Póki fasolka szparagowa ma się jeszcze dobrze, bardzo polecam tę sałatkę. To doskonały dodatek do dań obiadowych i potraw z grilla, na lunch do pracy albo drugie śniadanie. Niezwykle smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu.
Można dodać do niej prażone pestki, orzechy lub pesto.
500 g młodych ziemniaków
400 g fasolki szparagowej
1 czerwona cebula
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
vinegret
3 łyżki oliwy EV
1 łyżeczka kremowej musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól i pieprz, po szczypcie
Ziemniaki dobrze umyj i ugotuj w mundurkach w posolonym wrzątku. Odcedź, wystudź i zdejmij skórkę. Pokrój na ćwiartki.
Fasolkę szparagową opłucz i odetnij końce. Ugotuj al dente, powinna być lekko chrupiąca.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
Przygotuj sos. Musztardę energicznie wymieszaj w słoiku z sokiem z cytryny, miodem i oliwą. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu. Potrząsaj słoikiem, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły
Warzywa wymieszaj na półmisku i polej sosem. Posyp solą i pieprzem.
Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do ryby, pieczonego kurczaka, grillowanego sera i mięsa.



Bardzo smacznie wygląda. Podoba mi się, że jest to przepis na coś prostego, ale oryginalnego. Miłego dnia życzę.
Edyta, bardzo dziękuję. Na pewno będzie Ci smakowało.
Chetnie sprobuje, przygotowujemy podobne danie, ale bez miodu, jestem ciekawa tego smaku 🙂
Anno, miód jest w sosie zamiast cukru. Poza tym to same warzywa.
Bardzo ciekawy przepis chętnie zrobię go w domu 🙂
zaczytanamarzycielka8,to jest świetna myśl.
Ale pyszne, sezonowe połączenie! Fasolka szparagowa i młode ziemniaki to duet idealny – prosty, a jednocześnie pełen smaku. Taka sałatka świetnie sprawdzi się i do obiadu, i jako samodzielny, lekki posiłek. Szczególnie podoba mi się pomysł z vinegretem na bazie musztardy i miodu – daje fajny balans między słodyczą a kwasowością. A jeśli dodać jeszcze prażone orzechy albo pesto, to już prawdziwa uczta!
Woda do firmy, dziękuję za wnikliwy komentarz. Sałatka jest świetna.
Upiecze się w 20 minut?
Właśnie rośnie ostateczne.
Pozdrawiam
Ewa
Ewo, tutaj nic się nie piecze…
Bardzo ciekawy przepis na sałatkę. Połączenie ziemniaków i fasolki to świetny pomysł.
Marto, polecam. Jest pysznie.
Ziemniaki w sałatce to coś, co bardzo lubię. Dzięuję za nowy przepis.