Pieczona polędwica z indyka z duszonymi śliwkami i maślanym risotto

 
Obiad na sobotę. Lekka i soczysta polędwica z indyka, duszone śliwki i maślane risotto. Prosto i bez długiego stania przy kuchni. Słoneczny październikowy dzień warto wykorzystać na wiele interesujących sposobów.

1 polędwica z indyka
2 łyżki oliwy EV
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka sosu Worcester
1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 wyciśnięte ząbki czosnku
świeży tymianek

Wszystkie składniki marynaty mieszam w naczyniu i wkładam polędwicę. Obtaczam ją w marynacie, przykrywam i odstawiam do lodówki na godzinę, ale można też marynować przez noc.
Przekładam mięso razem z marynatą do naczynia żaroodpornego, posmarowanego klarowanym masłem i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 º C, przez 30 – 40 minut, polewając wytworzonym sosem.

 

 

W tym czasie duszę śliwki.
300 g dojrzałych śliwek węgierek
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka miodu
1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
2 gałązki tymianku
szczypta chilli
szczypta soli
50 ml wody

śliwki myję i wyjmuję pestki, przekładam do garnka, dodaję masło i miód. Duszę na małym ogniu bez przykrycia, aż sok nieco odparuje. Dodaję teraz kolendrę, chilli, sól, listki tymianku i mieszam. Duszę jeszcze 3-4 minuty, dolewając wodę, jeżeli śliwki są bardzo gęste. Odstawiam.

Podaję pieczoną polędwicę z duszonymi śliwkami i ulubionym dodatkiem. U mnie maślane risotto.

One thought on “Pieczona polędwica z indyka z duszonymi śliwkami i maślanym risotto

  1. To brzmi jak przepyszne połączenie smaków — pieczona polędwica z indyka z duszonymi śliwkami i maślanym risotto to elegancki, wykwintny zestaw. Smakowita propozycja na wyjątkowy obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *