Jagodowa tarta. I w drogę, kanikuła czeka!

2014-07-006
  Myślałam,że nalepię pierogów z jagodami… Nigdy potem nie smakują mi tak,jak w letni czas. Myślałam,że wybiorę się na jagody do lasu… Wprawdzie nigdy nie udało mi się nazbierać ich więcej niż zawartość filiżanki… Ale to frajda zapuścić się na jagody. Kupiłam jagody od babuni na bazarku. Miała ich pełne wiaderko. Przesypywała cierpliwie czarne owoce do większych i mniejszych słoików. – Weź duży kochaniutka,wczoraj na południe zbierane. Słodziutkie,dojrzałe. Przyniosłam duży słój jagód do domu. Od razu wpadły do koktajlu. A reszta pysznie usadowiła się w tarcie. Połowę zjedliśmy na słodkie śniadanie. Połowę zabieram w drogę. Kanikuła czeka!

2014-07-04 15.40.38
  Jagodowa tarta na migdałowym cieście spód tarty: 150 g mąki migdałowej 100 g mąki tortowej 100 g masła schłodzonego 50 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli Mąki wysypać na stolnicę,zrobić wgłebienie, w które wsypać cukier puder,sól i dodać masło pokrojone na małe kostki.Za pomocą noża połączyć wszystko razem.Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Przed pieczeniem wyjąć ciasto,położyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować jak najcieniej . Formę wylepić ciastem,nakłóć spód,przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec 10 minut. Zdjąć papier z fasolą i zapiec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika. nadzienie: 350 g jagód 100 ml gęstej wiejskiej śmietany 100 g sera ricotta 50 ml ajerkoniaku 2 jajka 50 g cukru pudru opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Śmietanę i ser wymieszać z jajkami,cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ajerkoniak. Wyłożyć na podpieczony spód. Wysypać jagodami. Wstawić do piekarnika na ok. 25 minut, do chwili aż masa się zapiecze. Wyjąć z pieca,przestudzić i udekorować listkami melisy cytrynowej.

2014-07-025

40 thoughts on “Jagodowa tarta. I w drogę, kanikuła czeka!

  1. Pyszna, jagodowa! Udanego wyjazdy życzę 🙂

  2. Wspaniała tarta! Wygląda fantastycznie! 🙂

  3. Aniu, tarta wygląda obłędnie! Jagodowe ciasta ,pierogi – o tak najlepszy dla nich teraz czas.:).
    Wspaniałych wakacji życzę! Dokąd się wybieracie?
    Pozdrawiam.

    • Post Author Amber

      Majanko,
      jagodowo musi być latem.
      Jesteśmy w Białowieży.
      Cudna przyroda po miejskim życiu.

  4. Pychota! Udanej wyprawy!

  5. O te pierwsze zdjęcie ,aż do mnie krzyczy ,zrób mnie

  6. Aniu, takie ciasta z sezonowymi są zawsze przepyszne, długo nie poleżą 🙂
    A patrząc na przepis nadzienia do tarty zastanawiam się, czy mogłabym użyć jej do nadzienia bułeczek z ciasta francuskiego ( wie, wiem, ty nie przepadasz za tym ciastem 🙂
    pozdrawiam .

    • Post Author Amber

      Urszula,
      zjada się je natychmiast!
      Nadzienie też jest dobre do francuskiego.
      Lubię francuskie czasami,ale tylko swoje.

  7. Super tarta!! Uwielbiam z jagodami 🙂

  8. Dzisiaj wrzuciłam jagody między bezy. Pyszny, jagodowy czas.
    Składniki Twojego tartowego nadzienia bardzo zachęcające i zdjęcia apetyczne.
    Pozdrawiam 🙂

  9. Bardzo , bardzo żałuję,że tym razem nie mogłam piec, wakacyjni goście
    nie gustowali w tego rodzaju pieczywie, a dogadzanie im ich ulubionymi
    potrawami zabierało mi cały mój czas.
    Bajgle zrobię , przepis bardzo mi sie podoba, a w Twoim wykonaniu Aniu,
    nie można sie bajglom oprzeć.

    • Zamieściłam komentarz nie pod tym postem co trzeba , ale już się nie wycofuję, bo apetyczne zdjęcia jagodowej tarty są powalające. Jak ja kocham lato za dary lasu, ogrodu, pól.

    • Post Author Amber

      Bożenko,
      ja nie znam nikogo kto nie lubi bajgli!
      Goście nie lubią pysznych bułek?
      To naprawdę ewenement…

  10. U mnie właśnie słoiczek pełen jagód w lodówce czeka…na jagodzianki dla dzieciaków:)
    Następny słoik będzie na tarte:)
    Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Iga,
      jagodzianek bym też napiekła.
      Ale tu na wakacjach nie mam jak.
      Może zdążę jeszcze…
      Tartę bardzo polecam.

  11. Na jagody na jagody choć w lesie komary, a jagód tyle co na lekarstwo (w moim lesie zbierajacych więcej niż krzaczków jagodowych). Piękna tarta, szczególnie ta prostokątna (nigdzie nie mogę dostać takiej foremki.

    • Post Author Amber

      Dżemdżus,
      pamiętam,że zakładało sie długie spodnie i rękawy i szło na jagody!
      Dla mnie to przednia zabawa.
      Tartę polecam,a foremkę kupiłam w POlsce.
      Pozdrawiam!

  12. Ależ bym taką zjadła!!

  13. Tobie życzę cudownego wypoczynku,
    a ja tymczasem porywam kawałek tej pysznej tarty do kawki:))

    • Post Author Amber

      Magda,
      częstuj się,tarta w sam raz dla Ciebie,zupełnie nie słodka.
      Wypoczywam na łonie prawdziwej Natury.
      Dzięki!

  14. Udanych wakacji! A tarta obłędna 🙂

  15. Ależ kolory. Pięknie wygląda, aż chce się wgryźć.

  16. Wspaniała tarta! Wypoczywaj, a potem wracaj do nas z nowymi pomysłami kulinarnymi 🙂

  17. Wygląda niewiarygodnie pysznie!! Przede mną las, a jestem niezła w zbieraniu jagód – zawsze co najmniej 1l się nazbiera, bo ja nie jem ich prosto z krzaka. Będzie fioletowo, niebiesko i buzie będą ciemne od jagód, jak u Ciebie. Ciepło Cię ściskam!!

    • Post Author Amber

      Aga,
      polecam tartę z tymi jagodami ,które zbierzesz!
      Musisz się spieszyć,bo jagód już tylko tylko…
      Uściski!

  18. Tarta wygląda bajkowo! Udanego wypoczynku życzę!

  19. Piękny jagodowy początek wakacji:-) Aniu, samych przyjemności i udanego wypoczynku:-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      ta tura wakacji właśnie zbliża się ku końcowi…
      Tarta pyszna,polecam!

Comments are closed.