Chleb owsiano – żytni na zakwasie. Majowy mój chleb!

 

 

Na dobry chleb czas znaleźć trzeba. Magiczne chwile w kuchni celebrują się jak dobra mantra. Krok po kroku zbliżam się do pysznego finału, aby cieszyć oczy i kubki smakowe.
Zapach pieczonego chleba wydostaje się nawet na taras. Przerywam pisanie, żeby zajrzeć przez szybę piekarnika…Bochenek pięknie wyrósł i nabrał rumieńców. Jeszcze kilka minut i ze złota zamienia się w bursztyn.
Dojrzewa chwila po chwili. Nie mogę doczekać się, kiedy wydobędę go i pokażę światu. To najbardziej ekscytujący moment! Oczekiwany od wczorajszego dnia.
Wreszcie wyciągam formę z pieca…Chleb pachnie jak milion łanów zbóż! Stukam w jego dno i odpowiada mi głuchy dźwięk. Bochen upieczony. Kładę go na kratce, aby dobrze ostygł i siadam przy nim jak przy małym dziecku…Podziwiam kolor i kształt. Majowy mój chleb!

 

 

 

Chleb owsiano – żytni
na podstawie przepisu Bogutyn Młyn – klik!
170 g mąki owsianej
170 g mąki żytniej 720
1 łyżeczka soli morskiej
350 ml wody
200 ml aktywnego zakwasu żytniego
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
100 g suszonych pomidorów
5 łyżek pestek dyni
5 łyżek siemienia lnianego

W misie mieszamy wszystkie składniki chleba i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na całą noc w ciepłe miejsce – ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 30 st. C. Następnego dnia ciasto mieszamy i przekładamy do foremki, posypujemy pestkami dyni i mąką żytnią. Odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C., na jego dnie stawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Chleb pieczemy w temperaturze 250 st. C przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i pieczemy kolejne 40 – 45 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika, wyjmujemy z niej chleb i umieszczamy go do na kratce aby ostygł.

Chleb owsiano-żytni na blogach:
Akacjowy blog – klik!
Amartkolor – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kulinarna Maniusia – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Para w kuchni – klik!
Proste potrawy – klik!
W poszukiwaniu slowlife – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

55 thoughts on “Chleb owsiano – żytni na zakwasie. Majowy mój chleb!

  1. Mój tak pięknie nie wyrósł. Powiem nawet, że zbetonował. Ale nic to, ważne, ze jest!

    http://parawkuchni.blogspot.com/2018/05/piekarnia-amber-chleb-srodziemnomorski.html

    Twój za to piękny. Widać doświadczoną rękę!

    • Post Author Amber

      Tofko,
      może za szybko rósł?
      Nie miałam żadnego problemu z tym chlebem. Nie potrzeba doświadczenia, aby się udał…
      Cieszę się, że piekłaś!

  2. Smaczny majowy chleb, bardzo napakowany 🙂
    Pozdrawiam

  3. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Wspaniały chleb Aniu 🙂 Pięknie Ci sie upiekł i pomysł rewelacyjny, bardzo smakowity 🙂 Pozdrawiam

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2018/05/chleb-srodziemnomorski-zytnio-owsiany.html

  4. Bardzo dobrze, że ograniczyłaś ilość dodatków.
    W takiej wersji z pewnością smakował lepiej. 🙂
    Dziękuję za chlebowy czas, magiczny czas!

    • Post Author Amber

      Magda, rozumiem, że taka ilość dodatków jest przesadna?
      Mi się to wydawało już na etapie przepisu…
      Dziękuję zw majowe pieczenie!

  5. Cudowny kochana ci wyszedł. Tym razem i ja zdążyłam i mam swój. Jest pyszny – zapraszam. https://www.kulinarnamaniusia.pl/2018/05/chleb-srodziemnomorski-owsiano-zytni.html?m=0

  6. Kochana cudowny chlebuś ci wyszedł. Tym razem i ja zdążyłam i mam swój. Jest pyszny. Dziękuje za wspólny czas

  7. Piękny ten Twój majowy chleb! Świetny opis, aż czuję jego zapach 😉

    http://amartkolor.blogspot.com/2018/05/chleb-srodziemnomorski-owsiano-zytni.html

  8. Wygląda pięknie. Nie tak jak mój, który nie wyszedł w ogóle 🙁

  9. Chleb z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego musi smakować wyśmienicie 🙂

  10. Piękny chlebek,smaczny i zdrowy Gratuluję umiejętności❤

  11. Ach nie mogę patrzeć na te wspaniałe chleby, bo od razu bym taki zjadła z masłem 😉

  12. Nie ma nic lepszego niż domowy chleb, i tej cudowny zapach <3

  13. Ale cudnie się prezentuje! 🙂 muszę spróbować upiec z Twojego przepisu 🙂

  14. Zdecydowanie moje smaki 🙂 Na zakwasie, więc chętnie wypróbuję 🙂

  15. Kiedy ja się wezmę za własny wypiek chleba? Twój przepis wydaje się bardzo prosty, może w końcu się przekonam, pysznie

  16. doskonale wypieczony!

  17. Aniu, zakwas „ruszył” chleb upieczony. Dziękuje za zaproszenie i wspólne pieczenie.

  18. bardzo smacznie się prezentuje, aby kroić i jeść najlepiej z domowym masełkiem i prawdziwym miodem 😉

  19. Zjadłabym taki cudo!

  20. Klasyka najsmaczniejsza! Chętnie bym zjadła domowy chleb 🙂

  21. Aniu, piękny i pyszny chleb! Udało mi się w porę upiec, w porę opublikować, tylko zameldować się nie miałam jak wczoraj. Ale jestem:-): https://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2018/05/chleb-srodziemnomorski-owsiano-zytni.html

  22. Aniu, piszesz o tym chlebie w taki sposób, że zaczyna mi burczeć w brzuchu 😉 Chciałabym poczuć już teraz ten zapach i wgryźć się w wielką kromkę tej cudowności :*

  23. Kasia Franiszyn Luciano

    Wspaniały.Bogaty.Domowy.

  24. Ale piękny! Uwielbiam takie domowe pieczywo. I jeszcze sposób w jaki jest opisany. ach!

Pozostaw odpowiedź Urszula Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.