Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

 

 

 

Pyszne i rozpływające się w ustach pierogi z wyrazistym nadzieniem. Mięciutkie, delikatne ciasto, które otula szpinakowo-twarogowy środek i sprawia, że czujemy tę wyjątkową ucztę wszystkim zmysłami.
Proste i jednocześnie wykwintne jedzenie.

400 g szpinaku (u mnie świeży)
250 g dobrego twarogu
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 łyżka klarowanego masła

 

 

400 g mąki pszennej
200 – 250 ml gorącej wody
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli

do podania: roztopione masło, szczypiorek, pieprz

Mąkę i sól przesiej do miski lub na blat. Wlej połowę wody, dodaj miękkie masło i energicznie zagnieć ciasto. Stopniowo wlewaj pozostałą wodę i jednocześnie zagniataj ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Dobrze wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

 

 

Szpinak przebierz, opłucz i pokrój. Cebulę posiekaj na małą kostkę.
Na patelni roztop masło, dodaj cebulę i zeszklij ją na małym ogniu. Dodaj odcedzony szpinak i lekko zblanszuj, dodaj rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i pokruszony ser. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Ciasto wyłóż na blat i cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub foremek wykrawaj koła. Na każde nakładaj porcję farszu i sklejaj pierogi. Gotuj partiami w osolonym wrzątku ok. 4 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek i układaj jedną warstwą.
Podawaj polane masłem, posypane szczypiorkiem i pieprzem.

8 thoughts on “Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

  1. Przecudnej urody ze wspaniałym wnętrzem!
    Jesteś mistrzynią pod każdym względem! Nie przeczą że na pierogi ochotę mam! Mam wszystko, ale szpinak jest mrożony!

  2. Twoje opisanie rozbudziło moją wyobraźnię smaku! Pierogi szpinakowo-twarogowe brzmią nie tylko pysznie, ale także jak prawdziwa uczta dla zmysłów

  3. No i mamy kolejny, pyszny przepis do wypróbowania Aniu, niezmiernie żałuję, że mamy tak daleko od siebie, bo byłabym częstym gościem

  4. Wędrowki po kuchni

    Ach, pierogi! Uwielbiam całym sercem! te ze szpinakiem również. Pyszna propozycja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.