Jajo w Sezonowo od A do M! Szczęśliwe, na jarmużu

DSC_0036
 

Pojechała na wieś po jajka, korzenie i dobre słowo.
Pochodziła po łąkach pełnych wody, ale już budzących się z zimowego zasklepienia.
Pod lasem żerowała grupa saren, a gdzieś wysoko krążył ptasi drapieżnik.
Niebo jeszcze matowe, bez światła, nie dawało nadziei na jasny dzień.
Ale wiatr niósł już skądś rześki powiew.
Gospodyni pokazała jej nowe kury, które dołączyły do wcześniejszej kurzej gromadki.
Wielki kogut z dystansem łypał na Nie złotymi oczami.
Pozbierały kremowe jaja ze ściółki. Uzbierał się ich całkiem spory koszyczek.
Niektóre jeszcze ciepłe, z piórkami. Niektóre większe, inne mniejsze.
Jajeczne szczęśliwe skarby.
Powiozła je autostradą do miasta. Zabrała ze sobą też dobre słowo i korzenie.
Życie będzie piękniejsze w miejskiej dżungli!

 

DSC_0031
 

Na szczęśliwe jaja w Sezonowo od A do M zapraszamy razem z Konwaliową kuchnią!
To Magda wybrała je na temat marcowego spotkania.

Jajo na jarmużu

1 wiejskie jajo
2 gałązki jarmużu
1 łyżeczka z’ataru domowej roboty
po łyżce posiekanego szczypiorku, kolendry i koperku
2 łyżki klarowanego masła
sól i pieprz
kilka kromek bagietki na zakwasie

Jarmuż płuczemy i odrywamy z gałązek liście. Odsączamy je na sicie.
Na patelnię wykładamy 1 łyżkę masła i dodajemy jarmuż. Blanszujemy na średnim ogniu.
Dodajemy drugą łyżkę masła i wbijamy jajo. Smażymy, aż zetnie się białko.
Posypujemy za’atarem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekane zioła.
Podajemy z opieczoną na maśle bagietką.

35 thoughts on “Jajo w Sezonowo od A do M! Szczęśliwe, na jarmużu

  1. Szczęśliwe jajo smakuje wyjątkowo! Uwielbiam je w połączeniu z zatarem. Pyszności! Wspaniałe miejsce, w którym mieszkają szczęśliwe kury i rozdają dobre słowa! Dziękuję za to prawie wiosenne spotkanie!

  2. 🙂 bardzo przyjemne danie wyczarowalas

  3. Doskonały pomysł na jajeczko, nowość, ale bardzo smaczna 🙂

  4. Pamiętam z dzieciństwa – najlepsze zajęcie zbierać jajka do koszyka i szukać ich w babcinym ogrodzie w różnych gniazdach. Teraz z taką samą satysfakcją nasze dzieci (moje i brata) zbierają u cioci:-)
    Jajko ze szpinakiem uwielbiam, muszę spróbować takiego z jarmużem:-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      ja to robię i dziś!
      Uwielbiam szukać jaj w kurniku.
      A dobre jajo z jarmużem smakuje przepysznie!

  5. Takie jaja jeść to sama przyjemność 🙂 z jarmużem smakowały zapewne pysznie 🙂 pozdrawiam

  6. Jajka od szczęśliwych kur muszą wyjątkowo smakować na tym jarmużu!
    Pyszne danie!
    Pozdrawiam

  7. Przepyszne śniadanie przygotowałaś!

  8. Jajka z jarmużem jeszcze nie jadłam , ale co się odwlecze to nie uciecze , tak pięknie się prezentuje w twoim wydaniu Aniu

  9. Nigdy w takiej kompozycji nie jadłam. Bardzo jestem ciekawa smaku 🙂

  10. Też jeżdżę po jaja od szczęśliwych kur …. wioze je błotnistą polną drogą i zastanawiam się czy tym razem równiż uda mi się przejechać przez najgorsze koleiny …. ale dla takich jaj warto:)

  11. Również jeżdżę po takie szczęśliwe jaja, z tym, że ja polną drogą … i za każdym razem zastanawiam się czy dam radę wrócić z powrotem czy auto mi się jednak zakopie …. ale dla takich jaj warto:)

  12. Pyszne! 🙂 Szczęśliwi ludzie, którzy jedzą takie fajne dania z jaj 🙂

  13. Lubię Twoje niebanalne przepisy i zdjęcia,tak ,są rewelacyjne.

  14. Pysznie. Idealne rozgrzewające i energetyzujące śniadanie 🙂

  15. Śniadanie mistrzów 🙂

  16. Pysznie wykorzystane te szczęśliwe jajka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.