Pumpkin Spice Latte z korzennym syropem dyniowym i bitą śmietaną

 

Zima to najlepszy czas na rozpieszczanie siebie i bliskich małymi przyjemnościami. Warto poszukać ich także w domowej kuchni i siegnąć po  sezonowe składniki. Dzisiaj proponuję przygotowanie aromatycznego dyniowo – korzennego latte. Ten rozkoszny napój pojawia się właśnie w tym okresie chłodu i ponurej pogody, aby wprowadzić nas w dobry nastrój i ocieplić naszą duszę.

Podstawą Pumpkin Spice Latte jest intensywne czarne espresso i korzenny syrop dyniowy. Oba te składniki są łatwe do wykonania we własnej kuchni, bo wyjątkowość  tego napoju polega właśnie na sezonowych dodatkach – pieczonej dyni i aromatycznych korzennych przyprawach. Goździki, imbir, cynamon i gałka muszkatołowa to idealna mieszanka, aby wprawić nas w doskonały nastrój, a dodatek bitej śmietany sprawia, że dyniowe latte może być najlepszym deserem.

 

Korzenne latte dyniowe

Syrop dyniowy

1/3 szklanki puree z dyni
1 szklanka cukru trzcinowego bio
1 szklanka wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego imbiru

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby syrop się nie przypalił. Po 10-15 minutach sprawdzamy, czy syrop oblepia łyżkę. Wtedy zdejmujemy z ognia i przelewamy do zamykanego słoika lub butelki. Kiedy ostygnie, przechowujemy go w lodówce.
Syrop dyniowy w lodówce zgęstnieje, ale po podgrzaniu będzie znowu płynny.

Korzenna kawa
dwie porcje

4 łyżki korzennego syropu
2 szklanki ‘mleka’ migdałowego
2 łyżki puree z dyni
2 x podwójne espresso – u mnie z ziaren El Salvador la Mayada
bita śmietana
mieszanka przypraw korzennych do posypania

Syrop podgrzewamy w garnuszku razem z ‘mlekiem ‘ migdałowym i wlewamy do kielicha blendera. Dodajemy puree dyniowe i miksujemy. Wlewamy espresso i znowu miksujemy. Rozlewamy do kubków, dekorujemy bitą smietaną i posypujemy korzennymi przyprawami.
Można też polać bitą śmietanę solonym karmelem. Będzie to wersja lux.

42 thoughts on “Pumpkin Spice Latte z korzennym syropem dyniowym i bitą śmietaną

  1. Bajecznie wygląda Twoja kawa, chętnie się poczęstuję 🙂

  2. Mniam. Puree dyniowe mam w słoiku. Czeka na coś tak wyjątkowego. Zrobię. Takie smakołyki lubię ☺️

  3. piłam u siostry, pychota!

  4. Pyszności, takie dopieszczanie psyche to ja rozumiem. 🙂

  5. U mnie dynia to zazwyczaj w gulasz, zupie czy samym puree, dziękuję za pyszny pomysł na inne jej wykorzystanie 🙂

  6. Aniu czarujesz swoimi dobrociami. Jesteś niesamowicie kreatywna i uzdolniona, a Twoje smakołyki wyglądają zjawiskowo 🙂
    Misze pamiętać o tym cudeńka i zrobić jak będzie dynowy czas 🙂

  7. Nigdy czegoś podobnego nie próbowałam.
    Wygląda to wspaniale, te dodatki, no a dynia totalnie mnie zaskoczyła.
    Świetny kulinarny pomysł.

  8. Aniu, jaka szkoda ,że nie mieszkach bliżej
    Mniam

  9. Bardzo dla mnie nietuzinkowy pomysł, na który w życiu sama bym nie wpadła, choć gdyby ktoś zrobił to dla mnie to pewnie by mi to posmakowało.

    • Iwona, to klasyka kawowa, bardzo popularna w okresie jesienno-zimowym.
      Ja też tego nie wymyśliłam. Ale bardzo polecam.

  10. Dynia i korzenne przyprawy idealnie się łączą, więc to latte musi mieć wyjątkowy smak.

  11. Ty wiesz jak dopieścić moje kubki smakowe! Już sama myśl o pimpkin spice wywołuje ślinotok! Uwielbiam bardzo bardzo 🙂

  12. Wygląda i brzmi niezwykle kusząco ta Twoja kawka 🙂 Do tego piękne, apetyczne zdjęcia 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  13. Aniu Ty to nie przestajesz mnie zadziwiać swoimi pysznościami, narobiłaś mi tak wielka ochotę na kawkę, ale nie ma u nas w sklepach już dyni, to straszne, nie chcę czekać do następnego roku. Musimy wybrać się do miasta – choćby tylko po dynię 🙂

  14. Marzy mi się taka aromatyczna kawcia!
    Wpraszam się 🙂

  15. Fakt jak się rozpieszczać to tylko takimi wymyślnymi kawami – bardzo lubię takie oryginalne połączenia

  16. Wędrówki po kuchni

    Z chęcią rozpieściłabym się taką kawą w obecnej chwili. Do tego dobra książka, święty spokój i nic mi więcej nie trzeba

  17. Nie robię noworocznych postanowień na temat schudnięcia od 1 stycznia, bo wciąż trafiam na takie przepisy jak Twoje…masakra smakowa, mniam…:)

  18. Takiej kawy jeszcze nie piłam, jestem ciekawa jak smakuje 🙂

  19. mega apetycznie wygląda

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.