Tatar ze śledzia marynowanego w oleju to super pomysł na pyszną przekąskę. Sprawdzi się na każdym stole przy okazji różnych uroczystości, a także świąt.
Ten tatar smakuje lekko i rześko przez dodatek świeżego ogórka, który nadaje przyjemną teksturę i chrupkość.
Na pewno oczaruje nie jedno podniebienie i będzie miłą alternatywą dla tradycyjnych śledziowych kreacji.
dwie porcje ( zwiększ ilość składników dla więcej niż dwóch osób)
2 płaty matiasów lub śledzi z oleju
1 średnia czerwona cebula
1 jajko na twardo ( gotuj maksymalnie 8 minut)
1 średni zielony ogórek ( kupuj bio)
2 łyżki oleju z awokado
1/2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka kremowej musztardy
sól i pieprz
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki plus do dekoracji
cząstki cytryny do dekoracji
Śledzie, cebulę, jajko i ogórek pokrój w zgrabną kostkę. Włóż do miski i dodaj natkę pietruszki. W osobnym naczyniu wymieszaj olej, miód, musztardę, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Polej sosem śledzie, delikatnie wymieszaj i spróbuj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Na talerzach do serwowania lub na półmisku postaw obręcze i włóż do nich tatar, dociśnij łyżką. Delikatnie zdejmij obręcze, udekoruj natką i cząstkami cytryny.



Mamy swoj przepis na tartar ze sledzia, ale jestem ciekawa Twojego, szczegolnie obecnosci jajka 🙂 Sprobujemy!
Aniu, swój przepis zawsze możesz wzbogacić o inny. Warto odejść od ustalonej rutyny albo podać dwa warianty.