Dynia i feta. Pieczone pierogi. Dyniobranie

 

DSC_0430-001
 

To był piękny październikowy weekend.
Wiatr rozwiewał w sadzie kolorowe liście.
Wędrowały jeden za drugim hen na pola.
Słońce wyprawiało figle między drzewami.
Zaglądało nam w oczy.
A my w jesiennych swetrach ,z rozwianymi włosami i wiklinowym koszem szłyśmy po dynie.
Największe leżały już zebrane w imponującą górę.
Gładka pomarańczowa skórka błyszczała w złocie pogodnego dnia.
Zbierałyśmy te najmniejsze.
Szare,zielonkawe i żółte.
Każda urodziwa, mocno trzymająca się szorstkich kłączy.
Męska część towarzystwa przekładała dyniowy stos na wózki i taczki.
Wszystkie pójdą do stodółki,żeby leżakować wygodnie na słomie.
Będą cieszyć Gospodarzy i Znajomych swoim smakiem do ostatniej sztuki.
Tymczasem ognisko rozpalone.
Obieramy dynie,zawijamy duże półksiężyce w folię i wędrują do popiołu.
Wjmiemy je mięciutkie.Każdy pokropi swoją paczuszkę oliwą i posypie solą lub czym tam chce.
Pijemy domowy cydr,układamy kromki chleba i baranie kiełbaski na ruszcie.
Cieszymy się sobą i skończonym zbiorem.
Szczęśliwe dyniobranie.

DSC_0442-001
 

Pieczone pierogi z dynią i serem feta
farsz
500 g pieczonej dyni
150 g greckiej fety
szalotka
3 ząbki czosnku
sól morska i pieprz

Dynię upiec razem z czosnkiem. Obrac z łupin,włożyc do miski i rozetrzec widelcem.
Dodać pokruszona fetę i posiekaną zsalotkę.
Wymieszac,doprawić solą i pieprzem.

ciasto
300 g maki
120 g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
łyzka zimnej wody

jajko do posmarowania pierogów
czarny sezam do posypania

Wysypać make na blat,zrobic dołek i włożyc tam wszystkie składniki.
Połaczyc je i dodać wodę.
Wyrobić gładkie caisto i uformowac je w kulę.
Zawinąć w folie i odłożyć do lodówki na min. 30 minut.
Wałkowac po dwa płaty caista.na jednym układać porcje farszu i pzrykrywac drugim płatem caista.
Wykrawac pierożki foremką do ravioli.
Ułożyc na papierze do pieczenia,posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż się zezłocą (ok. 15 minut).

 

DSC_0439-002
 

 

Przepis dodaję do Festiwalu Dyni .

 

41 thoughts on “Dynia i feta. Pieczone pierogi. Dyniobranie

  1. Zachwycam się i pierogami i tymi nastrojowymi zdjęciami

  2. Powiem tylko tyle, WOW!
    cudowne zdjęcia!
    zjadłabym takie pierogi nawet teraz prawie o 22giej 🙂
    pysznie sie złocą!

  3. Pierożki wspaniałe, chętnie upiekę 🙂

  4. Uwielbiam dyniowe smaki, w pierogach dynia musi się świetnie sprawdzać 🙂

  5. U nas pieczone pierogi robiło się drożdżowe. Chcę spróbować Twoich kruchych. Wyglądają cudnie:-) Obrazowo opisałaś dyniobranie, wszystko sobie wyobraziłam:-))

  6. Fantastyczne dyniobranie! Pyszna dyniowa propozycja!

  7. Amber, ależ mieliście wspaniałe to dyniobranie. I jeszcze ten czas wspólnie spędzony przy ognisku – pięknie o nim opowiedziałaś, tak więc poczułam atmosferę i bardzo Ci zazdroszczę 🙂 Pierogi wyglądają pysznie. Ja ostatnio robiłam zawijaski z filo z dynią, szpinakiem i właśnie fetą, dlatego wiem, że dynia i feta komponują się wspaniale. Pozdrawiam ciepło 🙂

    • Zuziu,
      takie wspólne chwile z Przyjaciółmi cenimy bardzo.
      Pierogi polecam Ci spróbować.
      Połączenie dyni i fety odkryłam przypadkiem i tu smakuje pysznie.
      Dziękuję i pozdrawiam Cię.

  8. Pięknie opisałaś to dyniobranie, pierożki bardzo apetyczne 🙂 Wspaniały tu “klimat” , pozdrawiam słonecznie M.

  9. Anno, pyszne pierożki, bułeczki. I pyszne spotkanie.
    Ja tak romantycznie nie dokonałam zbioru, poszłam do sklepu, kupiłam 2 piżmowe, kilka hokkaido i dwie gomezo. Bardzo prozaicznie będę dokonywać na nich swoiste harakiri.
    Przepis bardzo ciekawy.

    • Bożenko,’dziękuję.
      Wiesz,ja mieszkam na granicy miasta,gdzie obok mam zagłębie dyniowe Mazowsza.
      I też mogę pójść,pojechać i kupić dynie,ale wolę spędzić taki jesienny czas z Przyjaciółmi.
      Lubię celebrować życie i zachwycać się prostymi sprawami.
      Pozdrowienia!

  10. Ale cudne te pierożki, nie pomyślałabym, ze można stworzyć takie nadzienie 🙂

  11. Wspaniale wyglądają! Dynia na ostro fajnie smakuje. Pozdrawiam
    Gosia

  12. smakowite pierożki;
    pewnie ktoś się namęczył przy lepieniu:)

  13. Ach, co za wspaniałe dyniobranie…i pierożki 😀

  14. chetnie spakowałabym kilka takich bułeczek jutro do pracy :-))

  15. Aniu, to pierogi idealne dla mnie!!!! Na pewno je zrobię!

  16. Ależ cudeńka,tylko pozazdrościć takiego dyniobrania:)
    Pozdrawiam słonecznie

  17. O rety! Aż poczułam smak w ustach. Mmmm.

  18. Uwielbiam dynie. W kazdej postaci. Takie pierozki zdjadlabym z wielka przyjemnoscia 🙂

  19. Fantastyczny pomysł na pierogi 🙂

  20. Wspaniałe dyniobranie!
    Chciałabym być jego częścią.
    Bułeczki przepysznie nadziane:)

  21. Te pierożki wyglądają świetnie. Muszę takie zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.