Soczewica, cielęcina i kiełki czerwonej kapusty. Pierogi dla Niej i dla Niego!

 

Luty – odziej ciepłe buty!
Rzeczywiście pogoda zimowa daje znać o sobie jak co roku chyba właśnie w lutym…Pani zima nagle budzi się z zimowego snu- ha ha! i postanawia o sobie przypomnieć. U mnie śnieg leży na trawie i na tarasie. Co za niepotrzebny widok!
Poza tym w domu wiosna na parapetach, w wazonach i na talerzach.
Jak zwykle o tej porze uskuteczniam kiełkowanie. Wyjątkowo pięknie udały mi się kiełki czerwonej kapusty. Pyszne listki do wszystkiego.
W kuchni wykorzystuję różne produkty i składniki, które zostają mi w pojemnikach czy w lodówce. No bo co zrobić z resztą pieczeni cielęcej lub z garścią soczewicy…Kurs na Zero Waste trwa.
Pysznego weekendu!

 

 

Pierogi dla Niej i dla Niego

ciasto
300 g mąki typ 00
4 jajka z wiejskiego chowu
szczypta soli

Mąkę wysypujemy na blat tworząc z niej ‚krater’. We wgłębienie wsypujemy sól i wlewamy jaja. Widelcem zarabiamy jajka z mąką. Kiedy mąka i jajka się połączą, zagniatamy ciasto dłonią, aż stanie się elastyczne. Tworzymy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki, na które kładziemy porcje nadzienia. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku aż wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.

Z soczewicą

100 g soczewicy
1 średnia cebula
olej rzepakowy tłoczony na zimno
majeranek, sól i pieprz do smaku

Soczewicę płuczemy i zalewamy gorącą wodą, moczymy ok. 1. godzinę, odcedzamy, zalewamy świeżą wrzącą wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy na 1. łyżce oleju. Soczewicę rozdrabniamy widelcem lub w malakserze, dodajemy cebulę, 2 -3 łyżki oleju rzepakowego i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ugotowane pierogi podajemy polane topionym masłem z kiełkami kapusty.

 

Z cielęciną

200 g cielęciny z pieczeni  lub z rosołu
1 szalotka
3 łyżki stopionego masła
tymianek, sól i pieprz do smaku
2 plastry szynki dojrzewającej

Mięso przepuszczamy przez maszynkę. Szalotkę blanszujemy na 1. łyżce masła i dodajemy do mięsa. Wlewamy masło, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Na patelni smażymy szynkę na chrupko, dodajemy ugotowane pierogi, chwilę trzymamy na ogniu i podajemy z kiełkami kapusty.

46 thoughts on “Soczewica, cielęcina i kiełki czerwonej kapusty. Pierogi dla Niej i dla Niego!

  1. Z soczewica , z soczewicą zamawiam porcje .
    Uwielbiam soczewicę , lubię wszystkie strączki, ale soczewica najpyszniejsza wg subiektywnej mojej oceny

  2. Cóż za kompozycja smaków!

  3. Wyglądają tak apetycznie, że bym zjadła i jedne, i drugie. 🙂

  4. Soczewicę uwielbiam pod każdą postacią. Do pierogów nadaje się ona rewelacyjnie.
    Można je jeść i jeść i jeść 🙂

  5. Ja poproszę kilka sztuk z soczewicą, ale z cielęciną też 🙂
    Pycha!

  6. Kocham soczewicę, jadłabym bezkarnie moc takowych! W ogóle u dużo gadać, wszystkie pyszne!

  7. Jak pięknie podane, i to połączenie smaków, mistrzowskie!

  8. To mnie zmotywowałaś żeby w końcu zrobić pierogi 😉

  9. Chetnie bym sprobowala, soczewice l ubie ale jesli chodzi o pierogi stawiam i tak na klasykę ruskie i z kapustą i grzybami

  10. No własnie zima się rozpanoszyła a wszyscy czekają na wiosnę. Kiełki faktycznie piękne, a pierogi mniam:)

  11. o matko jakie pyszności cudowne połączenie smaków

  12. Ostatnio moim numerem jedne są pierogi z kaszą gryczaną. Z soczewicą jeszcze nie jadłam 🙂

  13. Po pierwsze zdjęcie bajeczne. Pięknie oddałaś klimat tytułu twojej potrawy. Wiesz że jeszcze nie robiłam pierogów z soczewicą. Za to zacna pasta z soczewicy mi wychodzi.

  14. Uwielbiam pierogi z soczewicą 🙂

  15. Ale mi smaku narobiłaś!

  16. Jakie pyszności, prezentują się pięknie! Ale bym zjadła takie pierożki!! : )

  17. Bardzo mi się podoba pomysł na farsz, na pewno całość jest przepyszna 🙂

  18. Chętnie bym takie spróbowała, farsz świetny 🙂

  19. Rzadko jem soczewicę, muszę wypróbować ten przepis. Uwielbiam pierogi! 🙂

  20. Pyszna propozycja! U Nas też często pierogi w dwóch smakach 🙂 dla niej ruskie lub z kasza gryczana a dla niego z mięsem 🙂

  21. Poproszę jedne i drugie, mam ślinotok. 🙂

  22. Po prostu boskie- obie wersje. I zdjęcie piękne 🙂

  23. Fantastyczna propozycja! Wszystko cudownie ze sobą gra. Ekstra!

  24. Poproszę wersję z soczewicą! A gdzie można dostać takie kiełki?

    • Edyta, częstuj się soczewicowymi.
      Kiełki można kupić u mnie wszędzie..W zieleniaku, w spożywczym, w markecie…

Skomentuj Ewelina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.