Koktajle, koktajle… Karnawał proszę Państwa!

world-class_martinez_aranz
 

Kochani, skończyliśmy już odliczanie czasu do Nowego Roku.
Jesteśmy na początku nowego, a zaraz rozpocznie się karnawał. Czas, kiedy radujemy się początkiem, snujemy plany, marzymy…W doskonały nastrój wprawią nas proste i smaczne koktajle.
Wystarczy kilka składników i dobre towarzystwo.
Napadało śniegu  i wszystko nagle pokryło się białym puchem.
Choinka mieni się kolorami, palą się świece, a my czekamy na Przyjaciół.
Będziemy cieszyć się swoją obecnością i przyrządzać karnawałowe drinki.
Czego wszystkim bardzo życzymy!

 

world-class_szampcosmo_aranz
 

Szampańskie Cosmo
Niech nie zwiedzie Was jaskrawy, różowy kolor tego koktajlu. Zapewniam, że to wyrafinowana kompozycja, w której słodko-kwaśne połączenie żurawiny i limonki dopełnia wytrawny smak szampana.

Składniki:
35 ml Cîroc Vodka
45 ml soku żurawinowego
35 ml szampana
10 ml soku z limonki (około 1/2 limonki)
Garnish: zest z pomarańczy

Wszystkie składniki koktajlu, oprócz szampana, umieść w shakerze razem z kostkami lodu. Wstrząsaj energicznie przez kilkanaście sekund. Następnie przecedź przez gęste sitko i przelej do lampki do szampana lub kieliszka typu kupetka. Całość dopełnij szampanem. Skręć skórkę z pomarańczy, by uwolnić aromat, a następnie ozdób nią koktajl.

Wskazówka: Jeśli nie chcesz poczuć się, jak kierowca formuły 1 po zwycięskim wyścigu, nie wlewaj szampana do shakera! Zachowaj bąbelki do dopełnienia koktajlu. Ten koktajl najlepiej podawać w kieliszku do szampana, który zachowuje bąbelki na dłużej.

 

world-class_scotch-manhattan
MARTINEZ
Mniej wytrawny od klasycznego Martini – koktajl Martinez – jest równie genialny w smaku! Świetnie nadaje się na zimowe wieczory przy kominku, jak i karnawałowe szaleństwo. Nieco rzadziej spotykane składniki, jak likier Maraschino i bitters pomarańczowy to bardzo dobry zakup, bo są często używane jako dodatki także do innych klasycznych koktajli.

Składniki:
50 ml Tanqueray No. TEN
25 ml słodkiego wermutu
5 ml likieru Maraschino
2 krople pomarańczowego bittersa
Zest z pomarańczy
Garnish: 1 wisienka koktajlowa (Maraschino)

Wskazówka: Jeśli chcesz otrzymać mroźny koktajl, przed jego przygotowaniem na około pół godziny umieść kieliszki w lodówce.
Wszystkie składniki koktajlu (oprócz skórki pomarańczy) wlej do szklanicy lub podobnego naczynia. Dodaj lód i mieszaj przez kilkanaście sekund, aż Martinez będzie odpowiednio chłodny. Spróbuj, czy koktajl nie jest zbyt rozcieńczony i przelej przez sitko do schłodzonego kieliszka typu martini lub kupetka. Użyj obieraczki do warzyw, by obrać skórkę od pomarańczy, a następnie skręć zest nad koktajlem, by uwolnić olejki aromatyczne. Całość możesz udekorować wisienką koktajlową na wykałaczce.

 

world-class_scotch-manhattan_aranz
 

SCOTCH MANHATTAN
Niekiedy nazywany Rob Roy, koktajl Scotch Manhattan, różni się od wersji podstawowej tym, że zamiast bourbonu jako podstawy, używa się – no właśnie – szkockiej whisky. A najlepsze jest to, że przygotowanie zajmuje zaledwie minutę!

Składniki:
50 ml Singleton of Dufftown whisky
25 ml słodkiego wermutu
1 kropla Angostury bitters
Skórka z pomarańczy (zest)
1 wisienka koktajlowa (Maraschino)

Połącz w dużej szklanicy whisky, wermut i odrobinę Angostury bitters, dodaj kostki lodu i mieszaj przez kilka sekund, aż koktajl będzie odpowiednio chłodny. Przelej przez sitko do kieliszka do martini lub kupetki. Za pomocą obieraczki do warzyw obierz skórkę z pomarańczy, skręć ją dla uwolnienia aromatu i ułóż w kieliszku opierając o ściankę. Następnie dorzuć wisienkę koktajlową.

Wskazówki: Najlepiej użyj wisienki Maraschino – zapewni delikatnie migdałowy posmak, podczas gdy kandyzowana może okazać się zbyt słodka. Jeśli chcesz uzyskać naprawdę mroźny efekt, przed przygotowaniem koktajlu włóż kieliszki na około pół godziny do lodówki.

 

world-class_hot-toddy_aranz
 

WHISKY HOT TODDY
Whisky, miód i sok z cytryny to klasyczne połączenie, które trudno zepsuć. Hot Toddy jest w dodatku idealnym napojem rozgrzewającym na zimowe wieczory, a wypity na zakończenie wieczoru chroni przed bólem głowy w następny dzień. Uwaga: gorące!
Składniki:
50 ml Johnnie Walker Gold Label Reserve
75 ml wrzątku
25 ml miodu
25 ml soku z cytryny
1 gruby plasterek / ćwiartka cytryny
1 laska cynamonu
Kilka goździków

Umieść łyżeczkę z miodem w szklance do latte, zalej wrzątkiem, wyciśnij sok z połówki cytryny i wszystko razem wymieszaj. Dodaj whisky i wymieszaj jeszcze raz. Udekoruj ćwiartkę cytryny (ze skórką) nabijając na nią goździki i wrzuć do koktajlu razem z laską cynamonu.

Autorem przepisów jest polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński. Przepisy i zdjęcia dzięki World Class Poland.

Karnawałowe koktajle dodaję do akcji Błyskawiczne piątki!

Ostrygi zapiekane z borowikami i sosem rémoulade. Jak ugryźć ostrygę? I co do niej pić?

dsc_0009-001
 

Ostrygi…Ciekawy i niełatwy temat. Ostrygi lubi się lub nie. Tak samo jak tatar z surowego mięsa lub ryby, flaki, czy podroby. Nie dla wszystkich potrawy oczywiste…Ale sposbów podawania ostryg jest wiele, więc warto spróbować.
Skorupiaki te cechuje  wysoka wartość odżywcza. Są cennym źródłem białka oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. Zawierają sporo cynku, który doskonale wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także dużą dawkę witaminy B12. Dodatkowo posiadają fosfor, wapń, jod i żelazo. Ich zaletą jest także to, że nie są kaloryczne, a więc ich spożywanie podczas kolacji nie powoduje przyrostu dodatkowych centymetrów. Ostrygi nie zawierają też szkodliwych tłuszczów i przyczyniają się do stopniowego obniżania poziomu cholesterolu. Są często wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej, która uznawana jest za jedną ze zdrowszych metod odżywiania. Ostrygi zyskały miano afrodyzjaku. Ich spożywanie bowiem może pobudzać nie tylko erotyczne fantazje, ale usprawnia produkcję testosteronu, co powoduje zwiększenie libido.

Jak kupować?
Z pewnego źródła i jak najświeższe. Ostryga powinna być dobrze zamknięta w skorupie, a po otwarciu błyszcząca, pachnąca morzem i wygodnie wylegująca się w przeźroczystej naturalnej wodzie.

Jak otwierać?
Specjalnym płaskim, spiczastym nożem. Biorąc ścierkę w lewą dłoń i kładąc na nią ostrygę, mocno przytrzumujemy skorupiaka, a prawą reką uzbrojoną w nóż podważamy płaską część skorupy.

Jak przechowywać?
W chłodzie, na lodzie lub przykryte wilgotną ściereczką. Bezpośrednio przywiezione z Francji ostrygi przechowywałam w chłodzie w temp. powyżej O st. C najdłużej przez tydzień. Wszystkie otwarte ostrygi wyrzucamy. Zdarza się też tak, że ostryga na chwilę uchyli zamkniętą skorupę, bo brak jej wilgoci, a przykryta wilgotną ściereczką, naturalnie się zamknie…

Jak jeść ostrygi?
Najprostszy sposób ( i moim zdaniem najlepszy), to zjadanie ich na surowo, prosto z muszli, tuż po otwarciu, posługując się specjalnym widelczykiem. Skarapiamy mięso ostygi cytryną i wypijajamy naturalny sos.
Oprócz soku z cytryny, dobrze jest jeść je z sosem z szalotki, z imbiru, posypane pieprzem lub skropione sosem Worcestershire.
Widziałam jedzących surowe ostrygi z pastą wasabi i sosem chili.
Do surowych skorupiaków podaje się też bagietkę lub ciemne pieczywo i masło.
Poza tym ostrygi można zapiekać z różnymi dodatkami, i jest to łagodniejsza forma dla początkujących.
Przepisów jest nieskończona ilość i chodzi tylko o to, aby ostryg nie wysuszyć w piecu na wiór. Wtedy, podobnie jak w przypadku innych skorupiaków, przekształacają się w niejadalną gumę…

Co pić do ostryg?
Zdecydowanie prawdziwego szampana lub inne musujące szlachetne wina typu Prosecco i Cava.
Jeżeli nie musujące to wyselekcjonowane wina białe i różowe. Chablis, Mozelskie, Muscaty, ale też niektóre Bordeaux.
W Irlandii podaje się do ostryg piwo Guinness…

 

dsc_0008-001
 

Ostrygi zapiekane z borowikami i sosem rémoulade
składniki na osiem ostryg

cytryna do podania

100 g mrożonych borowików
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki klarowanego masła
pieprz i sól do smaku

Borowiki przelewamy wodą na sicie i zostawiamy do rozmrożenia. Osuszamy je papierem kuchennym i kroimy.
Na patelnię kładziemy masło i posiekaną drobno szalotkę. Szklimy ją i dodajemy borowiki. Smażymy na sporym ogniu, dodając posiekany czosnek. Posypujemy solą i pieprzem do smaku.

sos rémoulade
treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Do 4 łyżek sosu majonezowego, dodać sporą łyżkę musztardy, trochę siekanego szczypiorku i koperku, soli, pieprzu i jedno jajko ugotowane, drobniutko usiekane. Jeżeli sos za gęsty, rozprowadzić octem. Podaje się do ryb z rusztu.
1904r., Marta Norkowska

* dodałam żółtko jajka ugotowanego na twardo, przetarte przez sito

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Ostrygi myjemy i szorujemy skorupy. Otwieramy, nie wylewając naturalnego sosu. Odcinamy mięso od muszli i ustawiamy stabilnie na blasze do pieczenia lub w formie. Do każdej muszli nakładamy porcję grzybów z szalotką i kładziemy po 1 łyżeczce sosu rémoulade. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy mniej niż minutę. Podajemy od razu.

Tutaj – klik! są moje archiwalne przepisy na zapiekane ostrygi