Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną w majowej Piekarni

 

DSC_0425-002
 

Zapach z piekarnika wędrował po całym domu.
Dotarł wysoko na schody i wydostawał się do ogrodu.
Wiadomo było, że to nie jakiś delikatny wypiek, ale coś z mocnym charakterem.
Chleb pełen aromatów orkiszu i kaszy. Konkretny i wyrazisty.
Z typowym smakiem gryki.
Wydaje mi się adekwatny do majowej huśtawki pogody.
Akurat wycelowałam z upieczeniem go w chłodniejszy dzień.
Zdecydowanie urozmaicił nam śniadanie.
Położyliśmy nań delikatny serek domowej roboty i listki ulubionej rukwi wodnej.
Kto chciał, sypał sól lub za’atar.
Rozmawialiśmy o tym, że ten chleb przejdzie u nas do historii.
Piekłam go w kołnierzu ortopedycznym i wykorzystałam maksymalnie pracę kuchennego robota.
Są takie chwile, kiedy ręce trzeba oszczędzać.
Lubię chleby z historią i bardzo polubiłam ten chleb!

 

 

DSC_0427
 

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
z bloga Trufla
przepis podaję za Elą, która wybrała go na nasze majowe pieczenie

Zaczyn:

2 łyżki zakwasu żytniego
210 g wody
165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)

Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.

Ciasto właściwe:

1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy
cały zaczyn
160 g letniej wody
1/4 łyżeczki drożdży instant – pominęłam, jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki płynnego miodu
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)

Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty.

Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (ja wysypałam ziarnami słonecznika), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną na blogach:
Akacjowy blog
Bajkorada
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Konwalie w kuchni
Kulinarne przygody Gatity
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rozważania o kuchni i nie tylko
Smak mojego domu
Stare gary
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slow life
Zacisze kuchenne

 

64 thoughts on “Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną w majowej Piekarni

  1. Mam nadzieję, że ten kołnierz to nic bardzo poważnego… Zdrówka życzę!!! A chleb wygląda bardzo smakowicie 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    • Post Author Amber

      Dziękuję Dorota!
      Na szczęście z kołnierzem to wychodzę już na prostą.
      Cieszę się ,że mogłyśmy razem piec ten pyszny chlebek.

  2. Aniu-mam nadzieję, że nie jest to nic poważnego ? Pozdrawiam Cię serdecznie, chleb wygląda pięknie. Ja też upiekłam

    http://akacjowyblog.blogspot.com/2015/05/chleb-z-majowej-piekarni-pszenny-razowy.html

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      dziękuję za miły komentarz.
      I cieszę się, że z nami piekłaś!
      Łatwiej w takim towarzystwie wracać do formy.

  3. Aniu, zdrówka Kochana !
    Bardzo spodobała mi się skórka Twojego chleba, pięknie wypieczona :-).

  4. Oj! Szybko wracaj do sprawności! Fantastyczny chlebek, potrzebuje właśnie takich dodatków, u mnie tylko smarowany masłem z czosnkiem niedźwiedzim. Pozdrawiam

  5. Szczęśliwie nie wymagał długiego zagniatania. Powrotu do formy życzę i chlebek podziwiam.

  6. Aniu, cieszę się, że chleb Ci zasmakował. Pięknie Ci się upiekł. Podaję link do mojego chleba: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2015/05/orkiszowy-chleb-z-kasza-gryczana-w.html. Dziękuję!

  7. Co za wspaniale wypieczony chleb 😀 Skórka popękała Tobie wzorcowo 🙂
    Moja rodzinka od razu zapowiedziała, że ten chleb ma często gościć na naszym stole bo jest rewelacyjny 🙂 W niedzielę umilał nam chwile przy rodzinnym śniadaniu 🙂
    Dzięki za wspólne pieczenie pomimo utrudnień. Wracaj szybko do zdrowia 🙂

    http://jagodzianacoffee.blogspot.com/2015/05/chleb-orkiszowy-z-kasza-gryczana-majowa.html#comment-form

    • Post Author Amber

      Jagodziana,
      to najlepsza wiadomość, że smakował wszystkim!
      Utrudnienia dopingują i pomagają wbrew pozorom.
      Dziękuję.

  8. Jak widzę taki pyszny chlebek, to żałuje, że znów go przeoczyłam…

  9. Chlebek przepyszny, bezproblemowy, widzę że Twój wspaniały!

    Podaję link do swojego.
    http://dancia.bloog.pl/id,348716842,title,Chleb-orkiszowy-z-kasza-gryczana-majowa-piekarnia,index.html

    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne pieczenie.

  10. Upiekł się na medal! Nam smakował z masłem i domowym twarogiem. Dziękuję za majowe towarzystwo w Piekarni. Dużo zdrowia Aniu

  11. Aniu, chleb cudny, a Tobie życzę szybkiego powrotu do zdrowia! 🙂

  12. Życzę zdrowia, Chlebek piękny. Ze swojego tez jestem bardzo zadowolona. Po raz trzeci dziękuję za piekarnie. Mój wyszedł tak : http://www.polskazupa.pl/chleb-orkiszowy-z-kasza-gryczana/

  13. Bardzo się cieszę, że dałam się namówić na ten chleb:-) I nawet mi kasza nie przeszkadzała;-)
    A Twój chlebek cudnie się prezentuje, a tu mój :
    http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/05/chleb-orkiszowy-z-kasza-gryczana.html

    • Post Author Amber

      Marzena,
      pysznie Ci się upiekło!
      Cieszę się, że nie zraziłaś się mimo awersji do kaszy gryczanej.
      Nie taka kasza straszna!
      Pozdrawiam.

  14. Znowu włączyła mi się moderacja;-)

  15. Witam, chlebek także u mnie 🙂 mimo lekko spóźnionego wpisu piekłam z Wami 🙂 dziękuję za miłe towarzystwo w majowej piekarni, pozdrawiam Kasia
    http://kuchareczkagaduleczka.blogspot.com/2015/05/wspolne-pieczenie-chleba.html

    • Post Author Amber

      Kasiu,
      dziękujemy za Twój udział w majowym pieczeniu.
      Każdy bochenek jest miłym dowodem naszej chlebowej wspólnoty.
      POzdrowienia!

  16. Aniu cudowny bochenek, po prostu cudowny … bo z sercem pieczony:). Przeprszam, ale w tym wczorajszym wiatrakowym zamiesaniu wysłałam Ci linka pod zaproszeniem do piekarni. Oto on w pełnej krasie i w odpowiednim miejscu http://smakmojegodomu.blox.pl/2015/05/Chleb-orkiszowy-z-kasza-gryczana.html . Buziaków moc

    • Post Author Amber

      Jolu,
      dziękuję bardzo.
      Jest wspaniale, kiedy możemy dzielić się podobnymi emocjami i tym samym chlebem.
      Serdeczności!

  17. Apetycznie spękany, świetny chleb. Życzę dużo zdrówka 🙂

  18. Piekłyśmy ciasto orkiszowe z kaszą gryczaną i było przepyszne więc i ten chlebek na 100% taki jest 😀

  19. oj jak ja uwielbiam takie chleby, mogłabym jeść codziennie 🙂

  20. Wygląda bombowo! Ja też trenuję chlebowanie, od kilku tygodni piekę co trzy dni i wciąż szukam idealnego rozwiązania. Mam wreszcie zakwas, który dźwignie wszytko, dopieszczam go i uczę się chleba, powolutku, w swoim tempie i z dużym smakiem. Bardzo smakuje mi z dodatkiem czarnuszki i mąki gryczanej – gryka wprowadza ten intensywny ton, który tak fajnie współgra z majową, tegoroczną pogodą. Świetnie Wam się upiekło i tym razem, moje chlebowe bohaterki!!! Ja się bacznie przyglądam i przyswajam, póki co trenuję jednak z jednym przepisem, troszkę zaledwie go modyfikując za każdym razem. Muszę nauczyć się cierpliwości by chleb zaczął mi wychodzić doskonale 🙂 buziaki przesyłam z północy!

    • Post Author Amber

      Aga,
      jeżeli chodzi o ten chleb to jest bardzo łatwy i szkoda, że nie zdecydowałaś się go upiec.
      Skoro masz już zakwas i pieczesz.
      Naprawdę każdemu wychodzi. A efekt przepyszny!
      Warto zbierać różne chlebowe doświadczenia.
      Trzymam kciuki za Twoje pieczenie.

  21. Aniu chlebek piękny! Życzę szybkiego powrotu do formy 🙂

  22. Świetny chleb, u nas też przejdzie do historii, co prawda nie z powodu kołnierza (życzę szybkiego powrotu do zdrowia), ale z powodu pieczenia prawie na walizkach (niedługo piekarnik wyrywam ze ściany i przeprowadzka).
    Pozdrawiam majowo czekając czerwca 😉

    • Post Author Amber

      Marcin,
      cieszę się , że i Tobie smakował.
      Trzymam kciuki za przeprowadzkę i zapraszam już na czerwcowe pieczenie!

  23. Ale piękny u ciebie ten chleb Aniu, smaki takie jak lubię chyba najbardziej , no może jedynie żytniaki chlebowe przebijają u mnie mąkę orkiszową czy kaszę gryczaną

  24. Wracaj do zdrowia! A chlebek…mmmmniam!… pysznie wygląda!

  25. Wspaniały chleb, świetny skład. Do tego pięknie go ujęłaś na zdjęciach! 🙂

  26. Pyszny bochenek wyszedł! 🙂

  27. Z wielu powodów nie piekłam znowu razem z Wami, żałuję, ale choć z dużym poślizgiem, podpierając się doświadczeniami piekących chleb zrobiłam i jestem zachwycona.
    Po zjedzeniu pierwszej kromki chleba orkiszowego z kaszą gryczaną wiem,że będę go piec cześciej.
    Podobnie jak Ty Aniu upiekłam w chłodny dzień wczorajszy, dziś też smakuje mi wyjątkowo.
    Pozdrawiam i dziękuję.

    • Post Author Amber

      Bożenko,
      fantastycznie, że upiekłaś!
      Ten chleb w każdej wersji smakuje doskonale.
      Ja też piekłam po raz drugi z mąką orkiszową jasną.
      Szkoda tylko, że nie mogłyśmy dzielić wspólnoty i piec razem…

  28. Ładny i z dodatkiem gryki musi być smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.