzed sezonu.
    U mnie żółta róża bujna jak nigdy i przywołuje zapachem pszczoły i trzmiele z całej okolicy. Wącham Twój wpis zachłannie.. i czerwiec.

    • Post Author Amber

      Aga,
      pamietam tę baśń oczywiście…Ale w niej o bzy majowe, kolorowe chodziło.
      U mnie bez czarny o białych kwiatach jest w roli głównej.
      A w winach częste są jego nuty. Nalewka powstaje u mnie każdego sezonu, bo smakuje nam jej szczególny smak.
      Sernik jest dla smakoszy i znawców niebanalnych smaków, nie dla każdego.
      U nas kozie przetwory są bardzo lubiane.
      Przesyłam Ci wonie mojego czerwca!

  2. Nie znam smaku takiego sernika, jestem zachwycona jego podaniem z pachnącymi kwiatami 🙂

    • Post Author Amber

      Natalio,
      a ja często piekę serniki z koziego sera.
      Bradzo nam smakują.
      Pomysł na kwiaty zrodził się sam kiedy robiłam nalewkę z kwiatów czarnego bzu.

  3. Lal! Totalny odjazd! Nigdy nie pieklam nic z koziego sera! Zainspirowalas mnie!

    • Post Author Amber

      Marcela,
      dziękuję.
      Kozi ser jest wspaniały pod kazdym względem. Można pomieszać go z krowim, jeżlei ktos nie za bardzo ze smakiem.
      A kwiaty o tej porze roku są konieczne!

  4. Wow bardzo ciekawy przepis na sernik 🙂 Wygląda fantastycznie!

  5. Wspaniały serniczek 🙂

  6. przepięknie wygląda, musi być pyszny!!

  7. Wspaniale pachnie Twój czerwiec, przynosi zapowiedz letnich aromatów! Częstuję się sernikiem z wielką ochotą, uwielbiam jego składniki! Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Kmaila,
      zapachy lata uwielbiam.
      Czerwiec zapachowo spisał się na medal.
      Sernik polecam i dziękuję.

  8. Aniu kozie sery uwielbiam ale takiego sernika jeszcze nie robiłam. Jestem bardzo ciekawa jak smakował 🙂 Pozdrawiam ciepło! 🙂

    • Post Author Amber

      Łucja,
      koniecznie spróbuj.
      To nie mój pierwszy z koziego sera i jest doskonały.
      Pozdrawiam Cię.

  9. Twój czerwiec pachnie Aniu cudownie, ale mam wrażenie, że mieszkasz w innym kraju, bo u mnie wszystkie zapachy przyćmione chłodem i silnym wiatrem, który porywa wszystko i ucieka czym prędzej, żeby mieć te wszystkie cuda tylko dla siebie. Porywam kawałek bzowego sernika i życzę wspaniałego weekendu!

    • Post Author Amber

      Magda,
      to zapraszam na zapachy do mnie!
      Mój ogródeczek otulony przed wiatrem i w samym centrum kraju, a Ty mieszkasz na północy, która jest wietrzna niestety…
      Sernikiem się częstuj, bardzo proszę!
      Pozdrowienia.

  10. Robi wrażenie! Cudnie serniczek wygląda z tymi kwiatami 🙂
    Ach, piękny czerwiec!

    • Post Author Amber

      Marcelina,
      kwiaty czarnego bzu są piękne!
      Niestety już przemijają…
      Zdążyłam zrobić z nich nalewkę i ten sernik.
      Pozdrawiam Cię

  11. Pyszny twaróg, wiejska gęsta śmietana – nic więcej do szczęścia mi nie trzeba ….. Cudowne zdjęcia Aniu:) Buziaki i wspaniałego weekendu życzę:)

    • Post Author Amber

      Jolu,
      bardzo Ci dziękuję.
      Masz rację, że takie składniki gwarantują pyszny efekt.
      Całusy przesyłam!

  12. Jak my kochamy kozi ser!!! To wspaniały smak dzieciństwa…. nawet próbowałyśmy namówić dziadka aby znów przygarnął jakąś kozę xD Sernika z tego sera nigdy jeszcze nie jadłyśmy, niestety oprócz tego sklepowego nie mamy szansy kupić domowego sera koziego :/

    • Post Author Amber

      Candy Pandas,
      szkoda, że nie macie okazji , żeby jeść świeży kozi ser…
      Sernik jest tak samo ‚kochany’!
      Może przydarzy się jakaś okazja, to wtedy koniecznie trzeba spróbować.

  13. Twój czerwiec pachnie wspaniale 😀 Sernik wygląda nieziemsko!

  14. To zupełna nowość dla mnie. Nie dość, że użyłaś ciekawego sera, to jeszcze zaczarowałaś ten sernik kwiatami. Zapowiada się bardzo smakowicie :).
    Pozdrawiam Cię ciepło!

  15. prezentuje sie doskonale. piekne zdjecia. !

  16. Pięknie pachnie Twój czerwiec, a sernik jest po prostu zjawiskowy. Jestem skłonna zapakować się w pociąg i gnać do Ciebie na kawałeczek. Ogromnie mnie fascynuje jego skład:-) I nie ukrywam wciągnęłabym trochę Twoich zapachów…:-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      sernik smakował naprawdę pysznie.
      Zresztą często piekę serniki z koziego twarogu, czasami dodaję trochę z mleka kroweigo.
      Zapraszam Cię serdecznie do siebie!
      Teraz jest tak pięknie, że nasze spotkanie miałoby piękną oprawę, także zapachową.
      Pozdrowienia!

  17. Aniu-pięknie pachnie czerwiec, wspaniale to opisałaś 🙂 Sernik bardzo apetyczny, wyjątkowy, pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      zatrzymać zapachy czerwca to moje pragnienie.
      A jeszcze lepiej każdego wiosennego i letniego miesiąca.
      Sernik bardzo Wam polecam.
      I dziekuję!

  18. O rany jaki on msiał być pyszny! 🙂

  19. Cudowny sernik, jestem pod jego ogromnym wrażeniem 🙂

  20. Po raz kolejny już w tym roku żałuję, że nie udało mi się zdobyć kwiatu czarnego bzu. Bardzo mi się podoba pomysł na ten sernik.

    • Post Author Amber

      Agnieszko,
      no szkoda…
      Lubię bardzo i kwiaty i przetwory z kwiatów czarnego bzu.
      Sernik polecam na następny rok!
      Pozdrowienia.

  21. No proszę jaki piękny. I bardzo ciekawe połączenie smaków.

  22. Wygląda cudnie! Co prawda nie mam wciąż jeszcze mleka od moich kózek, ale moje stadko powiększa się… wczoraj przywiozłam słodką małą białą kózkę, a jutro jadę po kolejną – wiosną powinny już zacząć dawać mleko 😉
    A czarnego bzu mamy pod dostatkiem. Pachnie… niesamowicie. Kiedy idę raniutko, albo późnym wieczorem, na pastwisko, otacza mnie obłok słodkiego zapachu. Czarny bez i wieczornik damski. Lato pachnie nieziemsko!
    Ściskam czule 😉

    • Post Author Amber

      Inkwizycjo,
      zapach czarnego bzu jest niesamowity i to zapach czerwca!
      Mleko od kóżek i świeży ser kupuję od Sebastiana, który przywozi te kozie skarby do W-wy spod Kazimierza Dolnego.
      Kiedy będziesz miała swoje mleczne produkty, polecam Ci ten sernik.
      Ponieważ będzie to za rok, będą też kwiaty czarnego bzu!
      Dziękuję za odwiedziny i całusy ślę!

  23. Tęsknię za polskimi zapachami wiosny ,u mnie tylko pachnie kurzem i gorący wiatr zabija wszystko ,co rośnie…sernik zachwycający i zaskakujący.

    • Post Author Amber

      Laura,
      u nas już lato właściwie…
      Pogodne dni przeplatają się z pochmurnymi, jak dzisiaj na przykład.
      Ale jest pięknie, zielono i kwitnąco.
      Sernik polecam Ci spróbować, jest pyszny i nietuzinkowy.
      Pozdrowienia!

  24. Jak ja żałuję, ze nie „wchodzi” mi ser kozi. No nie mogę. Miałam wiel prób i nic:(:(:(

    • Post Author Amber

      Azgotuj,
      szkoda…, ale powinnaś próbować.
      Taki świeży twaróg bezpośrednio od producenta smakuje zupełnie inaczej, niż ten ze sklepu.
      Poza tym zawsze można go połączyć z serem z mleka krowiego, aby zneutralizować smak.
      POzdrawiam

  25. Choć kozi ser często gości u mnie, to jednak nigdy nie robiłam z niego sernika. Twój jest tak zachęcający, że chyba trzeba przetestować 🙂

  26. niezwykły sernik! jestem ogromnie ciekawa smaku

Comments are closed.