Spaghetti z bazyliowym pesto, pieczoną papryką i suszonymi pomidorami. La Selva!

dsc_0367-002
 

Kuchnia włoska jest w czołówce moich ulubionych. Wiadomo, że bazuje na świeżych lokalnych produktach i preferuje potrawy proste i nieprzekombinowane.
Zbliża się właśnie pora, kiedy o świeże dobre produkty będzie coraz trudniej, a świeże zioła, pomidory i inne warzywa zostaną tylko wspomnieniem.
Jeżeli nie zamkniemy ich w słoikach lub nie sprowadzimy ze słonecznych krajów, pozostaje jedynie dłuuuugie czekanie do następnego sezonu.
Idealnym wyjściem jest korzystanie ze sprawdzonych produktów, rodem w Italii.
Dokładnie w Toskanii znajduje się gospodarstwo ekologiczne LaSelva, którego produkty z oznaczeniem BIO możemy łatwo kupić w Polsce.

LaSelva położona jest w południowej Toskanii i od 1980 roku zajmuje się (w oparciu o wytyczne rozporządzenia w sprawie rolnictwa ekologicznego UE) uprawą warzyw i owoców ekologicznych. Na powierzchni około 350 ha uprawiane są nie tylko warzywa, owoce, ale także zboża i mieszanki paszowe dla bydła, ponieważ to gospodarstwo ekologiczne jest wszechstronnym, mieszanym gospodarstwem uprawnym wraz z inwentarzem – hodowla bydła rasy Chianina i owiec rasy Apeniny.

 

dsc_0365-001
 

Spaghetti z bazyliowym pesto, pieczoną papryką i suszonymi pomidorami
300 g świeżego makaronu spaghetti
słoik pesto z bazylią i pecorino LaSelva
1 łyżka pieczonej papryki w oleju LaSelva
1 łyżka suszonych pomidorów z kaparami w oliwie LaSelva
pieprz i sól morska do smaku

Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Przecedzamy na sicie i z powrotem przekładamy do garnka. Dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Dodajemy paprykę i pomidory z kaparami. Delikatnie łączymy z makaronem i pesto. Posypujemy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

 

Pesto bazyliowe z pecorino w oliwie

pesto
 

 

suszone pomidory w oleju z kaparami

 

suszone-pomidory
 

Podsuszona papryka w oleju

papryka.

22 thoughts on “Spaghetti z bazyliowym pesto, pieczoną papryką i suszonymi pomidorami. La Selva!

  1. Wszystko komponuje się idealnie 🙂

  2. Wspaniały makaron! Pyszności!

  3. Chyba już się spotkałam z tymi produktami, ale tak czy siak przyjrzę im się bliżej 🙂 A pomysł na danie fajny – taki ekspresowy obiad, gdy nie mamy czasu.

  4. Uwielbiam wloska kuchnie… A taki makaron chetnie bym zjadla 🙂

  5. Mmm, jakie pyszności, prosty, ale świetny pomysł na makaron 🙂 Pozdrawiam :*

  6. Pyszne składniki, lubię tę włoską kuchnię 🙂

  7. Oj zjadłabym , wygląda tak apetycznie, że ślinka cieknie sama… 🙂

  8. Ciao 🙂
    Niedaleko mnie też jest LA SELVA, agroturystyka. Ciekawe jakie są specjały ich kuchni? Marzę, żeby się przekonać i spróbować specjałów z tych pięknych agroturystyk, których obok mnie jest mnóstwo.
    Salutuję 🙂

  9. A danie, które prezentujesz jest boskie 🙂 jak większość toskańskich dań

  10. Prawdziwa włoska uczta! 🙂

  11. Nie widziałam tych produktów u nas. Spaghetti wyborne:-)

Skomentuj zufik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.