Bób, kozi ser i mięta. Pierogi dla Niej i dla Niego

 

DSC_0345
 

Chciałam się z Nią przywitać i pójść zaraz w pola na poszukiwanie chabrów.
Siedziała na podwórzu pochylona nad koszykiem pełnym strąków bobu.
Łuskała zielone ziarna do dużego garnka.
Przysiadałam i wciagnęło mnie to łuskanie i rozmowa o wiejskich sprawach.
Ledwie skończyłyśmy, a Ona już postawiła garnek z bobem na kuchenkę.
Wręczyła mi kobiałkę bobowych ziaren do zabrania ‘do miasta’ i przygotowała szklanki na herbatę.
Potem wyrzuciła ugotowany bób na sito i przełożyła go do miski.
Parujący polała rzopuszczonym masłem, posypała zieloną pietruszką i grubo mielonym pieprzem.
Jadłyśmy pyszny bób sięgając ze smakiem po kolejne ziarna aż do ostatniego.
A potem poszła ze mną w pola, żeby narwać polnych chabrów.
Żniwa tuż tuż i chabry zetną lada moment razem ze zbożem.
Na koniec obeszłyśmy zagrodę z kurami, indykami i perliczkami.
Pokazała mi ‘stan’ królików i nowo narodzone kocięta.
Przygotowała kosz wiejskich jaj od wszystkich swoich ptaków.
Zabrałam się w drogę z wiejskimi skarbami, choć wracać wcale mi się nie chciało…

 

DSC_0342-002
 

Pierogi z bobem, kozim serem i miętą

ciasto
400g mąki pełnoziarnistej
100g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
250ml gorącego mleka
50ml oleju ryżowego
1 jajko
1 łyżeczka soli

Mąki przesiać do miski, wymieszać z solą, zalać gorącym mlekiem i wymieszać.
Odstawić aby przestygło. Dodać jajko, wlać olej i na blacie wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć miską i zostawić na 30 minut aby odpoczęło.
Wałkować cienkie placki i wykrawać szklanką koła.
Na środku każdego układać porcję nadzienia i zlepiać.
Odkładać pierogi na ściereczkę. Gotować je partiami w posolonym wrzątku.
Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

nadzienie
500g ugotowanego bobu
250g koziego twarogu
1 ząbek czosnku
2 łyżki liści mięty
1 łyżeczka soku z limonki
sól i pieprz do smaku

Jeszcze ciepły bób obrać i zmiksować. Dodać drobniutko posiekany czosnek i ser. Wymieszać dokładnie.
Doprawić solą i pieprzem, wlać sok z limonki i dodać liście mięty. Połączyć wszystkie składniki.

 

DSC_0375-002
 

Pierogi dla Niej
Ciepłe polać olejem z awokado, posypać skórką z limonki i liśćmi mięty.

Pierogi dla Niego
Kawałek dojrzewającej kiełbasy pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Polać pierogi i posypać je listkami lebiodki ( oregano ).

Gotuj, smakuj, pisz z z jakością QAFP. Grillowanie w Villa Foksal

DSC_0267-002
 

Jeszcze w czerwcu  wzięłam udział w warsztatach Gotuj, smakuj, pisz z jakoscią QAFP zorganizowanych w ramach kampanii Gwarancja Jakości QAFP, które odbyły się w eleganckiej Villa Foksal.
Pod okiem Sebastana Karpowicza i Kucharzy z toruńskiej reastauracji hotelu Copernicus miałam przyjemność razem z innymi Blogerami grillować pyszną certyfikowaną wieprzowinę QAFP.
Warzstaty poprzedzone były wykładem o jakości wieprzowiny ze znakiem QAFP, poradami dietetycznymi i komentarzem szefa kuchni restauracji Copernicus, jak w praktyce wykorzystywać atuty wieprzowiny QAFP.

 

DSC_0265
 

W kilku zespołach przygotowaliśmy:
* Schab z grilla marynowany z mango, rozmarynem, jałowcem i solą morską z dodatkiem białego wina.
* Polędwiczkę wieprzową marynowaną w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówką.
* Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi.
* Sałatkę ziemniaczaną z grillowanym kabanosem
Przepisy na wymienione potrawy znajdują się tutaj – klik!

 

DSC_0279
 

DSC_3634
 

Wieprzowinę z certyfikatem QAFP kupuję od dawna i chcę zachęcić Was do jej poszukiwania na naszym rynku.
Można znależć ją w sklepach z charakterystycznym znakiem jakości QAFP.
Zwróćcie też uwagę na wędliny oznaczone tym certyfikatem. Cechują się naturalnym smakiem i są wolne od chemicznych polepszaczy.
Znak QAFP gwarantuje bowiem pochodzenie i dobrą jakość mięsa, które trafi na nasz stół.
Dla mnie bardzo ważne jest, aby mięso, które kupuję było naturalne i pochodziło z hodowli, gdzie dba się również o jakość życia zwierząt, która przekłada się na jego smak.
Dziękuję Organizatorom za doskonale przygotowane warsztaty, które za każdym razem poszerzają moją wiedzę o informacje istotne dla świadomego uczestniczenia w rynku konsumenckim i pozwalają na niebanalne wykorzystanie mięsa z oznaczeniem QAFP w domowych warunkach.