Wrześniowa Piekarnia. Zaproszenie!

DSC_6355
 

 

Moi Drodzy,
pierwszy dzwonek ogłosił koniec wakacji, a niedługo kalendarz nieuchronnie obwieści koniec lata.
Jak to, już?! Dla mnie za szybko, za mało, zbyt nagle…
Ale są rzeczy i sprawy, z biegiem których dyskutować się nie da.
Trzeba przyjąć je po prostu.
Niech radosnym wydarzeniem będzie nasze comiesięczne pieczenie!
Razem, z pasją i miłością dla domowego chleba.
Na wrześniowe spotkanie w Piekarni chleb wybrała Magda z bloga Konwalie w kuchni.
Chleb piękny i niezwykły, na jęczmiennej mące z owczym serem z bloga Wisły Zapach chleba.
Kiedy pieczemy?
W weekend 11, 12, 13 września.
Kiedy publikujemy?
15 września we wtorek o 20.00.

Linki z wpisami  proszę o zamieszczanie  w komentarzach na moim blogu.
Po zebraniu wszystkich zgłoszeń opublikuję listę piekących.
Zapraszam!

Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem
przepis podaję za Wisłą

zaczyn
50 g aktywnego zakwasu żytniego
100 g mąki pszennej, chlebowej
120 g wody

Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na blacie, na 12-14 godzin.

bibosz
100 g mąki jęczmiennej
150 g wody

Składniki wymieszać i pozostawić na 8-12 godzin

ciasto chlebowe
zaczyn
bibosz
650 g maki pszennej chlebowej
230-250 g wody
1 łyżeczka słodu jęczmiennego
1 łyżeczka soli
150 g owczego sera pleśniowego
1 łyżeczka całych nasion kminku
1/4 łyżeczki drożdży (opcjonalnie)

Ze wszystkich składników oprócz sera pleśniowego, wyrobić gładkie ciasto. Moje ciasto wyrabiał robot hakiem przez 5 minut na najwolniejszych obrotach. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na naoliwiony blat i delikatni, powoli rozciągnąć je tworząc prostokąt. Ser owczy pokroić w dużą, 1-1,5 cm kostkę i rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto z serem w rulon, jak roladę i nie dbając o jej kształt ułożyć w naoliwionej misce do ponownego wyrośnięcia.
Po 30 minutach podzielić ciasto na dwie części, lekko odgazować i uformować dwa bochenki na posypanym mąką jęczmienną blacie.
Bochenki ułożyć w koszykach i pozostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Piec chleb na rozgrzanym kamieniu, z parą, w 240 stopniach przez 10 minut, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni przez następne 25-30 minut.

I niech nam się upiecze!

* zdjęcie pochodzi z bloga Wisły. Publikuję je za Jej zgodą.

29 thoughts on “Wrześniowa Piekarnia. Zaproszenie!

  1. Fajny chlebek, ale brak zakwasu..no i mąki jęczmiennej.

  2. Dziś się zastanawiałam kiedy będzie wrześniowa piekarnia i pomyślałam, że mogłaby być za tydzień ;))

  3. Już się nie mogłem doczekać i przepis brzmi bardzo ciekawie.

  4. Zachęcający chlebek 🙂

  5. Nie wiem czy przejdzie u mnie w domu chleb z owczym serem …. ale i tak jak tylko znajdę mąke jęczmienną to zgłaszam swoją gotowość:) … oby tylko ręka mi się do tego czasu wygoiła:)

    • Jolu,
      no przecież wiadomo,że każdy może modyfikować przepis w zależności od własnych upodobań.
      I lepiej niech Twoja ręka wrcaca do formy!

  6. Z radością piekę! Lubię takie ciekawe chleby, a ten wydaje się szczególnie zachęcający.

  7. Nie mogę się doczekać tego chleba.:)

  8. Zapowiada się ciekawie i pięknie wygląda na zdjęciu. Minus tylko taki, że w weekend nie ma mnie w doma.

  9. Chleb z owczym serem musi być przepyszny 🙂

  10. Fantastyczny chlebek 🙂 Kolejny w twoim wykonaniu 🙂

  11. Słód zamówiony, właśnie dostałam sms, że wysłany, więc mam nadzieję ze dotrze i będę mogła upiec. Wygląda bardzo zachęcająco 🙂

  12. Witaj, chlebek już upiekłam, niestety z małymi perypetiami. Bardzo orginalny w smaku. Post opublikuję we wtorek. Pozrdowienia!

  13. Chlebek upieczony i zjedzony.

Skomentuj Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.