Rydze i jajka z patelni. Śniadanie dla Niej i dla Niego

 

Jesienne śniadania płyną wolno jak sezonowa melancholia. Ich skład przypomina o przemijaniu i skłania do refleksji. W głowie świszczy myśl – znowu nadchodzi martwy sezon. Ale zaraz pojawia się ożywcza refleksja – póki co ciesz się tym co najlepsze. W kuchni na blacie świeże rydze i kolorowe jajka od szczęśliwych kur. Do dzieła !

 

 

Rydze i jajka z patelni. Jesienne śniadanie dla Niej i dla Niego
200 g świeżych rydzów
1 duży ząbek czosnku
2 szczęśliwe jajka
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżka zwykłego masła
szczypiorek
sól, pieprz
chleb na zakwasie do podania

Oczyść rydze. Rozgrzej patelnię z 1 łyżka masła i wrzuć grzyby. Obsmaż je na ostrym ogniu. Zmniejsz grzanie, dodaj czosnek pokrojone w plasterki, posól i dodaj drugą łyżkę masła. Teraz wybij ostrożnie jajka, aby zachować całe żółtka. Włóż łyżkę zwykłego masła i przykryj pokrywą. Obserwuj jajka. Kiedy tylko białka się zetną, zdejmij pokrywę i wyłącz grzanie. Posyp wszystko solą, pieprzem i szczypiorem. Podawaj od razu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *