Skrzydełka Kentucky z domowym sosem BBQ

 

Jeżeli lubisz skrzydełka, polecam bardzo przygotować je według tego przepisu. Są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Aromatyczne, idealne na spotkanie w ogrodzie lub letnie party w gronie najbliższych i przyjaciół. To zdrowsza wersja grilla, a równie smaczna.
Domowy sos BBQ dopełnia smak. Skrzydełka Kentucky możesz podać z plastrami ananasa, frytkami lub tak jak lubisz.

1 kg pociętych na dwie części skrzydełek ( lotki odrzucamy)
1/2 szklanki syropu klonowego
50 ml whisky
2 łyżki oliwy EV
1 łyżeczka przyprawy pięć smaków

Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Umyj skrzydełka i osusz je na papierze kuchennym. Wymieszaj w misce syrop klonowy, whisky, przyprawę pięć smaków i oliwę. Włóż skrzydełka i dokładnie wymieszaj je z marynatą. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
Rozłóż je jedną warstwą na blasze, polej resztą marynaty z miski i wstaw do piekarnika. Piecz aż będą chrupiące – 30 do 40 minut.

 

 

Sos BBQ
1,5 szklanki dobrego ketchupu
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki żółtej musztardy
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka proszku cebulowego
1 łyżeczka wędzonej papryki

W średnim rondlu wymieszaj ketchup, ocet, wodę, brązowy cukier, sos sojowy, musztardę, czosnek w proszku, cebulę w proszku i wędzoną paprykę. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj wolno, często mieszając, przez 20 minut lub do zgęstnienia. Dopraw ewentualnie do smaku. Sos jest gotowy. W zamkniętym słoiku można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *