Maj zawrócił w głowach, w sercach i w kuchni. Wykorzystuję każdy dzień na wiosenne warzywne nowości, które pojawiają się jak grzyby po deszczu. Wiosenne jedzenie ma swoje prawa!
Pomyślałam też o wiosennym chlebie, który moglibyśmy upiec w majowej Piekarni.
Nieco lżejszym i bardziej urozmaiconym w składniki. I oto dostałam przepis od Bogutyn Młyn . Kto nie pamięta mąki zamawianej tam w internecie?! Lata mącznych przesyłek za mną…A dzisiaj mamy przepis na ciekawy chleb z mąki owsianej i żytniej na zakwasie. Składniki można dodawać jak zwykle dowolnie.
Zapraszam do majowego pieczenia!
Kiedy pieczemy?
W weekend 18, 19, 20 maja.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 21 maja o 20.00.
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni
przepis podaję za Bogutyn Młyn
340g mąki owsianej
340g mąki żytniej 720
2 łyżeczki soli himalajskiej
700 ml wody
2 łyżeczki czarnuszki
20 suszonych pomidorów
2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
2 łyżeczki tymianku
10 łyżek pestek dyni
10 łyżek siemienia lnianego
Wyjmij z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu (na 2 godziny przed użyciem). Aby go “ożywić” dodaj 100 g mąki żytniej 2000 oraz 200 ml ciepłej wody i zostaw na kolejne 5 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni.
Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia.
Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 st. C i piecz kolejne 45 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
Smacznego!!!
*zdjęcie publikuję za zgodą Bogutyn Młyn
Wspaniały chlebuś. Mam nadzieję, że tym razem uda mi się do was dołączyć 🙂
Marzenko, byłoby wspaniale!
Kocham domowe pieczywo! Chleb wygląda cudownie! 🙂
Dominiko,
zachęcam Cię do wspólnego pieczenia!
Chętnie spróbuję, choć nie wiem czy będę w stanie upiec w tym czasie. Z takim składem zachęcająco brzmi:-)
Marzena, postaraj się.
Liczę na Ciebie!
Nie wyobrażam sobie opuszczenia Majowej Piekarni, a w tym czasie mam komunię najmłodszej… Ale muszę upiec!:-)
Elu,
Kochana jesteś! Uściski!
Jesli tylko mój zakwas “ruszy” to na pewno się skuszę…
Urszula, no jasne, że ruszy!
Idealny chleb na maj!
Kamila, dziękuję!
Chleb zapowiada się pysznie, ale tym razem czas nie pozwoli na wspólne wypiekanie 🙁 Bardzo żałuję.
Badylarko, szkoda…
Do następnego!
Buuuu, już tak długo nie piekłam i znowu nie zdążę, chlip.
Aniu, przepis bardzo interesujący! Przyjmuję zaproszenie. Na pewno będę piekła:)
Świetna propozycja 🙂 Dołączam, bo zakwas odgniewał się na mnie 😉
Małgosiu,
to jest bardzo dobra wiadomość!
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2018/05/chleb-srodziemnomorski-owsiano-zytni.html