Zaproszenie do sierpniowej Piekarni!

Nasza Piekarnia zaprasza na sierpniowy pyszny chleb! Porzućcie stereotypy – co?! piec w taki upał?! W tropikach bowiem piecze się i smaży cały czas i nikt nie narzeka na temperaturę. Po prostu cieszmy się wspólnym wypiekaniem i dobrym smakiem. Chleb to najlepsze jedzenie niezależnie od okoliczności.
Niech nam się upiecze!

Kiedy pieczemy?
21, 22, 23 sierpnia
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 24 sierpnia o 20.00

Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem
oryginalny przepis i zdjęcie – klik!

50 g aktywnego zakwasu
365 g + 1 łyżeczka ciepłej wody
280 g mąki pszennej chlebowej
200 g mąki uniwersalnej
20 g mąki pełnoziarnistej
9 g drobnej soli morskiej
50 g pokrojonego w plasterki marynowanego jalapeño
135 g ostrego sera cheddar pokrojonego w kostkę
12 g  posiekanego szczypiorku

W dużej misce dodaj starter i wodę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj wszystkie mąki, połącz wszystko i odstaw na 30 minut.
Następnie dodaj sól i ponownie wymieszaj i odstaw na kolejne 6-8 godzin. Jeśli chcesz, możesz wzmocnić ciasto składaniem co 30 minut przez kolejne 2 godziny, a następnie zrobić 1-godzinną przerwę i odstawić na 2-3 godziny.
Kiedy będziesz gotowy do formowania chleba, wymieszaj ciasto z serem, papryczkami jalapenos i szczypiorkiem, a następnie uformuj bochenek i przenieś do formy.
Wstaw do lodówki na noc, a następnego ranka rozgrzej piekarnik do 235 st. C. Ciasto przełóż do zimnego granka wyłożonego papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut w 235 st. C, a następnie obniż temperaturę do 220 st. C i piecz 25 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż bochenek nabierze złotego koloru, a po dotknięciu bochenka wyda głuchy dźwięk. Ostudź bochenek i pokrój.

20 thoughts on “Zaproszenie do sierpniowej Piekarni!

  1. Aniu, a miałyśmy piec kifli ? Rozumiem, że wszystkie mąki są pszenne ? Na końcu składników wkradł się błąd “12 g szklanki posiekanego szczypiorku”. Chleb bardzo kuszący 🙂

  2. Bardzo lubię chleby z pikantnymi dodatkami Jalapeño świetnie podkreśli smak 🙂

  3. Podoba mi się ten chleb. Pewnie upiekę choć upał za oknem. Po urlopie mam więcej energii.

  4. O jakie ciekawe dodatki. Piekę☺️

  5. Zapowiada się pyszny chlebuś. Będę piekła 🙂

  6. Nie ma to jak domowy chleb. Muszę znowu zrobić zakwas i jakiś upiec 🙂

  7. Nie piekę, ale kibicuję!
    Uwielbiam chlebek z takimi dodatkami.
    Wygląda wspaniale.
    Podziwiam szczerze za umiejętności !
    Pozdrawiam 🙂

  8. Stereotypy porzucone, a chlebek bardzo zaczepny 🙂

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.