
Jak sobota, to wiadomo, że jadę na targ.
W ten poranek było biało od szronu, a na aucie warstwa nieprzyjemnego nalotu.
Nie cierpię skrobania!
Ale wszystko wynagradzało cudowne słońce.
Przede mną było nasze sezonowe gotowanie od A do M.
I spotkanie z Koleżanką na targowych zakupach.
Obie lubimy świeże jędrne warzywa i zawsze kupujemy ich o wiele za dużo…
Nie jesteśmy w stanie oprzeć się ich cudownej mocy przyciągania.
Zatracamy się więc w bazarowej ofercie.
I właśnie zobaczyłam Ją!
Kulę. Ogromną, pięknie złocistą, jędrną…
Pani powiedziała , że to jabłkowa, hiszpańska.
Cebula!
W smaku lekko słodka, chrupiąca, delikatna.
Pyszna na surowo i do francuskiej zupy.
Wystarczy na dobre dwa dania, moja ważyła dokładnie 1047 g!
Pysznie ją zapiekłam.

Cebula pieczona pod winnym beszamelem i dwoma serami
500 g cebuli jabłkowej (lub żółtej)
sól i młotkowany pieprz
100 ml oliwy
beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 ml białego wina
50 ml śmietanki kremowej
1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
100 g parmezanu
100 g francuskiego Bleu d’ Auvergne (lub innego sera z niebieską pleśnią)
łyżeczka Espelette ( lub innej ostrej papryki)
świeża kozieradka
Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, a jabłkową na ósemki.
Układamy w formie do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do miękkości – około godziny.
W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy makę i mieszamy trzepaczką na jednolitą masę.
Gotujemy 2 minuty cały czas mieszając.
Dodajemy śmietankę i wino. Mieszamy i gotujemy 5 minut lub do czasu, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy gałkę, sól i pieprz. Mieszamy.
Beszamelem polewamy upieczoną cebulę. Posypujemy startym parmezanem i pokruszonym serem z pleśnią.
Na wierzch sypiemy Espelette.
Zapiekamy 5 minut.
Tak zapieczona cebula cudownie smakuje z bagietką i białym winem.
Podawałam ją też z rybą.
Yummmy…

Ponieważ dostaję liczne pytania o bohaterkę wpisu, zamieszczam zdjęcie jejmość cebuli!
Koszyczek, w którym cebula pozuje do zdjęcia ma 23 cm długości i 17 cm szerokości.
