Zaproszenie do kwietniowej Piekarni

 

Drodzy,
na prawie ostatniej prostej do świąt, mam dla Was zaproszenie do wspólnego pieczenia. Kwiecień będzie pachniał u nas pysznym chlebem. A może ktoś z Was postawi go na wielkanocnym stole?
Tym razem wybrałam przepis z Kuchni Gucia.
Liczę na Waszą obecność w kwietniowej Piekarni i wspaniałe chlebki.

Kiedy pieczemy?
W weekend 8, 9 i 10 kwietnia.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 11 kwietnia o 20.00

Niech nam się upiecze!

Owsiany chleb śniadaniowy z makiem
podaję za Guciem

Starter

20g zakwasu z lodówki

20g mąki pszennej chlebowej

20g wody

Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (najlepiej odświeżyć zakwas 2-3 razy).

Słodki starter

50g aktywnego (odświeżonego) startera (100% hydracji)

50g mąki pszennej chlebowej

12.5g wody

12.5g cukru

Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (pozostawiłem na noc I przyrosło ponad 3 krotnie)

Ciasto

180g mąki pszennej chlebowej

20g mąki pszennej pełnoziarnistej

125g słodkiego startera

20g cukru

3g soli

10g mleka w proszku

25g płatków owsianych instant + 50g mleka (zrobiłem owsiankę z płatków górskich I pozostawiłem na noc)

10g maku

10g siemienia lnianego

120-130g mleka

25g masła

Płatki owsiane do posypania bochenków

Wymieszać wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiać do dosyć dobrego wytworzenia siatki glutenowej (jeszcze słaby test „windowpane”) ok. 5 min.

Następnie dodajemy po kawałku masło i wyrabiamy do mocnego wytworzenia siatki glutenowej (mocny test „window”).

Dzielimy ciasto na dwie części i formujemy w kule. Przykrywamy pojemnikiem lub folią spożywczą I pozostawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy na podłużne prostokąty i zakładamy do środka dłuższe boki z prawej i lewej strony. Rozwałkowujemy po złożeniu i zwijamy w rulon (na filmiku jest cały proces).

Zwinięte rulony spryskujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem/masłem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości (ok. 3-5 godzin).

Rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy 35-40 minut do lekko brązowego koloru.

* zdjęcie Kuchnia Gucia

8 thoughts on “Zaproszenie do kwietniowej Piekarni

  1. W Kuchni Gucia zawsze smakowite pieczywo! Oczywiście, że upiekę

  2. Właśnie rośnie 🙂

  3. Mój wskoczył do pieca 🙂

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.