***
Święta, święta…i co nieco zostaje w lodówce. Mimo znacznych ograniczeń w ilości przygotowanego jedzenia, został mi kawałek pieczeni i marynowanego łososia. Musiałam znaleźć sposób, aby podać te dania w innej i atrakcyjniejszej formie, niż podczas świąt. Nie lubimy nudy na stole.
Tosty! Są miłą odmianą, mogą być poświątecznym śniadaniem i lunchem. Kolacją i ciepłą przekąską. A nawet można zabrać je ze sobą do pracy.
Breville to marka, która pierwsza na świecie wyprodukowała opiekacz do kanapek! Dzięki patentowi tej firmy zaczęła się era chrupiących sandwiczy. Obecnie firma posiada nowoczesny patent na powłokę DuraCeramic, dzięki której szybciej i wydajniej przekazuje ciepło, niż inne nieprzywierające powłoki.
DuraCeramic to powłoka odporna na zarysowania, przez co urządzenia są bardziej trwałe. Poza tym powłoka nie zawiera PTFE ani PFOA, gwarantując nam bezpieczeństwo, jest także trwała i łatwo się ją czyści.
Jakie zalety posiada opiekacz Berville DuraCeramic?
- Przygotujesz w nim beztłuszczowe tosty i przekąski, ponieważ jego płyty grzejne pokryte są powłoką zapobiegającą przywieraniu. Do tostera wkładasz więc pieczywo bez uprzedniego smarowania go.
- Możesz zapiekać w nim wszystkie rodzaje pieczywa. Białe, ciemne, gruboziarniste. Focaccie, bajgle, bagietki, bułki, tortille. Chałki i croissanty.
- Na przygotowanie chrupiącego sandwicza potrzeba kilku minut. Bez zbędnego wyciągania dodatkowych naczyń. Wystarczą Twoje ulubione składniki i sam opiekacz Breville.
- Opiekacz Breville DuraCeramic jest urządzeniem funkcjonalnym i dobrze prezentującym się w każdej kuchni.
- Inne informacje dotyczące parametrów, pracy i obsługi opiekacza można znaleźć na stronie polskiego dystrybutora Breville.
Poświąteczne tosty
I – z pieczonym mięsem i sosem BBQ
dwie kromki pieczywa tostowego
dwa plastry pieczonego mięsa
dobrej jakości sos BBQ lub domowy
Ustaw temperaturę opiekacza od średniej do wysokiej. Na kromce tosta ułóż plastry pieczeni i łyżkę sosu BBQ. Przykryj druga kromką i włóż do opiekacza. Ustaw zawias pokrywy tak, aby górna płyta lekko dotykała pieczywa. Opiekaj tost ok. 4-5 minut.
II – z marynowanym lub wędzonym łososiem i serem brie
Ustaw temperaturę opiekacza od średniej do wysokiej. Na kromce tosta ułóż ser i łososia. Przykryj drugą kromką tosta. Włóż do opiekacza i ustaw pokrywę tak, aby dotykała pieczywa. Opiekaj kanapkę 4-5 minut.
Tosty u nas nałogowo. A chętnie przeczytałam recenzje bo mój opiekacz już głośno prosi o emeryturę
Kasiu, to świetnie!
Ten opiekacz jest naprawdę wart uwagi.
Te opiekacze są genialne, korzystam ze sprzętu Breville od wielu lat i mogę się o nich wypowiadać wyłącznie w superlatywach.
Olu, tak jest. To marka bez żadnych niedociągnięć.
Klasa sama w sobie!
No proszę bardzo! Powiem szczerze że bardzo chętnie bym się poczęstowała Twoimi tostami ,ponieważ są mega lekkie i niesamowicie aromatyczne….I… bardzo również interesuje mnie ten typ opiekacza aż sobie zajrzę!
Kasiu,
no to zapraszam Cię. Coś jeszcze zostało i tosty będą.
A opiekacz jest super. Polecam!
Przyznam się, że nie znam marki Breville, tym bardziej jestem zaskoczona, że to marka, która pierwsza na świecie wyprodukowała opiekacz do kanapek… ciekawe. A pomysł na kanapki poświąteczne w punkt i na czasie 🙂
Aniu,
to firma, która wypuściła wiele ciekawych urządzeń. Warta zaufania.
A tosty po świętach to idealna odmiana.
Zjadłabym takie 🙂
Kinga, są naprawdę pyszne!
I łatwe do zrobienia.
U Nas w domu często jadamy tosty są super alternatywą dla resztek z lodówki jak i ciepłym posiłkiem np na śniadanie pyszna propozycja!
Wiola, to wspaniale!
Zwłaszcza kiedy ma się dobre składniki i sprzęt, wtedy tosty smakują wyjątkowo.
Uwielbiam!!! Jedne z moich ulubionych śniadań!♥️♥️♥️
Sylwia,
bardzo się cieszę!
Wspaniale.
Cudowne! Nie ukrywam, że zjadłabym takie z przyjemnością, aż ślinka cieknie! :*
Dziękuję Justyna!
I zapraszam.
Taką zapieczoną kanapkę z marynowanym łososiem wciągnęłabym chętnie:-) I został mi takowy łosoś nawet;-)
Marzena, w takim razie do dzieła!
Pozdrowienia.
Tosty to w ogóle genialny pomysł na zero waste 🙂 Ja często opiekam kanapki, które zostały z poprzedniego dnia 🙂
Szczęśliwa Siódemko, o tak. Robię to zawsze kiedy zostaje mi pieczywo.
Pozdrawiam!