Zanim powiemy – Addio pomidory! , warto zrobić ich zapas na długą zimę. U mnie właśnie trwa produkcja pomidorowych przetworów i dzisiaj zrobiłam te szybkie, tarte pomidory w słoikach.
Do tego przepisu możesz wybrać miękkie i przysuszone pomidory. Nie muszą być piękne, ale nie mogą być też spleśniałe lub zgnite.
Do przetworów wybieram zawsze pomidory typu Lima, które mają dużo miąższu, mało pestek i cienką skórkę. Wszystko wykorzystuję, bo pomidory kupuję zawsze z pewnego źródła i wiem w jaki sposób są uprawiane. ścieram na tarce o grubych oczkach, a pozostałe skórki trafiają na ocet.
Robi się je szybko i nie trzeba nic przecierać przez sito. Na początek przygotowuję słoiki. Myję je dokładnie i płuczę, następnie zalewam wrzątkiem, nie omijając krawędzi oraz wieczka. Zostawiam na 2-3 minuty, wylewam wodę i daję im wyschnąć.
Teraz są gotowe do napełnienia pomidorami.
5 kg miękkich i dojrzałych pomidorów
2,5 łyżki soli kamiennej do przetworów
12 słoików o pojemności 500 ml
1 łyżka oliwy EV na słoik
Pomidory umyj, wytnij z nich szypułki oraz zdrewniałe części, następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach (lub zmiksuj na podobną konsystencję w robocie kuchennym).
Przelej pomidory do szerokiego, wysokiego garnka o grubym dnie, ustaw na palniku i powoli doprowadź do wrzenia.
Dodaj sól i dokładnie wszystko Wymieszaj.
Zmniejsz temperaturę na najmniejszą i gotuj pomidory, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż wyparuje z nich 1/4 objętości.
Przelej pomidory do wyparzonych słoików, wlej na wierz po 1 łyżce oliwy, zakręć i ustaw na blasze do pieczenia.
Na blachę wlej 1-2 szklanki wody.
Wstaw słoiki z pomidorami do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 110 st. C i od momentu, gdy piekarnik tę temperaturę osiągnie, pasteryzuj je 20 minut.
Słoiki z pomidorami zostaw w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Przechowuj z dala od źródeł ciepła, w ciemnym i suchym miejscu.