Zaproszenie do czerwcowej Piekarni

Kochani, z wielką radością zapraszam do czerwcowej Piekarni. Mamy już piękne lato i myślę, że wybór receptury trafia w tę porę roku. Proponuję wspólne pieczenie fantastycznego chleba owsianego od Zorry, która tak pisze o nim na swoim blogu – Soczysty, miękki i cudownie aromatyczny – dzięki owsiance – ugotowanej według oryginalnej angielskiej receptury – chleb ten uzyskuje swoją niepowtarzalną konsystencję.

Kiedy pieczemy?
W weekend 27, 28, 29 czerwca

Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 30 czerwca o 20.00

Niech nam się upiecze!

Chleb owsiany
przepis i zdjęcie z bloga kochtopf.me

1 bochenek

Owsianka
50 g płatków owsianych
350 g mleka
1 szczypta soli

ciasto
Owsianka
170 g wody
7 g świeżych drożdży
450 g mąki pszennej typ 550
50 g mąki żytniej pełnoziarnistej
50 g mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki syropu z buraków lub melasy albo miodu
12 g soli
płatki owsiane do obtoczenia

Aby przygotować owsiankę, wszystkie składniki wymieszaj w rondlu, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotową owsiankę przełóż do szczelnego pojemnika, pozostaw do ostygnięcia, a następnie przykryj i wstaw do lodówki na noc. (Można jej również użyć bezpośrednio po ostygnięciu.)
Następnego dnia, aby przygotować ciasto, włóż schłodzoną owsiankę i pozostałe składniki oprócz soli do misy robota kuchennego i zagniataj przez 4 minuty na najniższym ustawieniu.
Dodaj sól i dobrze wyrabiaj ciasto przez 10 minut na prędkości 2.
Przykryj ciasto i odstaw na 2 godziny, dwukrotnie je składając i rozciągając po 40 minutach.
Uformuj ciasto w podłużny kształt, obtocz je w płatkach owsianych, a następnie umieść je w koszyku fermentacyjnym wyłożonym ściereczką i posypanym płatkami owsianymi. Przykryj i pozwól mu fermentować przez około 70 minut.
Rozgrzej piekarnik i blachę do pieczenia na poziomie 2 do 230°C z termoobiegiem.
Wyjmij chleb z koszyka na gorącą blachę do pieczenia. Wlej 50 ml wody do wbudowanego generatora pary lub w zwykłym piekarniku spryskaj wodą ścianki piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze 230 °C. Otwórz drzwi piekarnika, aby umożliwić wydostanie się pary. Zmniejsz temperaturę do 190 °C i piecz przez kolejne 15-20 minut.
Wyjmij chleb owsiany z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *