Czerwcowa Piekarnia. Zaproszenie!

P1170008_nr_medium
 

Drogie i Drodzy,
czas  na wspólne spotkanie przy piekarniku.
Mam nadzieję, że wszyscy jesteśmy na nie gotowi i z radością zabierzemy się za kolejny ciekawy chleb.
Tym razem mamy zadanie zaproponowane przez Danę z bloga Leśny Zakątek.
Dana tak mi o nim napisała:
Ten chleb, który chcę zaproponować jest mój i składa się z wielu składników. Uważam, że zasługuje na to, aby go upiec. To chleb Ezechiela pyszny i zdrowy.
Swój przepis Dana oparła na słowach z Biblii:
„Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb. Będziesz go spożywał przez tyle dni, przez ile będziesz leżał na swym boku – przez trzysta dziewięćdziesiąt dni. Waga tego pokarmu, który będziesz spożywał, wyniesie dwadzieścia syklów na dzień. Raz na dobę będziesz go spożywał. Także wodę oszczędnie pić będziesz: wypijesz raz na dobę jedną szóstą hinu.”
Każdy z nas może stworzyć swój własny przepis według tego opisu i upiec biblijny bochenek.
Możemy też upiec go według przepisu z bloga Leśny Zakątek.

Kiedy pieczemy?
W weekend 12, 13, 14 czerwca.

Kiedy publikujemy?
We wtorek 16 czerwca o 20.00.

Biblijny chleb Ezechiela
podaję za Daną

Na zaczyn, wieczór, dzień przed pieczeniem chleba

150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej x) link
200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej
50g mąki z prosa, lub mielimy ziarno prosa w młynku na mąkę
200g wody

Mieszamy składniki i pozostawiam na 14 -16 godzin

x) stosunek wody do mąki w zakwasie to, 150:100

100g prosa oddzielnie moczymy w wodzie na czas fermentacji zaczynu

Ciasto właściwe:

Cały zaczyn, 700g
150g wody
sól morska, około 1 płaskiej łyżki
300g mąki pszennej chlebowej

Dodatkowo przekręciłam przez maszynkę do mięsa:

100g soczewicy gotowanej
100g prosa osączonego z wody.
100g bobu / użyłam mrożonego, podgotowałam i zdjęłam koszulki /

Do zaczynu dodajemy wodę z solą, mieszamy. Następnie dodajemy zmielone ziarna soczewicy, prosa i bobu. Stopniowo mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką.
Potem ciasto wyjmujemy na blat posypany maką i zagniatamy, ciasto nie powinno być ścisłe. Jest przyjemne w dotyku i nie lepi się za bardzo.
Ugniatamy je tak, jak ciasto na makaron, z tym, że to ciasto na chleb jest luźniejsze.
Dajemy mu odpocząć około 10 minut.
W tym momencie, możecie użyć foremki, wysypanej mąką i wyłożyć do niej ciasto, albo zrobić tak jak ja.
Przełożyłam ciasto na papier do pieczenia, spięłam zszywaczem w trzech miejscach i zostawiłam do wyrośnięcia na drewnianej łopacie. Na 1450g ciasta nie miałam tak dużego koszyczka, aby je w nim umieścić. Wam proponuję zrobić na początek z połowy porcji:)
Ciasto po 1 godzinie i 45minutach było gotowe do pieczenia.
Piekłam w sumie około 55 minut.
Początkowa temperatura piekarnika około230st. Po 10 minutach pieczenia, przecięłam nożyczkami papier w miejscu, gdzie były zszywki. Dorzuciłam 2 kostki lodu na dno piekarnika.
Po 20 minutach zmniejszyłam temp. do około 210st. Wyjęłam papier z pod chleba i przykryłam nim wierzch, aby chleb za bardzo się nie przyrumienił.

Uwaga!
Zamiast prosa możemy dodać kaszę jaglaną lub inną. Lub dowolny składnik według własnego uznania.
Postępujemy tak samo jak z prosem wg przepisu.

I niech nam się upiecze!

* zdjęcie pochodzi z bloga Leśny Zakątek

46 thoughts on “Czerwcowa Piekarnia. Zaproszenie!

  1. Mocno wymagający, jeśli o składniki chodzi, ale postaram się upiec …. nie wszystkie dam radę na swojej wsi dostać …a o bobie mogę zapomnieć:)

    • Post Author Amber

      Jolu,
      właśnie chodzi o to, żeby każdy skomponował swój własny chleb.
      A przepis Dany jest tylko przykładem.
      Składniki sama sobie dobierz.
      Nie musi być bób.
      Pozdrowienia!

  2. O wow! Chleb na bogato! Oczywiście, że będę piec 🙂

    • Post Author Amber

      Alucha, świetnie.
      Składniki możesz sobie dobrać według własnego gustu.

  3. Muszę to przemyśleć 😀

  4. Kochani, bardzo proszę, przykłady zamienników.
    Zamiast bobu – fasola, zamiast prosa – kasza jaglana lub mąka jaglana, zamiast mąki jęczmiennej – zmielone na mąkę płatki owsiane. Pozostaje mąka orkiszowa i chlebowa pszenna np. typ 750, te chyba bez problemu dostaniemy.
    Powodzenia

    • Post Author Amber

      Dana,
      jak widzisz sporo osób kieruje się przepisem i nie wybiera własnej drogi…
      A możliwości jest wiele.
      Mam nadzieję,że chleb wyda się ciekawym wyzwaniem.

  5. Z radością zgłaszam się, o pieczeniu tego chleba od dawna myślałam, ale dotąd na myśleniu się kończyło. Pora przejść do działania!

  6. Nie wiem czy dam radę, bo wracam wtedy, ale się postaram:-) A wczoraj bylam w Wysowej i było tyle ludzi, że nie mogliśmy usiąść na piwie i oranżadzie w Starym Domu Zdrojowym. W końcu się udało, ale to trwało:-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      trzymam kciuki.
      A długie weekendy mają to do siebie, że ściągąją tłumy niestety…
      W Starym Domu Zdrojowym tylko oranżada i piwo?
      Szkoda, że popróbowałaś kuchni.

  7. Podejmuję wyzwanie 🙂 Składniki dobiorę według tego co mam w domu i do dzieła!

  8. Fascynujący chleb! Podoba mi się takie odtwarzanie przepisów 🙂

    • Post Author Amber

      Natalio,
      pięknie jest wejść w kulinarny świat przeszłości.
      Pozdrowienia.

  9. Cudowny chleb! Pewnie jest przepyszny 🙂

  10. Mam mocno zabiegany tydzień, a weekend nie zapowiada się lepiej, ale oczywiście postaram się upiec. Mam nadzieję,że uda się z tego co mam w domu, wydaje mi się nawet, że mam paczkę mrożonego bobu w czeluściach zamrażalki 🙂

    • Post Author Amber

      Agnieszko,
      ucieszymy się, jeżeli znajdziesz czas na wspólne pieczenie.
      Bób jest już świeży w sprzedaży.
      Pozdrowienia.

  11. Pyszny musiał być ten chlebek, zapachniało biblijnym chlebem, aż u mnie 🙂

  12. Ale niesamowity 🙂

  13. Chętnie wzięłabym udział w wyzwaniu, ale akurat w ten weekend nie mam czasu! Chętnie za to zapiszę przepis na przyszłość 🙂

  14. ulala, ale smakowity chlebek. pozdrawiam ciepło! 🙂

  15. Wczoraj pomyślałem o tym chlebku a dzisiaj jest Zaproszenie !!! – Dana i Amber bardzo dziękuję 🙂
    Kiedyś zgłębiałem przepis na ten chleb i na cincin jest tego dowód. „Oryginalny” chleb był zapewne pieczony bez zakwasu ale wersja zakwasowa bardziej odpowiada dzisiejszym czasom.

    • Post Author Amber

      Guciu,
      wspaniale, że trafiamy w Twój chlebowy gust!
      Cieszę się bardzo, że będziesz z nami.

  16. A mąkę jęczmienną moge zrobic z kaszy jęczmiennej a ta z prosa to gdzie ja moge nabyć ? czy tak sie nie da? Zainspirował mnie przepis.

    • Post Author Amber

      Dorota,
      z prosa też możesz zrobić mąkę mieląc proso.
      Mąki z prosa nie widziałam…
      Albo proso zastąpić czymś innym.

  17. Podejmuję wyzwanie, choć nie wiem, czy będę dokładnie trzymać się przepisu.;)

    • Post Author Amber

      Magda,
      nie trzeba dokładnie trzymać się przepisu.
      Napisałam o tym we wstępie do posta.

      • Niestety nie udało mi się upiec chleba w weekend, więc tym razem nie dołączę. Mam nadzieję, że smakował wyśmienicie i z przyjemnością zajrzę jutro, żeby podziwiać Wasze wypieki.:)

  18. Tym razem też nie uda mi się dołączyć (wiem, że to moja strata ;), ale bardzo jestem ciekawa Waszych bochenków a zwłaszcza ich składów!

  19. Chlebek upieczony, post przygotowany 🙂 Do zobaczenia jutro na Waszych blogach!

  20. Amber, musiałam wprowadzić co prawda modyfikacje, ale ciasto już rośnie, myślę, że się uda i wyrobię się z przepisem do 20 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

  21. Przepraszam za spóźnienie ale ja także upiekłem ten magiczny chlebek 🙂

Comments are closed.