Sierpniowa Piekarnia. Zaproszenie!

955476cd1072e9602f41fce57f30ed10
 

Drodzy,
sierpień już zaraz i w sierpniu będzie się działo!
Cały miesiąc będę w Toskanii, dlatego wybrałam do naszej Piekarni toskański chleb.
Lekki, bo na drożdżach. Wydaje mi się bardzo odpowiedni na lato.
Chleb, który można jeść ze wszystkim. Z tego chleba Toskańczyscy robią bruschette, crostini, pappa al pomodoro i panzanellę.
Jedzą ten chleb z zupami i sosami gotowanymi na mięsie.
Toskański chleb to tylko trzy składniki: mąka, woda i drożdże. Nie dodajemy soli, ponieważ chleb jest dodatkiem do innych potraw.( kto chce, oczywiście dodaje sól według uznania)
Mam nadzieję, że ten chleb upieczecie z chęcią.
Kiedy pieczemy?
W weekend 7, 8, 9 sierpnia.
Kiedy publikujemy?
We wtorek 11 sierpnia o 20.00.

Uwaga! wszystkie linki do postów z toskańskim chlebem kierujcie tym razem do Konwaliowej kuchni.
Magda stworzy z nich listę piekących i poda ją na swoim blogu.

Chleb toskański
przepis z tej strony – klik!

1000g mąki typu 00
700ml ciepłej wody
50g oliwy
2 łyżeczki cukru
4,5 łyżeczki suszonych drożdży

1. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Należy pamiętać, że woda ma być tylko lekko ciepła.

2. Umieścić mąkę na blacie i dodawać po trochu wodę z drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez co najmniej 10 minut.

3. Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na nie mniej niż na 2 godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest wyrośnięte (powinno podwoić swoją objętość), trzeba je jeszcze raz zagnieść na blacie podsypanym mąką, a następnie podzielić je na dwie lub więcej części, uformować bochenki, przykryć ponownie wilgotną ściereczką i pozwolić odpocząć przez godzinę.

4.Umieścić bochenki w piecu w temperaturze 230 ° C i piec przez około 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 200 ° C, aż chleb zbrązowieje.

Uwaga!
Główną cechą toskańskiego chleba, oprócz braku soli, jest to, że musi być szczególnie miękki w środku. Wymaga to długiego wyrastania. Aby uzyskać toskański chleb miękki w środku , ciasto musi być bardzo miękkie. Dlatego ilość wody jest większa w porównaniu do innych przepisów na chleb.
Jak uzyskać chrupiacą skórkę? Gdy chleb jest upieczony, wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb wewnątrz przez kolejne 10 minut. Wyjąć i ostudzić.
Kolejna wskazówka, aby uzyskać chrupiący chleb: umieścić naczynie z wodą w piekarniku i pozostawić go tam w pierwszym etapie pieczenia (20 minut).
Chleb dobrze się przechowuje przez kilka dni w papierowej torebce lub owinięty w pergamin.

I niech nam się upiecze!

* źródło zdjęcia Pinterest

51 thoughts on “Sierpniowa Piekarnia. Zaproszenie!

  1. Oczywiście piekę 🙂

  2. Piękny chleb. A o soli nie zapomniałaś?

  3. Ja już mam piekarnik i też piekę:-) Aniu, zazdroszczę Ci tej Toskanii:-)

  4. Chlebek śliczny, z przyjemnością spróbuję go upiec 🙂

  5. Bardzo cieszy mnie Twój wybór. Chleb idealny na lato! Czekam na zgłoszenia wszystkich piekących, a Tobie Aniu życzę pysznego pobytu w tej cudownej krainie!:)

  6. Piękny! Chyba się skuszę i też go upiekę 🙂

  7. Też koniecznie chcę upiec, mimo iż zwykle nie piekę chlebów na drożdżach ani na mące pszennej. Toskański chleb kusi:-).

  8. Brzmi jak super powód do powrotu do piekarni i blogowania:) Bardzo chcę upiec, mam nadzieje ze się uda;) Pozdrowienia dla Ciebie Aniu!

  9. Ooo i to jest to czego mi było trzeba 🙂 wreszcie mogę wziąć udział w piekarni – chleb na drożdżach a nie na zakwasie.

  10. I ja go z chęcią upiekę tylko muszę upolować mąkę 0 🙂 wygląda pięknie 🙂

  11. A co to za mąka typu 0 Aniu?

  12. Świetny chleb, tym razem postaram się go zrobić! 🙂

  13. Czekam na szczegółowy wpis o Toskani. Z niecierpliwością:) Miałam jechać w czerwcu ale z przycyn niezależnych zrezygnować musiałam. Czekam na Twoje doswiadczenia.

  14. Mam nadzieję ,ze znajdę taką mąkę i upiekę z Wami ten chleb 🙂
    pozdrawiam !

  15. Ja już upiekłam..i ze zwykłej mąki..polecam.

  16. Świetna propozycja! Tak się jednak złożyło, że niedawno po powrocie z Toskanii piekłam ten chleb i zamieściłam już podobny przepis na blogu. Mam jednak pomysł, aby upiec go w wersji z pomidorami, więc trochę go “odpicować”, to może uda mi się jednak dołączyć do wspólnego pieczenia 🙂
    Pozdrawiam, Tosia.

  17. Ach! Piękna akcja! Trzymam kciuki by bochenki się udały 🙂

  18. Aniu nie dam rady tym razem do was dołączyć. Tydzień mam bardzo szczelnie zaplanowany, a w niedzielę wyjeżdżamy … więc do września Kochana:) … a wam niech się upieką:)

  19. zazdroszczę Ci Toskanii….i ich smaków 🙂

  20. Witam Aniu. Jakoś się wyrobiłam i upiekłam te chlebki, ale z połowy porcji. Wyszło pysznie.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego pobytu 🙂

  21. Nie dotarłam do mąki 0, ale wymieszałam pszenne i pięknie wyszło 🙂 Jednak dodałam soli, więc taki trochę polsko-toskański mi ten chleb wyszedł 😉 Ale pyszny jest! Skórka chrupiąca, a środek idealnie miękki. Rewelacja!

  22. Będę piekła z przyjemnością w sobotę. A jaka mąka jest zbliżona do 00? Najniższy typ pszennej?

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.