Pory i bretońskie wspomnienia.Sezonowo od A do M

 

DSC_0019
 

To było w Bretanii, w Carnac.
Dotarli tam poprzedniego wieczoru,zwiedzając kolejne miasteczka i ciche wsie skąpane w zieleni.
Skaliste wybrzeże nie ma tu nic wspólnego z piaszczystymi plażami i hałasem dyskotek.
Cudowne miejsce i raj dla smakoszy.
I słynne lodziarnie, w których pobito rekord ilości serwowanych smaków.
Lody i wafle wyłącznie domowego wyrobu.
Są jeszcze takie miejsca,do których wszyscy na szczęście nie docerają!
Usiedli w przytulnym bistro,licząc,że zjedzą słynne bretońskie naleśniki.
Ale jakież było Ich zdziwienie,kiedy kelner zaproponował Im młode pory!
Przystali z entuzjazmem.
I niedługo podał Im talerze pysznych porów w winegrecie z plastrami świeżego…salcesonu!
Połączenie wydało się Im zdumiewajace i intrygowało.
Okazło się pyszne,choć zwolenniczą salcesonu Ona nie jest.
Pory miały harmonijny,zrównoważony smak, a winegret doskonale podkreślał ich słodycz.
Były pyszne same w sobie.
Odtąd Ona każdego lata powtarza młode pory w swojej kuchni,niecierpliwie czekając aż pojawią się na straganach.
Podaje je solo lub łączy z rybą.
Idealne z białym winem .
Zawsze budzą tęsknotę za tamtą Bretanią…

 

DSC_0002
 

Namówiłam Magdę na pory.
Zrobiłyśmy je w swoich kuchniach pewnego popołudnia.
Dostałam od Magdy wiadomość: Moje pory zjedzone.
Jeden z kotów miał do nich ogromny pociąg.
Ledwo zdjęcia zrobiłam.

 

Młode pory w winegrecie

dla dwóch osób
Młode pory kroję razem z zieloną częścią na 3 centymetrowe kawałki.
Gotuję je krótko na parze aż zmiękną,5-7 minut.
Powinny pozostać jędrne.
Odcedzam.

Sos winegret
dwie łyżeczki musztardy Dijon
łyżka octu z czerwonego wina
łyżka kremu balsamicznego
4 łyżki oliwy EV
sól i pieprz do smaku

W naczyniu mieszam musztardę z octem i kremem balsamicznym.
Kiedy się połączą,dolewam wolno oliwę cały czas mieszając.
Do gęstego sosu dodaję sól i pieprz.

Pory mieszam z sosem.
Gotowe!

Pieczony łosoś z kaparami i lawendowym masłem

400 g łososia – dwa dzwonka
sok i skórka z limonki
oliwa EV
kapary
sól i pieprz do smaku

Piekarnik nagrzewam do 200 st.C.
Łososia płuczę i osuszam papierowym ręcznikiem.
Polewam oliwą naczynie do zapiekania.
Układam rybę.Skrapiam sokiem z limonki i posypuję skórką.
Dodaję kapary i posypuję pieprzem.
Polewam oliwą.
Piekę ok.20 minut.

Masło lawedowe

200 g dobrego miękkiego masła
kwiaty lawendy
łyżka soku z cytryny
sól

Masło mieszam dodając do smaku wszystkie składniki.
Toczę rulon przy użyciu folii spożywczej.
Zamrażam.
Kroję w krążki i układam na upieczonej rybie.
Doskonałe też do steków i mięs z rusztu.

 

DSC_0023
 

Tak podane młode pory lubię najbardziej.
Białe,dobrze schłodzone wino doda nastroju.
Potrawie i nam!

43 thoughts on “Pory i bretońskie wspomnienia.Sezonowo od A do M

  1. I u Ciebie pory w winegrecie:)
    Nie dziwię się, że robisz je co roku,
    żeby przywołać te piękne wspomnienia.
    A i dodatki do porów wyglądają smakowicie:)

    To właśnie w takich miejscach, do których nie wszystkim udaje się dotrzeć,
    można znaleźć spokój ducha i naprawdę odpocząć.
    Oby pozostało ich jak najwięcej!

    Dziękuję, że namówiłaś mnie na pory:)

    • Post Author Amber

      Magda,
      wspaniale,że udało nam się przygotować pory w takim samym wydaniu.
      Smakuję je znowu.
      A nieco mniej uczęszczane miejsca przyciągają swoją innością i spokojem.
      Kuchnią bez turystycznej skazy.
      Tam podróżuję najchętniej.
      Dziękuję za pory!

  2. Wspaniałe , nieskomplikowane lekkie jedzonko, takie właśnie lubię .
    Okraszone wspomnieniami pory smakują na pewno wybornie.
    Jak zwykle Aniu, znajduję u Ciebie chwilkę wytchnienia,
    w dobrym stylu.Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Bożenko,
      te pory to moje przymusowe letnie danie.
      Podróżóe kulinarne dają takie bogactwo doznań,które potem chce się mieć na stałe.
      Pozdrawiam Cię!

  3. Pory z rybą to duet doskonały, lawendowy motyw na łososiu przenosi mnie myślami do fioletowej krainy. Cudowne to Twoje danie – wszystko z osobna i wszystko razem – dograne i smakowo zgrabne. Uwielbiam!!!!

    • Post Author Amber

      Aga,
      francusko bardzo na moim talerzu,ale tak ma być.
      Niezapomniane wspomnienia,różwnież smakowe.
      Dziekuję!

  4. ach, to po to te pory były, mogłam zapytać 😉 i do tego z białym winem…boskie!

  5. Mój urlop w Bretanii uważam za jeden z lepszych, chętnie tam powrócę – najszybciej robiąc właśnie Twoje pory Aniu:-)
    O ludzie, ale bym teraz takie zjadła…

    • Post Author Amber

      Marzena,
      to mamy podobne bretońskie tęsknoty…
      Pory koniecznie zrób.
      Bretania będzie wtedy na …talerzu!

  6. ww Bretanii nie byłam ,ale pory bardzo lubię , robiłam kiedyś dość często podobne z przepisu podanego w taki programie wieki temu-Gotowanie na ekranie
    Dawno nie robiłam ,a twoje Aniu takie smakowite te poty

    • Post Author Amber

      Alu,
      jasne,można zrobić sobie pory i bez Bretanii.
      Ale w tym programie z pewnością korzystano z francuskiego wzoru,to typowo francuskie danie.
      Dziękuję.

  7. Gdyby ktoś mi zaproponował pory z salcesonem, nie posiadałabym się z radości 🙂 Uwielbiam jedno i drugie!

  8. Piękne danie. Pory prezentują się okazale. Ach, ja też mam straszną słabość do Bretanii…

    • Post Author Amber

      Magda,dziekuję.
      Pory w winegrecie są pyszne,polecam.
      Bretania,cudna kraina…

  9. jak zwykle świetny i inspirujący do marzen opis!

  10. Wyglądają wspaniale, chętnie bym spróbowała 🙂

  11. Koniecznie muszę spróbować!

  12. Łososia w porach uwielbiam no ale w takiej wersji musi powalać
    Pozdrawiam

  13. poczułam się nagle głodna…..

  14. takich porów nigdy nie jadłam… pysznie u Ciebie 🙂

  15. Powiem tak – za porami nie skoczę w ogień ani nie zjem chętnie, ale rybę z masłem chwycę w podskokach!

    • Post Author Amber

      Renula,
      myślę,że gdybyś spróbowała pory w iwnegrecie,Twoje zdanie by się szybko zmieniło.
      Ale ryba też dobra!

  16. Pyszny pomysł, połączenie z rybką znakomite! Te pory to strzał w dziesiątkę! Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Kamila,
      dziękuję.
      Wiedziałam,że poznasz się na walorach porów podanych z rybą.
      Pozdrowienia!

  17. Kurcze, które teraz wybrać?! Czy twoje, czy Konwalii… 🙂

  18. Pory zawsze i w każdej postaci! 🙂

  19. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas 🙂
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Życzę miłego dnia!

    • Post Author Amber

      Dziękuję.
      Pomyślę nad Twoją propozycją po powrocie z wakacji.
      Pozdrawiam!

  20. Idealna kompozycja smakowa!

  21. głodna się zrobiłam jak patrzę na Twoje talerze 🙂 pory koniecznie do wypróbowania 🙂

  22. Amber uwielbiam młode pory z winegretem! W amoku kupowania mnóstwa warzyw i owoców zupełnie je zaniedbałam. Dziękuję za przypomnienie 🙂 Pozdrawiam!

    • Post Author Amber

      Dominiko,
      to wspaniale!
      Koniecznie ,odkurz’ wspomnienia o porach.
      Zasługują na to w pełni.
      Pozdrowienia!

Comments are closed.