Kukurydza. Złote kolby na grillu i w sałatce. Sezonowo od A do M

 

DSC_0402-001
 

Podróżując w weekend do Przyjaciółki, mijałam kilka dużych pól z kukurydzą.
Wszędzie odbywały się jej zbiory.
Wysokie rośliny kombajny kładły na ziemi, żeby zebrać same kolby.
A wracając,widziałm już tylko gołe pola i ani śladu kukurydzianych upraw.
Pomyślałam,że to najlepszy czas na dobrą kukurydzę w kuchni.
W dzieciństwie z kolby kukurydzy robiłyśmy z Przyjaciółką kukiełki.
Włosy kokurydzy zaplatałyśmy w  warkocze i wiązałyśmy kitki.
Wyjadałyśmy też na surowo złociste słodkie ziarna.
A w domu jadało się kukurydzę gotowaną i podaną z masłem i solą.
Szukając kolb kukurydzy do naszego spotkania kulinarnego z Magdą,myślałam o kolorowych.
Moje poszukiwania jednak zakończyły się zupełną klęską.
Niestety,łatwo jest kupić w Polsce jedynie kolby z żółtymi ziarnami.
I tak stanęło na złocistych barwach.

 

DSC_0406
 

Grillowane kolby kukurydzy z masłem z chili,miętą i limonką
z książki Katie Quinn Davies What Katie Ate

4 kolby kukurydzy w łupinach
kliny z limonek do podania

Masło z chili,miętą i limonką
3 łyżki masła (niesolonego) rozmiękczonego
1 łyżka świeżych liści mięty, drobno posiekanych
1 łyżeczka świeżej kolendry, drobno posiekanej
sok z 1 limonki
1 łyżeczka suszonych płatków chili (dałam świeżą)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Zanurz kolby kukurydzy w misce z wodą na 10 minut (dzięki temu podczas grillowania łupiny się nie przypalą).
W tym czasie rozgrzej grill lub patelnię do grillowania do średniej mocy. Ułóż kolby i piecz je 30 minut,przewracając od czasu do czasu. Następnie zdejmij je i pozwól im lekko przestygnąć, a potem obierz z łupin i włosków.
Gdy kukurydza się piecze, przygotuj masło.
Wszystkie składniki umieść w niewielkiej misce i dobrze wymieszaj, następnie wstaw do lodówki na 10 minut.
Podawaj kolby kukurydzy z rozsmarowaną na nich sporą porcją masła. Obok ułóż limonkowe kliny.
Resztę masła podaj w oddzielnym naczyniu.

 

DSC_0415
 

Sałatka z grillowanej kukurydzy,krewetek,masła z chili i awokado
inspiracja przepisem Matta Wilkinsona z książki Ulubione warzywa pana Wilkinsona

2 kolby grillowanej jak wyżej kukurydzy
10 surowych krewetek
1 łyżka masła z chili z przepisu wyżej
2 dymki pokrojone
2 łyżki mięty drobno pokrojone
1 łyżka listków kolendry
dojrzałe awokado,pokrojone na kawałki i skropione sokiem z limonki
sól morska
limonka do podania

Zgrillowane kolby kukurydzy posmarować masłem z chili i owinąć w folię aby nie ostygły.
Patelnię grillową rozgrzać i smażyć na niej obrane krewetki po 2 minuty z każdej strony.
Ziarna kukurydzy oddzielić nożem od pnia,dodać krewetki,awokado,dymkę,kolendrę i miętę .
Posypać solą morską i podać z limonką.

 

Kilka uwag jak traktować kukurydzę.
* kupować tylko w zielonych łupinach,które chronią ziarna przed utratą wilgoci
*przechowywać w lodówce
* grillować w łupinie
* gotować w nie posolonej wodzie, bo inaczej będzie twarda
* czas gotowania – maksymalnie pięć minut ,bo ziarna stracą słodycz
* podawać ciepłą, ponieważ wtedy ma najlepszy smak

46 thoughts on “Kukurydza. Złote kolby na grillu i w sałatce. Sezonowo od A do M

  1. U Ciebie wciąż pachnie i smakuje latem!
    Tak bardzo lubię gotowaną kukurydzę z masłem,
    że rzadko zdarza mi się przygotować z niej coś innego;)
    Twoje propozycje bardzo mi się podobają.
    Dziękuję za ten pyszny kukurydziany czas!

  2. Fajne przepisy, nie wiedziałam, że kukurydzę można grillować w łupinie.

  3. Bardzo apetyczne danie, pewnie by mi zasmakowało, chociaż nie pamiętam czy kiedykolwiek jadłam kukurydzę w takiej wersji 🙂

  4. Lubie kukurydze i to pierwsze zdjęcie i pierwszy przepis bardzo do mnie przemawiają 🙂

  5. Stanęło, jak piszesz Aniu, na złocistych barwach i… pięknych zdjęciach.
    Wracając w minioną niedzielę z Wadowic obserwowałam żniwa kukurydziane, czemu sprzyjała cudna jesienna aura i też wspominałam moje kukiełki kukurydziane. A jeszcze w tym sezonie z nostalgią bawiłam się kolbą kukurydzy jak w dzieciństwie.
    Miłe te Twoje wycieczki w przeszłość.

  6. Mniam, pysznie się zapowiada Twoja sałatka, tyle kolorów na talerzu. Pycha!

  7. Łał! ta grillowana kukurydza jest genialna!

  8. Lubie kukurydzę choć przeważnie kończy się jedzeniem jej na surowo albo z puszki :/ świetne przepisy!

  9. Kukurydzę w kolbach jemy tylko gotowane i posypane solą. Innej u mnie nie chcą. Co ja się z nimi mam. Wszystko muszę przeforsować…Ale taką może mi się uda. Z tym masełkiem wygląda super. Zresztą sałatka też dla mnie bomba!:-)

  10. Bardzo podoba mi się pomysł na masło z chilli i miętą – połączenie słodkiej kukurydzy i pikantnej nuty jest bardzo kuszące 🙂 Mój patent to podanie kolb kukurydzy z pieczonymi batatami i polanie wszystkie tabasco – lubimy z Mężem wszystko co ostre:)

  11. Kukurydzę to ja w każdej postaci 🙂 A ta z takim masełkiem to już wyjątkowo do mnie mówi.

  12. Uwielbiam kukurydzę więc się częstuję i tyle, bo pyszności serwujesz Amber 🙂

  13. Pyszne kukurydziane propozycje 🙂 Ja gotuję kukurydzę w wodzie z mlekiem 🙂 Pozdrawiam M.

  14. hmmm nie wiedziałam, że gotuje się ją tylko 5 minut 🙂 i będzie miękka? ja ją gotuję około 15 minut następnym razem ugotuje wg Twoich wskazówek! pozdrawiam no i ciekawam jaki piekarnik sobie zafundowałaś 🙂

    • Piegusku,
      kukurydza nie powinna być miękka tylko chrupka.
      Ja gotuję ją na parze 10 minut.Ale w wodzie polecany czas to właśnie 5 minut.
      Inaczej traci i na smaku i na właściwościach.

      Piekarnik wymieniam razem z płytą indukcyjną.
      U mnie oba sprzęty doczekały swojego kresu.
      Przyjdzie mi się uczyć nowego.
      Pozdrowienia!

  15. Pamiętam jak w dzieciństwie jadłam młode kolby na surowo 🙂 teraz w mieście nie ma takich atrakcji, dlatego chyba sobie ją tak ugrilluję z limonkami 🙂

  16. Uwielbiam kukurydzę! W takiej sałatce jeszcze bardziej!

  17. Ależ pięknie to wygląda, zwłaszcza pierwsze zdjęcie! a kukurydza z kolby z solą to smak mojego dzieciństwa:)

  18. Prawdziwa kukurydza z kolby (a nie z puszki) to pysznie brzmi i wygląda cudnie, a smakuje nieziemsko doskonale szczególnie w Twoim wydaniu 🙂

  19. Lubię kukurydze w każdej postaci. W sałatkach w kolbach w zupie …. Pyszna złocista 🙂

  20. Zgłodniałam. Cudowne 🙂

  21. Chyba się dzięki Tobie przekonam do kukurydzy…;)

  22. Mój Ł. byłby wniebowzięty 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.