Kapusta, pomidory i cebula. Letnie kiszonki na zdrowie!

 

 

Od zawsze pamiętam słoje pełne kiszonej kapusty, ogórków i innych warzyw, które równiutko ustawione na spiżarnianych półkach czekały na swój czas. Był też kiszony żur i kiszone buraki. Kwas chlebowy i zakwas na chleb. I kiszone rajskie jabłuszka!
Ten sposób konserwowania żywności należy do najstarszych i do najzdrowszych. Wszystkie produkty kiszone zawierają bakterie kwasu mlekowego, które niezwykle korzystnie wpływają na pracę jelit. Można więc śmiało powiedzieć, że są odpowiednikiem jogurtu czy kefiru.
Kiszone warzywa i owoce są też mniej kaloryczne od świeżych. Dlatego, że podczas fermentacji węglowodany zmieniają się w kwas mlekowy. We wszystkich kiszonych produktach mamy więc mniej węglowodanów i mniej kalorii. No i dużo witamin!
Warzywa oczywiście kiszę przez cały czas i nie tylko z myślą o zimie. Uwielbiamy kiszone młode warzywa. Są doskonałym dodatkiem do najróżniejszych dań. Dzisiaj jedliśmy je ze smażonym na maśle karmazynem. Kiszone na zdrowie!

 

 

Młoda kapusta i cebula kiszone w solance
1 główka młodej kapusty
3 młode cebule razem ze szczypiorem
1 główka czosnku
kawałek korzenia chrzanu
koper
solanka 25 g soli na 1 litr wody
przyprawy: ziarna ziela angielskiego, pieprzu, liście laurowe

W garnku zagotowuję wodę z solą i przyprawami. Warzywa oczyszczam z zewnętrznych liści. Kapustę kroję na osiem części. Wkładam do słoja, dodaję czosnek, chrzan i koper. Zalewam przestudzoną solanką. Warzywa są dobre już po 3-4 dniach. Ale kapustę lubię najbardziej po 7 dniach.

 

 

Pomidory kiszone w solance
1 kg małych pomidorów
solanka i przyprawy jak wyżej + 1 łyżeczka nasion gorczycy
liście czarnej porzeczki
gałązka kopru

Pomidory myję, osuszam i delikatnie układam w słoju. Dodaję czosnek, liście czarnej porzeczki i przyprawy. Zalewam solanką i odstawiam na 5 dni.

Polecam też inne moje kiszonki:
* kiszoną botwinkę – klik!
* kiszone cytrusy – klik!

30 thoughts on “Kapusta, pomidory i cebula. Letnie kiszonki na zdrowie!

  1. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Bardzo apetyczne te Twoje kiszonki Aniu 🙂 Cieszę się, że „moda” na kiszonki dotarła do Polski. W Japonii dodają kiszonki to każdego posiłku, to bardzo zdrowe. Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      w naszym kraju kiszonki były zawsze obecne, tylko nie tak medialne.
      Stały się modne chociaż to nic odkrywczego.
      U mnie kisi się od zawsze.
      Dziękuję!

  2. Też kiszę 🙂 Kapustę, pomidorki i jeszcze więcej! To bardzo fajnie, że propagujesz kiszonki u siebie. Ściskam Cię.

    • Post Author Amber

      Inkwizycjo, wspaniale!
      U mnie też więcej się kisi, tylko nie wszystko mam czas pokazywać…
      Serdeczności!

  3. Bardzo fajne te Twoje kiszonki Aniu 🙂 Ja niestety w tym roku musiałam odpuścić żeby bardziej skupić się na zdrowiu Sławka, ale w przyszłym na pewno się za nie zabiorę.

  4. Ja w tym roku przetwory traktuję nieco po macoszemu, ale jak tylko się urządzę w nowym miejscu, to poszaleję 😉

  5. Ciekawy wpis i bardzo inspirujący!

  6. Bardzo apetycznie wygląda

  7. u mnie wujostwo ma poważną firmę, która kisi kapustę czy ogórki tradycyjną metodą , więc kiszonek nie robię, ale te domowe pomidory kiszone strasznie mnie kuszą! wyglądają przepysznie 🙂

    • Post Author Amber

      Magdalena, to można powiedzieć, że kiszonki masz pod ręką!
      Ale pomidorów koniecznie spróbuj.

  8. Oooo! Zapomniałam o kiszonkach! Babcia zawsze robiła i chyba w tym roku odnowię tradycję

  9. Takiego zestawienia kiszonek jeszcze nie próbowałam, ale chyba się skuszę i zrobię, bo do tej pory były to głównie ogórki 😉

  10. Dużo czytałem o zdrowotnych działaniach kiszonek. Z chęcią spróbuję, zainspirowałaś mnie

  11. U mnie w domu były tylko kiszone ogórki, dopiero niedawno dowiedziałam się, że kisić można w sumie chyba wszystko. Ale jakoś tak nie umiem się przemoc by spróbować czegoś innego niż kiszona kapustą czy ogórki. Nie łączą mi się te smaki, kiszonego z pomidorem czy cytrynami. No nie wiem…. Musiałabym Cię odwiedzić i spróbować te cuda

    • Post Author Amber

      Aniu,
      właśnie kiszonki łączą się harmonijnie ze wszystkim. Skoro kiszoną kapustę i ogórki jadasz w wielu wariantach, to dlaczego nie inne kiszone warzywa? Odwagi!

  12. Nie kiszę, ale po tych przepisach chyba zacznę! 🙂

  13. Wiola Korzeniowska

    prezentuje się doskonale! kurcze nigdy nie próbowałam kiszonych pomidorów – chyba muszę wstawić 🙂 dziękuję za inspirację!

  14. Muszę koniecznie wypróbować też innych warzyw 🙂 do tej pory robiłam głównie ogórki..

  15. Fajne te Twoje kiszonki Aniu:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.