Mały Świat i ser na drogę. Wytrawny sernik w zimowej szacie

Mały Świat…
Dom samotny ale ciepły.
Ogród uśpiony.
W bieli.
Pies witający mnie ,dzikim tańcem’.
Znajome i bliskie ścieżki.
Prości uśmiechnięci Ludzie.
Opowiadają mi historie z Małego Świata.
Pytają o mój Wielki Świat.
Pakuję jajka z Panią Kazią.
Częstuje mnie drożdżowym plackiem.
Obok stawia szklankę herbaty z cytryną.
Obie tęsknimy za wiosną…
Dostaję wiejski ser na drogę.
Będzie na sernik.
Wracam do Wielkiego Świata.
Piekę sernik…

Sernik z suszonymi pomidorami,oliwkami i czarnym sezamem

proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm

spód
100 g mąki wieloziarnistej – użyłam Lubella
100 g otrębów owsianych
50 g pokruszonych płatków migdałowych
100 g masła schłodzonego
łyżka czarnego sezamu
szczypta soli i pieprzu

Mąkę,otręby,płatki migdałów i sezam wsypałam do miski.
Dodałam szczyptę soli i pieprzu.Wymieszałam.
Dodałam masło pokrojone w małe kostki.
Zrobiłam kruszonkę.
Boki formy na sernik wysmarowałam masłem.
Spód wykleiłam kruszonką.
Wstawiłam do lodówki.

Masa serowa

700 g tłustego sera
100 g sera z niebieską pleśnią
2 jajka
garść suszonych pomidorów pokrojonych
garść czarnych oliwek pokrojonych
garść płatków migdałowych
2 łyżki czarnego sezamu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
sól i czarny pieprz do smaku

Piekarnik nagrzałam do 150 st.C.

Do misy wrzuciłam sery,płatki migdałowe,jajka,pieprz cayenne.
Wymieszałam za pomocą mieszadła miksera.
Dodałam pomidory,oliwki,czarny sezam.Włączyłam mieszanie.
Dosmaczyłam solą i czarnym pieprzem.
Masę serową wyłożyłam na spód wyjęty z lodówki.
Wyrównałam wierzch i wstawiłam do pieca.
Piekłam 1 godzinę.
Zostawiłam sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostudzenia.
Wstawiłam na noc do lodówki.

Sernik polecam jako lekkie danie z ulubioną sałatką.
I kieliszkiem wina .
Można go zabrać do pracy.
Do znajomych na wspólną kolację.
Możliwości jest wiele…
Smacznego!

* Inspiracją był ten przepis.
Zmieniłam proporcje, składniki spodu i masy serowej.

106 thoughts on “Mały Świat i ser na drogę. Wytrawny sernik w zimowej szacie

  1. Oj, pamiętam sernik z wiejskiego sera ! Oj, to musi smakować 🙂

  2. Sernik wytrawny to dla mnie nowość. Jednak zdecydowanie bardzo interesująca nowość.

  3. Wytrawny sernik! Jak zawsze ciekawie u Ciebie Amber!:) Skosztowałabym sobie takiego serniczka, tak jak proponujesz, z jakąś lekką sałatką:)

  4. Kochana wytrawny sernik …. przyznam szczerze, ze nie umiem sobie wyobrazić jego smaku ….ma w sobie tyle różnych cudownych składników …. chętnie zjadłabym go z sałatką z roszponki …. wielki buziak Jola

    • Jolu,
      jeżeli lubisz dobry ser,oliwki i pomidory to zapewniam,że polubisz.
      Ja dzisiaj jadłam właśnie z roszponką i francuskim vinegretem.
      Całusy!

  5. Z sałateczką wybornie. Idealny wytrawny sernik! Pozdrawiam

  6. ten sernik jest … ach, brak słów! obłędny 🙂 ..

  7. Z wiejskiego sera to pewnie poezja:)

  8. wygląda niesamowicie pysznie
    i jeszcze z wiejskiego sera – to musi być smak!
    Ps. u nas w domu upiekły się już trzy chleby, tyle, że ja zabierałam się za to zbyt długo i pałeczkę przejął mój mąż 🙂

  9. jesteś niesamowita!!! cudowny musi być ten sernik, w takiej wytrawnej wersji nigdy nie jadłam 🙁 dasz spróbować???

  10. Dobrze z Wielkiego Świata wyruszyć do tego małego – konfrontacje dobrze robią, nie tylko dla smaków:). A smaki,Ania, smaki sernika przepyszne…!

    • Ewelina,
      właśnie tak!
      Lubię takie zderzenie Małego z Wielkim.
      Uczy wiele…
      Sernikiem chętnie Cię poczęstuję!

  11. NIgdy jeszcze nie jadlam takiego sernika… Wyglada przepysznie. A Maly Swiat jest blizszy mojemu sercu niz ten Wielki 🙂

    Usciski.

  12. wow …. jak to musi bajecznie smakowac….
    ser,oliwki i pomidory- wszystko co uwielbiam ….
    – jej tylko czy mi wyjdzie taki piekny???

  13. Taki ciekawy sernik ,wow! Nigdy nie jadłam wytrawnego serniczka. Brzmi świetnie. Zwłaszcza z tym winem:).
    Ściskam cieplutko:*

  14. Amber, co Ty wyprawiasz z moją wyobraźnią;-)? Przełykam głośno ślinę, a M. patrzy na mnie jak na wariatkę, która się ślini do monitora;-)

  15. nigdy na to nie wpadłam, a przecież to fantastyczny pomysł na pikniki i różnego rodzaju wyprawy. Dzięki za ten przepis!

    Krysia BloodyGoodFood

  16. spodziewałam się śliwki, żurawiny, przyprawy piernikowej! :))))
    niesamowita jesteś

    • Aniu,
      takie smaki to ja zostawiam sobie na ostatnią chwilę.
      Nie lubię przeżywać świąt przed świętami.
      Dziękuję.

  17. O rety! Z sałatą lodową, albo z zmową wersją greckiej sałatki… musi smakować wyśmienicie. Może pomyślę i ukradnę 😀 Mnaim!

  18. narobiłaś mi wielkiego smaku!:) od dawna chodzą za mną takie sernikowe, wytrawne klimaty:)

  19. Przymierzam się do wytrawnego sernika, ale z powodu Świąt mój plan jest odłożony na Nowy Rok 😉 Pozdrawiam!

  20. wow! oszalałam na jego punkcie 😀

  21. Cudowny! Nie przepadam za sernikami, ale ten – wytrawny – już pokochałam ;-))
    Ściskam czule 😉

    • Inkwizycjo Droga,
      skoro wytrawny wolisz,to cieszę się bardzo!
      Mam nadzieję,że miłość nie umrze…
      Całusy ślę.

  22. Z wiejskiego sera najlepsze serniki wychodzą.
    Ten Twój to musi być poezją smaków!
    Pozdrawiam cieplutkow. :)))

  23. Taki sernik…jestem mile zaskoczona. chętnie bym spróbowała:)
    Lubię ser na słono i ostro to myślę, że i taki przypadłby mi do smaku.

  24. Bardzo, bardzo ciekawy. Do zapamiętania:)

  25. Uwielbiam taki kulinarny eklektyzm!! Pysznie brzmi i wygląda, a składniki splatają się w finezyjną całość mimo pozornego niedopasowania.
    z bieguna północnego ściskam gorąco!!

    • Aga,
      jak ja lubię Twoje komentarze!
      Sernik jest niebanalną odmianą słodkich.
      Polecam Ci.
      Na południu miasta mróz zwala z nóg.
      Uściski!

  26. Ile pyszności w środku sernika, bardzo ciekawy przepis!

  27. Te wytrawne sernik strasznie mnie intrygują. Najpierw była Anna-Maria, teraz Ty Amber. Coraz bardziej jestem zaciekawiona i zauroczona zarazem tymi wytrawnymi cudownościami 😀

    • Joanno,
      warto kiedyś pokusić się o wytrawną wersję sernika.
      To moja nie pierwsza wersja sernika na słono.
      Zrobiłam ich już kilka.
      Ale to pierwszy,jaki pokazałam na blogu.

  28. Mniam! Ale pyszności! Nigdy nie jadłam takiego sernika, ale wiem, ze na pewno przypadłby mi do gustu 🙂 Pozdrawiam!

    pieczarkamysia

  29. w życiu bym nie wpadła na taki pomysł, rewelacja 🙂

  30. O rany, rany, jaki wspaniały. A że lubię serowe wytrawne tarty, taki sernik na pewno też by mi smakował.

    Uściski!

  31. Takiego sernika to moje podniebienie jeszcze nie kosztowało ! Doskonały pomysł! Pozdrawiam

  32. Prezentuje się niezwykle gustownie.

  33. as ja takiego wytrawnego jeszcze sernika nie jadłam , chętnie bym się wprosiła do Ciebie Aniu , nie tylko na sernik *

  34. Wygląda niesamowicie, te kolory w nadzieniu, cudo.
    Czasem się zastanawiam, czy taki Mały Świat nie jest lepszy od tego Dużego.

    • Usagi,
      jest też niesamowity w smaku!
      Najlepiej by było mieć trochę Małego i trochę Wielkiego Świata…
      Pozdrawiam Cię.

  35. nawet przez myśl mi nie przeszło żeby zrobić sernik na słono… ale jak patrzę na jego składniki, to perspektywa podania go w towarzystwa wina w jakiś mroźny wieczór, wydaje się niezwykle kusząca

  36. Ten drożdżowy placek i herbata z cytryną to coś fantastycznego, ale sernik to czysta rozkosz!!!

  37. Zaskakujący, inny, intrygujący.. Jadłam kiedyś sernik z sera plesniowego ale z pomidorami nigdy.Melduję, że zmysły pobudzone:)

    • Magda,
      pobudzone zmysły to najistotniejsze!
      Ser pleśniowy jest tu tylko dodatkiem,najważniejszy jest dobry biały ser.
      Pozdrawiam!

  38. Ja też byłam ostatnio w tym Małym Świecie:)
    Przywiozłam nieziemsko pyszne jajka, ziemniaki
    i mięso, którego smak nie ma nic wspólnego z tym w sklepach.
    Strasznie chciałabym należeć do tego świata.
    Może kiedyś…
    Sernik wspaniały!

    • Wyprawiam się do Małego Świata raz w tygodniu i wszystkie tamte smaki są mi znane i uwielbiane przez rodzinę.
      Masz rację,nie mają nic wspólnego ze sklepowymi,które znam tylko z opowieści znajomych.
      Sernik polecam!

  39. Świetny pomysł. Niesamowicie się prezentuje ten sernik i ciekawa jestem bardzo jego smaku.

  40. Jaki smakowity serniczek 🙂

  41. Takiego sernika nie tylko jeszcze nie robiłam, ale również nigdy nie jadłam. Musi być niesamowity 🙂

  42. Też chcę mieć taka panią Kazię od sera !

    Sernik wspaniały, dawno nie piekłam.

  43. Wygląda rewelacyjnie 🙂

  44. Tu tarta de queso es impresionante, tiene un aspecto maravilloso! haré tu receta! feliz navidad guapa, un beso

  45. Eva,
    muchas gracias!
    Feliz Navidad!

  46. pierwszy raz słyszę o takim serniku, ale pewnie smakował bosko, a wygląda fantastycznie
    mozna by go posmarowac na bagietkę np? jest miękki czy raczej zbity? czy raczej bez pieczywa?

  47. Marta,
    to cieszę się,że zobaczyłaś go u mnie.
    Nie jest zbity i można nim posmarować co się chce.
    Ale to pewnie zależy od jakości sera.
    Dziękuję i pozdrawiam!

  48. Ale piękny! Cieszy nie tylko oko a pewnie i podniebienie!

  49. Pięknych, ciepłych i smakowitych świąt, droga Amber 🙂

  50. Amber próbowałam śledzi bazyliowych, są pyszne, nie przypuszczałam że aż tak! Możesz działać..kup bazylię :)całusy

  51. Aniu zdrowych, wesołych, pełnych szczęścia i miłości Świat życzę:) Zasyłam buziaka Jola Szyndlarewicz

  52. Amber, cudowny wpis! Życze Ci ciepłych, pięknych i nastrojowych Świąt pachnących domowym ciastem i choinką. Niech Sylwester będzie wystrzałowy, a nowy rok taki, o jakim marzysz!
    Uściski.

Comments are closed.