Nocne bagietki na śniadanie z Jolą. I coś jeszcze…

 

Trochę mąki.
Woda.
Sól i drożdże.
Białe ciasto.
Ciepłe dłonie.
Spokojne i zdecydowane ruchy.
Kula w misce.
Zamknięta w lodówce na całą noc.
Ma wyrastać.
Powiększać się.
Nabierać objętości.
Lubi ten nocny rytm?
O czym śni?
Czy wie, że z rana zamieni się w bagietki?
Na dobre śniadanie z Jolą.
Z czymś jeszcze…

Bagietki francuskie

przepis znaleziony u Zorry

na 6 mini bagietek
10 g świeżych drożdży
75 g wody (23 C)
12 g soli
500 g mąki
250 g wody (23 C)

Drożdże rozpuścić w 75 g wody.
Do miski wsypać mąkę. Do rozpuszczonych drożdży dodać sól i wlać do mąki.
Włączyć mikser i dodać pozostałą wodę (250 g) małymi porcjami.
Ciasto zagniatać 7 minut.
Wyjąć je z miski i zagniatać ręcznie 2-3 minuty.
Następnie umieścić je w misce, przykryć i wstawić do lodówki na 10-12 godzin.
Rano wyjąć ciasto z lodówki ,raz je złożyć, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.
Podzielić ciasto na 6 kawałów. Uformować bagietki, ułożyć na lnianych ściereczkach i trzymać przykryte przez 1,5- 2 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto naciąć.
Piekarnik nagrzać do 250 st.C. Wyłożyć bagietki na blachy i piec ok.20 minut.
Po 10 minutach obrócić blachy z bagietkami na drugą stronę.
Zrumienione zostawić na kratce do ostygnięcia.

 

 

Jak piekłam swoje bagietki…
Przygotowałam ciasto z połowy porcji.
Użyłam mąkę 00 i krupczatkę – po połowie.
Podzieliłam ciasto na dwie porcje.
Do jednej porcji dodałam nasiona siemienia lnianego.
Uformowałam dwie bagietki o długości ok. 40 cm.
Piekarnik spryskałam wodą.
Jak formować ciasto na bagietki?
Zapraszam na przykład tu.

 

Rillettes z sera brie z suszonymi pomidorami i kaparami

200 g dobrego kremowego sera brie
kilka suszonych pomidorów z oliwy
kila kaparów
sól i pieprz do smaku

Ser wyłożyć do miski i rozdrobnić widelcem.
Dodać osączone z oliwy, pokrojone na kawałki pomidory i kapary.
Wymieszać razem z serem.
Dosmaczyć solą i pieprzem.
Wstawić na trochę do lodówki.
Smarować świeże bagietki!

Bagietki francuskie na śniadanie z Jolą.
Piekłyśmy je  w tym samym czasie i tego samego rana jadłyśmy na śniadanie.
Magiczne chwile!

117 thoughts on “Nocne bagietki na śniadanie z Jolą. I coś jeszcze…

  1. Amber piękne bagietki upiekłaś! Na śniadanie idealnie smakują z takimi serowymi smarowidłami. Lubię 🙂

  2. Śniadanie Mistrzów!
    I nic więcej nie napiszę:)
    Cudnego weekendu!

  3. Piękne, złociste. Takie mi się marzą na leniwy, sobotni zimowy poranek.

  4. To było cudowne sniadanie Aniu i piękne chwile w kuchni, spędzone z Tobą:) …. mam nadzieje,z ę to jedno z wielu spotkań, bo cudownie się bawiłam:) …. Twoje bagietki wygladają po prostu bosko … a ja na niedzielę znó upiekę na śniadanko:) Buziolek zasyłam JOla

    • Jolu,
      takie chwile powtarzać z Tobą to niesamowita radość!
      Ja co jakiś czas piekę te bagietki.
      Nie licząc wpadki z drożdżami,udają mi się zawsze.
      Smacznej soboty!

  5. Amber, te bagietki sa…cudowne! Jak z piekarni. Co ja pisze, ladniejsze niz z piekarni 🙂 I jaki wspanialy dodatek do nich. Strasznie zaluje, ze nie moglam towarzyszyc Ci podczas sniadania 🙂

    Sciskam Cie mocno 🙂

  6. Napiszę jeszcze tyle, na niedzielę zrobię sobie taką cudowną pastę ….. już isę robie głodna:) Buziolek i jeszcze raz dzieuję Aniu za wspólne pieczenie, wspólne przygody i taki wwspaniały przepis – perełkę:)

  7. wspaniałe bagietki!!! a z ta pastą… bajka po prostu! moje nie zawsze chcą tak ślicznie wyglądać i być chrupiące, no po prostu za gładkie jakieś się pieką… masz metodę???

    • Wiewiórko,
      ja spryskuję nagrzany piekarnik lub wykładam kostki lodu na blachę pod spodem.
      To daje skórkę.
      Poza tym mój piekarnik mocno przypieka.
      Dobrze i źle zarazem.
      Dziękuję.

  8. nie wiem co bardziej kuszące: taka chrupiąca świeżutka bagietka, czy twoje serowe rillettes? chyba jednak to smarowidło, co sera pleśniowego nie jadłam od roku…:/

  9. Bagietki jak bagietki pyszne na sniadanie, ale ta pasta mnie zaintrygowała bardzo. Mam w domu miłosnika kaparów i brie, zrobię mu smaczną niespodziankę.
    Dziękuję za pomysł. Miłego łiiikendu Amber. :)))

  10. Bosko ci wyszły i ta pasta hmmm

  11. Aniu, wspaniale z kimś piec.
    Bagietki są po prostu śliczne, jak z najlepszej piekarni! Wypróbuję przepis.
    Smarowidło bardzo interesujące. Takie połączenie nie może źle smakować 🙂
    Ściskam mocno!

  12. O bagietki , jakie eleganckie i jeszcze pasta taka smakowita
    A pieczenie z kimś to wiadomo ,że super sprawa jest ,a z tobą Aniu piecze się bosko*

  13. to musiało być boskie śniadanko:) kocham świeżą bagietkę! twoja wyszła obłędnie!

  14. Wow, takie śniadanie to wspaniały początek dnia. A bagietki wyglądają lepiej niż z piekarni 🙂

  15. piękne! szkoda, że nie zdążyłam

  16. Bagietki wyszły Ci cudne. Do tego stopnia, że zamarzyły mi się na moje śniadanie 🙂 Do tego rillettes i poczułabym się pewnie jak w siódmym niebie 😀

  17. Bagietki pięknie uformowane, jak z piekarni!! Mnie sie jeszcze nie udało tak ładnych zrobić…

    Te bagietki i rilettes…to było na pewno udane śniadanie!

    • Iwona,
      dziękuję za komplement.
      Uwielbiam formować ciasto, a takie na bagietki formuje się z rozkoszą.
      Nieco wprawy i same wychodzą.
      Pozdrawiam Cię.

  18. Well done. And I love the spread! Looks delicious, too!

  19. obłędnie wyglądają… idealne i ta pasta….. mmmmmm już sobie wydrukowałam bo normalnie nie wytrzymam jak ich nie upiekę 😉

  20. Wpis trzymał mnie do końca w napięciu – będzie przepis na “mazidło” do bagietki , czy nie ? :):):)/ w końcu zawsze mógł to być tylko taki akcent dekoracyjny 🙂 / … przyznam się , że bułę na jutrzejsze śniadanie kupię , ale rillattes z sera brie przygotuję 🙂

  21. Ale bym zjadła taką bagietkę :-)Biorę przepis, koniecznie! 😉

  22. Amber kochana, cudowne te bagietki są. Widać,że chrupiąca skóreczka, no kocham takie.
    I smarowidło pierwsza klasa. Całość -pyszności!:)
    Pozdraiwam ciepło:*

  23. o jutro na sniadanko z chcecia bym zjadla .. mniammmm – cudowny kolejny przepis do moich zbiorow do zrobienia najlepiej zaraz:))))))))
    buziaki pappapa

  24. Jakie piękne ! A ja jeszcze bagietek nie piekłam, notuje więc przepis 🙂

  25. Magiczne śniadanie. Jadłam już z Jolą kilka razy wspólne śniadanie i wiem, że jest bardzo przyjemne.

  26. O rety! Być obudzonym takim śniadaniem. Poezja po prostu!

  27. Wiele bym dała by móc sięgnąć po kawałek. Słyszę ten odgłos kruchej skórki i ciepło miąższu… Wiem, to śniadaniowa propozycja ale zajrzałam teraz, wieczorem..I jak mam zasnąć?

  28. mój mąż powiedział ‘O! taką konsystencję chleba chciałbym uzyskać, jutro piecze – zobaczymy jaki wyjdzie tym razem 🙂

    • Gosiu,
      moim zdaniem sekret tkwi w mące i wyrabianiu, a na końcu , po wyjęciu z lodówki,wyrastaniu w odpowiedniej temperaturze.
      Ja doszłam do tego metodą wielu prób.
      Smacznego!

  29. O rany! Jestem potwornie zmęczona, środek nocy a ja nabrałam apetytu, to skandal, wiem, ale co ja poradzę, że to miejsce tak na mnie działa??? 😉

  30. Tu pan de baguettes es absolutamente fantástico, tiene un aspecto ideal, me llevo tu receta para hacerlo! un beso guapa

  31. bagietki jak bagietki, ale to rillettes!! rewelacja! muszę spróbować:)
    Pozdrawiam ciepło i zapraszam do mnie:)

  32. perfekcyjne! moim do takich jeszcze daleko 😉

  33. Aż chrupią na odległość! 😉

  34. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 – 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

  35. pierwszy raz słyszę o rillettes, ale widzę, że musi pysznie smakować, ser kapary pomidorki to dopiero musi być niebo w gębie, a w połączeniu z tą wspaniałą bagietką … o rany !
    zrobię taką pastę serową koniecznie 🙂

  36. Rewelacyjne! Już sobie przepis notuje:)

  37. Śniadanie idealne :} Zazdroszczę.

  38. bagietki idealne!!! zazdroszczę takich śniadań:) buziaki

  39. Przepięknie wyrośnięte i na pewno pyszne! 😉

  40. Przy takiej ilości komentarzy zapewne mój wtopi się w całość, ale grzechem by było nie napisać……Zdjęcie powalające, bagietki zachęcająco wyglądające, w brzuszku kiszki grające….Pozdrawiam

  41. musi być bardzo pyszne 😉

    zostałaś przeze mnie nominowana do Liebster Award. Szczegóły tu —> mala-cukierniczka.blogspot.com
    🙂

  42. bagietki jak malowane – puszyste, pięknie przyrumienione i z idealnymi nacięciami. nic tylko zachwycać się, że to domowy wypiek

    • Kasiu,
      to kwestia wprawy.
      Na pewno Ty też takie potrafisz upiec.
      A nacięć można nauczyć się w 10 minut.
      Dziękuję za komentarz,w którym odczytuję nuty niedowierzania…

  43. Lubię takie nocne wypieki i ciasta rosnące podczas snu w lodówce. Dzięki temu wychodzą bardzo chrupiące.
    Twoje bagietki wyszły pięknie, a rilettes z dużymi kaparami zapowiada perfekcyjne śniadanie 🙂
    Pozdrawiam, Tosia.

  44. Mmm pyszne śniadanie. Te domowe bagietki, pulchne, perfekcyjne. Z racji pewnych technicznych ograniczeń nie mogę ich upiec sama, a bardzo chciałabym kiedyś spróbować :). Pozdrawiam ciepło!

  45. Ależ to musiało być śniadanie! prawie czuję ten zapach chrupiących bagietek roznoszący się po mieszkaniu

  46. Nie rozumiem jak takie cudo mi umknęło:-) Amber, to można się z Tobą umówić na wspólne pichcenie lub pieczenie:-)? Bagietki takie, że aż dech zapiera:-)

  47. Marzena,
    bardzo Ci dziękuję!
    Wspólne gotowanie,pieczenie cieszy mnie najbardziej.
    I chętnie z Tobą coś przygotuję.

  48. Będę czekała, pozdrawiam cieplutko:-)

  49. Super że wstawiłaś odnośnik do filmiku. To wiele mi wyjaśniło i już chyba wiem czemu ostatnim razem gdy zabrałam się za pieczenie bagietek wyszły mi ciabatte… A takie wyraziste pasty w połączeniu z białym pieczywem uwielbiam, chyba najbardziej z kubkiem czarnej herbaty. Pycha!
    Krysia BloodyGoodFood

    • Krysiu,
      czasami wiemy jak,ale i tak coś nam nie wychodzi…
      Film dodaje nieco pewności.
      Mam nadzieję,że następne bagietki będą u Ciebie wzorcowe.
      Dziękuję!

  50. Pięknie wypieczone!

  51. Za pieczenie bagietek co prawda jeszcze się nie wzięłam, ale przepis na to smarowidło do chleba tak mnie zaintrygował, że pobiegłam po składniki do ostatniego czynnego sklepu 15 minut przed zamknieciem. I teraz z wyrazem absolutnego szczęścia na twarzy jem sobie tosty z pastą z brie i suszonych pomidorów – mniam! Świetny przepis! A bagietek gratuluję i zazdroszczę!

  52. Witam jakiej mąki użyłaś do tych bagietek. Pozdrawiam

  53. Dzień dobry

    ‘Po 10 minutach obrócić blachy z bagietkami na drugą stronę.”

    Proszę wyjaśnić o co chodzi ? bo nie rozumiem, w jaki sposób obrócić blachy, czy same bagietki obrócić na drugą stronę ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.