Kurczak w sosie z dynią, imbirem i kremem kokosowym. Obiad dla Niej i dla Niego

 

To danie z sezonową dynią zaskoczy każdego smakiem, aromatem i fakturą. Delikatny kurczak skąpany w sosie z charakterem z orientalną nutą, której nadaje mu imbir, krem kokosowy i kolendra. Dynia zapewnia piękny energetyczny kolor i w tej kompozycji składników fantastycznie łączy się z nimi w jedną całość.
Obiad na jesienny czas dla Niej i dla Niego.

 

 

Kurczak w sosie z dynią, imbirem i kremem kokosowym
pierś kurczaka eko 500 g
sól, pieprz
mąka orkiszowa do oprószenia
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1/2 małej dyni piżmowej ( lub innej do gotowania)
2 cm świeżego imbiru
1 szalotka
2 ząbki czosnku
300 ml bulionu z warzyw
1/2 porcji kremu kokosowego
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

szczypiorek i kolendra do podania

Dynię kroimy na kawałki, wyjmujemy gniazda nasienne i zdejmujemy skórę. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak samo imbir. Szalotkę i czosnek kroimy. Pierś oczyszczamy z błon i kroimy na plastry. Delikatnie je rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni z oliwą. Przykrywamy pokrywą.
W płaskim garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy szalotkę z czosnkiem i szklimy, dodajemy dynię, imbir i mieszając podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 15 minut.
Wkładamy kawałki kurczaka, wlewamy krem kokosowy i dusimy kolejne 10 minut. Szczypiorek siekamy, odrywamy od łodyżek listki kolendry. Danie doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na półmisek i posypujemy szczypiorkiem i kolendrą. Podajemy z ryżem jaśminowym.

 

32 thoughts on “Kurczak w sosie z dynią, imbirem i kremem kokosowym. Obiad dla Niej i dla Niego

  1. ach, dynię mogę jeść codziennie 🙂 Co za sos, wspaniały!

  2. Nie można by tak bez kokosu??
    Jakoś mi tak nie podchodzi od jakiegoś czasu
    Ale kurczak wypas

  3. Bardzo lubię takie dyniowe sosy. Fajnie się prezentuje. Chętnie spróbuję:-)

  4. Cudowne danie. Na pewno skorzystam z przepisu, bo zawarłaś w nim to wszystko, co po prostu kocham 🙂

  5. I zrobiłaś smaka, mnie na pewno, mój mężczyzna jak nie lubi takich klimatów, to niech nie je

  6. zdecydowanie są to moje smaki

  7. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo danie wygląda bardzo apetycznie

  8. Ciekawe połączenie 🙂 i akurat mamy czas dyni to trzeba wypróbować 🙂

  9. Bardzo aromatycznie i smacznie, pysznie musi rozgrzewać.
    Mniam!

  10. Bardzo ciekawy ten przepis, zaintrygował mnie. Trzeba będzie wypróbować 🙂

  11. Z kokosem, imbirem i czosnkiem wychodzi mi najlepsza zupa dyniowa, myślę że ten kurczak tez by mi smakował

  12. Świetny pomysł na obiad! Chętnie przygotuje w weekend

  13. Rozgrzewające danie na kolację dla dwojga 🙂

Skomentuj Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.