Bułki owsiane. Lipcowa Piekarnia w letnich nastrojach!

 

 

Pełno lata dookoła!
W ogrodzie, na łąkach, w polu, we włosach, w uśmiechach bliskich i przyjaciół…
Lato wyleguje się na leżaku i spaceruje boso po trawie.
Zrywa poziomki w kącie ogrodu i pachnie maciejką wieczorem.
Jest ptakiem w ogrodowych zaroślach, co budzi mnie ze snu.
Leniwie pije ze mną kawę na tarasie i zrywa listki ziół,żeby utonęły w dzbanku z wodą.
Zabiera mój kosz na zakupy i pakuje do niego stos warzyw i owoców.
Przesiaduje ze mną w kuchni, kiedy wyrabiam ciasto i piekę owsiane bułki na śniadanie.
Lipcowa Piekarnia w letnich nastrojach!

 

 

Bułki owsiane
oryginalny przepis – klik!

150 g mąki owsianej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej typ 500
350 g maślanki z wiejskiego mleka
3 g drożdży instant
20 g miodu rzepakowego
8 g soli
20 g oleju rzepakowego
płatki owsiane do obtoczenia bułek

1 faza : zimny rozczyn 12 godzinny

150 g mąki owsianej
100 g mąki pszennej typ 500
350 g maślanki o temperaturze pokojowej
20 g miodu rzepakowego
3 g drożdży instant

Najpierw rozpuść w maślance drożdże, następnie dodaj słód i mąki, dokładnie wymieszaj .
Rozczyn powinien być bardzo gęsty – to zbuduje aromat.Tak przygotowany rozczyn wstaw do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie fermentacji zimnej wyjmij na 2 godziny aby uzyskał temperaturę pokojową.

2 faza : ciasto właściwe

cały rozczyn o temperaturze pokojowej (cała faza poprzednia)
150 g mąki pszennej typ 500
8 g soli
20 g oleju rzepakowego

Wszystkie składniki ciasta mieszaj 20 minut – najlepiej w misie robota. Podziel na 8 części (po 100 g) i uformuj kulki. Następnie każdą z nich przetnij na pół. Teraz każdą połówkę delikatnie zroluj aby nabrały długości i obtocz w płatkach owsianych lekko dociskając.Tak przygotowane pozostaw na 50 minut do rozrostu końcowego w ciepłym miejscu i przykryte ściereczką.
Wypiekaj z lekkim zaparowaniem w temperaturze 210-220oC przez 5 minut i dalej w 180-190oCprzez 15-20 minut.

 

Bułki owsiane na blogach:
Akacjowy blog
am.art kolor i smak
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
Z chaty na końcu wsi

36 thoughts on “Bułki owsiane. Lipcowa Piekarnia w letnich nastrojach!

  1. Wspaniała ta nasza lipcowa piekarnia!
    Bułki idealne!
    Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Kamila,
      jesteś bardzo miła, ale do ideału im dalekooooo…
      Piekarnia to nasze wspólne dobro.
      Pozdrowienia!

  2. Pięknie wypieczone i bardzo zgrabne. Bardzo udana propozycja na lipcowy czas. Akacjowy Blog dołączył

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2017/07/buki-owsiane-w-lipcowej-piekarni.html

    Dziękuję Aniu za wspólne wypiekanie 🙂

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      dziękuję. Bułki mi bardzo smakowały. Cieszę się, że piekłyśmy je razem.
      Miłego lata!

  3. Powiem Ci Aniu że trudno momentami myśleć o lecie jak nogi marzną ale staram się 🙂 Bułki były pyszne, dobrze że je upiekłam 🙂 Twoje wyglądają smakowicie 🙂
    Oto link do moich bułek: https://doowa.blogspot.com/2017/07/buki-owsiane-extremalne.html

    • Post Author Amber

      Dorota,
      mi nogi nie marzną…Lato jest kapryśne, ale kiedy mamy ciepły dzień, to jest cudownie!
      Nauczyłam się cieszyć chwilą i jest mi łatwiej…
      Bułki bardzo smakowite.
      Dobrego lata!

  4. Jak ślicznie się zarumieniły 🙂 U mnie też na miodzie. Pozdrawiam,

    http://amartkolor.blogspot.com/2017/07/buki-owsiane-ekstremalne.html

    • Post Author Amber

      Aniu,
      celowo przytrzymałam je dłużej, żeby się zrumieniły.
      Dziękuję i pozdrawiam Cię.

  5. moje może nie urodziwe, bo przesadziłąm nieco z czasem wyrastania i oklapły ale za to jakie smaczne:)
    http://pieguskowakuchnia.pl/bulki-owsiane-extremalne-adamapiekarza/

    • Post Author Amber

      Piegusku,
      ja też swoje przetrzymałam, bo by wyrosły lepiej…
      Ale smaczne bardzo.
      Dziękuję za wakacyjne wypiekanie!

  6. Apetycznie przyrumienione!
    U nas prawdziwe lato dopiero się zaczyna. Upały nadchodzą!
    Moje bułki tu: https://konwaliewkuchni.blogspot.com/2017/07/lipcowa-piekarnia-amber-i-buki-owsiane.html
    Pozdrawiam!

    • Post Author Amber

      Magda,
      dziękuję.
      Upały u mnie już były, miałam je też w górach…teraz lato umiarkowane i dobrze jest odpocząć od gorąca.
      Mnie cieszy każde lato z zielenią, kolorami i obfitością owoców i warzyw.
      Pozdrowienia!

  7. Jakie są piękne, rumiane, super 🙂

  8. To był doskonały pomysł na letni wypiek! 🙂

  9. Pysznie wyglądają 🙂 Uwielbiam domowe pieczywo 🙂

  10. Wyglądają cudnie:-)

  11. pysznie wyglądają, te bułeczki muszą być wspaniałe:)

  12. Ale wspaniałe bułki! Szkoda, że nie mogłam ich upiec z Wami, dopiero wróciłam z wakacyjnego wyjazdu. Z pewnością upiekę je przy najbliższej okazji.

    • Post Author Amber

      Elu,
      brakowało Ciebie w lipcowej Piekarni…
      Bułki koniecznie upiecz!

  13. Jeszcze raz dziekuje za wspolne pieczenie i cierpliwe tlumaczenie tajnikow 😉 Buleczki bardzo nam posmakowaly. Czekam na kolejne propozycje 😉

    • Post Author Amber

      Moniko,
      miło było piec z Tobą! Na pewno za miesiąc znajdziemy kolejny pyszny przepis.
      Serdeczności!

  14. ale wspaniałe bułeczki, cudne!

  15. Pysznie wyglądają te bułeczki! Zazdroszczę tych poziomek 🙂

    • Post Author Amber

      Zuziu,
      zachęcam Cię do upieczenia.
      A poziomki możesz sobie posadzić na balkonie!

  16. Po dłuższej nieobecności, z chęcią powróciłam do kolektywnego wypiekania pieczywa w ramach Piekarni Amber​. Nieprzewidziany splot okoliczności nie pozwolił mi niestety na opublikowanie przepisu zgodnie z wymaganym terminem. Chociaż bułeczki dawno zjedzone i wspólne wypiekanie w Lipcowej Piekarni też już minęło, mimo wszystko chciałam podzielić się szerzej swoimi piekarskimi wyczynami w tym temacie 🙂

    http://grunttoprzepis.blogspot.com/2017/07/bueczki-owsiano-zytnie-w-lipcowej.html

    • Post Author Amber

      Grunt to przepis,
      bardzo nam miło. Dziękujemy za wspólne, choć nie do końca pieczenie…
      Powroty są często bardzo szczęśliwe.
      Zapraszamy w sierpniu!

Comments are closed.