Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami. Październikowa piekarnia

 

DSC_0586
 

 

Nie tak łatwo wybrać chleb.
Chleb,który ma piec kilkanaście osób.
Chleb,który zadowoli wszystkich,ładnie się upiecze,zasmakuje…
Dylematów jest sporo.
Tak samo jak przepisów.
Każdy pewnie wybrałby inny chleb.
Każdy by się kierował własnym gustem.
Czy istnieje zatem chleb uniwersalny?
Taki,którego nikt jeszcze nie piekł i chętnie upiecze?
Chyba tak…
Pod warunkiem,że poszukamy nie kierując się tylko indywidualną sympatią.
Mam nadzieję,że taki chleb znalazłam.
Chleb Moniki z bloga gotujebolubi.pl

 

 

DSC_0605-001
 

Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami
Przepis cytuję za Moniką:

Na 12 godzin wcześniej przygotuj zaczyn:
2 łyżki zakwasu pszennego
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki wody

Do zakwasu wlej wodę, rozmieszaj je razem i dodaj mąkę. Połącz składniki do uzyskania względnie gładkiej pasty. Owiń naczynie folią spożywczą, odłóż w ciepłe miejsce na przynajmniej 8 godzin. Aby sprawdzić czy zakwas jest gotowy do dalszej pracy nabierz go na łyżeczkę i upuść do szklanki wypełnionej wodą. Jeżeli pływa po jej powierzchni, można działać dalej. Jeżeli tonie, musi fermentować dalej.
Przygotuj ciasto właściwe:

2 szklanki wody
800 g mąki pszennej typ 550
400 g mąki pszennej razowej
1,5 łyżki soli
cały zaczyn (- 2 łyżki)
2 duże pory
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
200 g pestek ze słonecznika
100 g pestek z dyni
2 łyżki masła

Do miski wlej wodę. Dodaj zaczyn zostawiając dwie łyżki, które posłużą Ci jako zaczątek nowego chleba. Zaczyn rozmieszaj z wodą, wsyp mąkę i połącz ją z wodą przy pomocy rąk, ale nie wyrabiaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

W międzyczasie przygotuj dodatki. Pora pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj miód i ocet balsamiczny, wymieszaj, a kiedy płyny odparują a por pokryje się ciemną glazurą ściągnij go z ognia i wystudź. Na tej samej patelni rozpuść masło i wsyp pestki z dyni i słonecznika. Usmaż je na złoto, ściągnij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i dodaj do pora.

Do ciasta dodaj sól i przygotowane wcześniej, wystudzone dodatki. Przy pomocy miksera połącz je z ciastem. Następnie wyrzuć ciasto na blat i podsypując minimalną ilość mąki wyrób gładkie ciasto chlebowe, które ładnie odchodzi od blatu.

Wyrobione ciasto umieść w naoliwionej misce. Pozostaw do fermentacji na 2 godziny w międzyczasie 2 razy w odstępach 45 minutowych wyrzuć je na lekko posypany mąką blat, rozpłaszcz i złóż na trzy, a następnie jeszcze raz na trzy. Przefermentowane ciasto podziel na trzy lub dwie części. Uformuj z nich kule i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie uformuj je w okrągłe, lub podłużne bochenki, umieść w wysypanych mąką koszykach do wyrastania i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny w temperaturze pokojowej lub 8 godzin w lodówce.

Wyrośnięty chleb natnij przed włożeniem do pieca. Piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 40 minut. Po upieczeniu wystudź.
Smacznego!

 

DSC_0592

Smarowidło do chleba z  brie i chorizo

100g miękkiego brie
50 g chorizo
średnia cebula
łyżka miodu
łyżeczka oliwy
pieprz

Na patelnię wlać oliwę i dodać cebulę pokrojoną w kostkę.
Kiedy ceula zmieknie,dodać miód i zostawic na ogniu aż płyny nie odparuja.
Wystudzić.
Ser brie,pokrojone drobno chorizo i pieprz zmiksować blenderem.
Dodać cebulę i wymieszać.

Smarowidło z brie i suszonych pomidorów

100g brie
kilka pomidorów z oliwy
karmelizowana cebula
pieprz i sól do smaku

Brie,pomidory suszone,pieprz i sól zmiksować blenderem.
Dodać karmelizowaną cebulę i wymieszać.

 

DSC_0596
 

DSC_0598
 

Lista wspaniałych październikowych Piekarek:

Ania  http://bajkorada.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym_4.html

Ankawell http://ankawell.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami-pazdziernikowa-piekarnia/

Asia  http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-ziarnami.html

Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Dorota http://ugotujmyto.pl/chleb-z-porem-karmelizowanym-pestkami/Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia-chleb-na.html

Gosia http://codojedzenia.pl/chleb-na-pszennym-zakwasie-z-porami-i-pestkami/

Gosia  http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Joanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html

Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html

Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/11/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami.html

Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Marysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Mysia http://www.pieczarkamysia.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-i-pestkami/

Piegusek  http://piegusek1976.blogspot.com/2013/11/chleb-za-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/11/pazdziernikowa-piekarnia.html

Siankoo http://everydayflavours.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/11/karmelizowane-pory-pestki-i-chleb.html

Tosia http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym-porem-pestkami/

Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

 

Niech chleb nas łączy!
Dziękuję.

 

67 thoughts on “Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami. Październikowa piekarnia

  1. Aniu, dziękuję za kolejną wspaniałą akcję. Piękny chleb Ci wyrósł!

  2. Aniu , chleb cudnie się upiekł, ale smarowidłami jestem zauroczona, wspaniałe.
    Dziekuje za integrację naszej piekarniczej wspólnoty .Podaję link do mojej publikacji, , choć nie jestem pewna , gdzie go powinnam zamieścic .
    http://www.smakowekubki.com/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

  3. Aniu, oj udał ci się wybór i to bardzo. Chleb wspaniały, Twój wygląda bajecznie i te smarowidła mmmm… Dziękuję za wspólne chlebowe chwile 🙂

  4. Chleb jest doskonały! Wspaniały wybór! Dziękuję za kolejny wspólny raz 🙂 Pozdrawiam

  5. Jak zwykle wspaniały chlebek a do tego jeszcze pyszne smarowidła :)! Dziękuję za chlebową akcję :)!

    • Post Author Amber

      Dorota,
      dziękuję.
      Twój udział w naszej piekarni to dla mnie radość wielka!
      Pozdrawiam serdecznie.

  6. Dziękuję Amber za wspólne pieczenie, to była dla mnie wielka przyjemność. Już nie mogę sie doczekać następnego wypieku 🙂

    • Post Author Amber

      Asiu,
      dziękuję ,że razem z nami upiekłaś ten chleb.
      Następne pieczenie wkrótce!

  7. fantastycznie wyrośnięty! dzięki Aniu za kolejną udaną akcję chlebową:) buziaki

  8. Dziękuję, że zgodziłąś się na mój spóźniony wpis. Mimo, że nie całkiem wspólnie, ale dobrze się piekło !

  9. Chleb już znam, teraz muszę się bliżej zapoznać z tymi cudnymi smarowidłami, bo bardzo mi przypadły do gustu 🙂

  10. Ten por z miodem i octem balsamicznym to rewelacja. Szczerze mówiąć na kanapce tez byłby smakowity. Super przepis zaproponowałaś! No i Twój chleb wyszedł popisowo.

    • Post Author Amber

      Wisło,
      cieszę się niezmiernie,że i Ty,chlebowa mistrzyni,dostrzegłaś zalety tego przepisu.
      Dziękuję,że niezawodnie piekłaś.

  11. Aniu, Twój chleb przecudny ! Okrąglutki i bardzo apetyczny ! dzięki za wspólne chwile 🙂

    • Post Author Amber

      Gatita,
      moje okragłe chlebki wyrastają w durszlaku.
      Stąd te krągłości.
      Dziękuję!

  12. Tak, ten chleb wyszedł wspaniale. Tez upiekłam okrągły. Dzięki za zaproszenie do wspólnego pieczenia

  13. Amber , ten wybór chleba był absolutnym strzałem w dziesiątkę !
    Dziękuję Ci po raz kolejny za zorganizowanie comiesięcznego wspólnego pieczenia …
    Ten chleb smakował nam wszystkim wyjątkowo … miał zniewalający aromat …
    Twój bochenek absolutnie wzorcowy ! jak zawsze 🙂
    Pozdrawiam serdecznie i do kolejnego spotkania przy wspólnym pieczeniu 🙂

    • Post Author Amber

      Anno,
      jak miło,że wybór był trafny i z przyjemnoscią chlebek upieczony.
      Dziekuję,że byłaś i dotknęłaś myslami nasz wspólny chlebowy projekt.
      POzdrawiam!

  14. Dokonałaś świetnego wyboru!
    Nie wiem, czy to chleb uniwersalny, ale z pewnością wart spróbowania.
    Jego zapach to jeden z bardziej smakowitych jakie znam:)
    Cudownie kształtny bochenek Ci się upiekł,
    a smarowidła chętnie wypróbuję, bo jest w nich wszystko co lubię.
    Dziękuję za kolejny raz!:)

  15. O nie 🙁 Przegapiłam 🙁

  16. Jest idealny 🙂 pięknie wyrośnięty i wypieczony
    i do tego te smaczne smarowidła! Biorę wszystko!

    Dziękuję za wspólne pieczenie i zorganizowanie kolejnej akcji ;*

  17. pyszności i jeszcze te smarowidła 🙂 mniam

  18. Ale cudny ci wyszedł, Amber! A smarowidła wymiatają! Już wiem, co będę za chwile przyrzadzac. Zdjecia sliczne 🙂 Dziekuje za dowodzenie akcja, do następnego. Sciskam 🙂

    • Post Author Amber

      Reniu,
      dziekuję.
      Smarowidła wszyscy u mnie lubią,więc mam nadzieję,że i Tobie przypadną do gustu.
      Smacznego!

  19. Pierwsze zdjęcie powoduje, że chciałoby sie przyłożyc nos i powąchac ten wspaniały bochen;)

  20. Amber, wybór trafiony bardzo. Choć podeszłam do niego 2 razy nie żałuję, bo wart był tego. Dziękuję za kolejny wspólny czas:-)

  21. Widziałam już ten chlebuś kilka chwil wcześniej u Marzenki i się zachwyciłam. Teraz zachwycam się po raz drugi i uwielbiam ten stan 🙂

  22. Piękny jest! A wspólne pieczenia to wspaniała akcja! :))

  23. Tak, znalazłaś. :)) Chleb jest cudowny!
    Dziękuję za ten wybór, Aniu. I za kolejną wspólną piekarniczą akcję. :)))

    • Post Author Amber

      Alu, a Tobie ja dziękuję.
      Twój udział jest taki ważny w tym pieczeniu…
      Pozdrawiam!

  24. Alez on musi pachnieć, ten chleb! Smarowidło zresztą też 🙂

    • Post Author Amber

      Beata,chleb pachnący bardzo!
      A smarowidła na pewno byś polubiła.
      Pozdrowienia!

  25. alez pieknie ci wyszedl 🙂 🙂 swietne te pieczenie wspolne jest 🙂 🙂 i te smarowidla fajne porobilas 🙂

    http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.de/2013/11/chleb-na-zakwasie-z-karmelizowanym.html

    nie wiem, gdzie podac link, to ci go tutaj wrzucam 😉

    Pozdrawiam 🙂

    • Post Author Amber

      Gosiu,
      dziękuję.
      Wszystkie chleby się udały,bo to świetny przepis.
      Dziękuję,że piekłaś z nami.

  26. Wspanialy chleb Amber! A te smarowidla…poezja 🙂 Narobilas mi strasznej ochoty na ten chlebek. Moze go wkrotce i ja upieke 🙂

    Usciski.

    • Post Author Amber

      Majko,
      to dobrze,że nabrałaś ochoty na zestaw chleb i smarowidła.
      Mam nadzieję,ze i Tobie będą smakować.
      Pozdrawiam Cię ciepło.

  27. O tak! Świetnie wybrałaś, bo chleb i ciekawy i smaczny. Wielkie dzięki za wspólną zabawę 🙂

  28. fajny ten por z miodem i balsamico, myslę, że byłby pyszny na tarcie

  29. Aniu chlebek wybrałaś idealny 🙂 i tak też Ci się upiekł, a jeszcze te smakowite smarowidła 🙂 mam na nie ochotę 🙂 dziękuję za kolejne wspólne pieczenie!

    • Post Author Amber

      Łucjo,
      dziękuję.
      Wybór chleba dla wszystkich to trudne zadanie…
      Smarowidła Ci polecam.

  30. Jak widać chleb uda się na medal i wszystkim smakował

  31. Cudny chlebek Aniu i te smarowidełka świetne . Wprosiłabym się na kromeczkę 🙂
    Pozdrowienia serdeczne :*

  32. Tak cudowny ten bochen, że wprost nie mogę się napatrzeć, a ślinka cieknie sama:)

    • Post Author Amber

      Urszula,
      bardzo Ci dziekuję!
      Miło przeczytać takie słowa.
      Tym bardziej,że wciąż miewam chlebowe kompleksy…
      Pozdrowienia!

  33. Nie da się ukryć, że potrafisz dobrze wybierać, chleb z porem działa na zmysły, a smarowidła do niego chyba jeszcze bardziej. Z daleka czułam tę gorrrrącą atmosferę związaną z październikowymi bochnami!

    • Post Author Amber

      Aga,
      dziękuję…
      Polecam cały zestaw: chleb plus smarowidła.
      Cieszę się,że czułaś ten piekarniczy dreszcz.

  34. Doskonały! Chętnie bym porwała jeszcze ciepłą przylepkę 😉

  35. ogromnie żałuję, że nie dałam rady piec z Wami tym razem, tym bardziej, że kolejne wspólne akcje też mnie niestety ominą przez wyjazd… jednak ten przepis mam już zapisany i koniecznie muszę wypróbować! ogromnie mnie ciekawi dodatek karmelizowanego pora

  36. Post Author Amber

    Dziękuję!

  37. Post Author Amber

    Dziękuję Gosiu!

Comments are closed.