Sernik z leśną żurawiną na dobry roku koniec i początek! Sezonowo od A do M

dsc_0738
 

Żurawinę zadałam jako temat naszego spotkania  z Konwaliową kuchnią.
Ostatniego w tym roku. Na dobry jego koniec.
I było sporo pomysłów na sezonowy leśny owoc. Specjalnie wybrałam się na bazar, żeby kupić taką prawdziwą, z lasu. Nie jakieś hodowlane mamucie owoce…
I wszystko szło obmyślonym torem, aż pierwszego poświątecznego wieczoru zadzwonił telefon.
Ch. zdała mi relację z planowanego pobytu w Warszawie i rzuciła ot tak sobie swoją piękną francuską wymową – I pRosze cie baRdzo o supeR seRnik!
Bo Francuzi mają tysiące fantastycznych serów, ale nie mają sera na sernik. Tak! Twarogowy ser tam nie istnieje.
I to jest paradoks, bo uwielbiają serniki!
No i zmieniłam swoje żurawinowe plany, bo i tak sernik miał być.
W naszej rodzinie sernik wypieka się na Nowy Rok właśnie. Taka tradycja od pokoleń.
I oto jest. Sernik na dobry roku koniec i początek!

 

dsc_0743
 

Sernik z leśną żurawiną
tortownica o średnicy 18,5 cm

żurawinowa konfitura na wierzch sernika
300 g leśnej żurawiny
50 g miodu z kwiatów pomarańczy
50 ml rumu

Żurawinę przebieramy, płuczemy i osączamy na sicie. Do garnka wkładamy miód i stawiamy na średni ogień. Dodajemy żurawinę i wolno gotujemy, aż płyn się zredukuje, ale owoce pozostaną całe. Dolewamy rum, chwilę zagotowujemy i odstawiamy z płyty.

spód sernika
150 g ciastek Speculoos – klik!
40 g masła

Masło rozpuszczamy w rondelku. Wkruszamy ciastka i miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Dno tortownicy wykładamy kołem wyciętym z papieru do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wykładamy masą ciasteczkową spód i wstawiamy do lodówki.

masa serowa
800 g wiejskiego twarogu
4 jajka
1 budyń śmietankowy
200 ml śmietany 30%
1 ekologiczna pomarańcza
100 g drobnego cukru
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1/3 łyżeczki soli
200 g suszonej żurawiny

Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C. Na dno wstawiamy naczynie z wodą. Do misy miksera przekładamy ser, cukier, cukier waniliowy i sól. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy budyń, jajka, śmietanę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Miksujemy do połączenia się składników.
Do masy serowej ścieramy skórkę z pomarańczy i wsypujemy żurawinę. Mieszamy masę łyżką.
Wykładamy masę do tortownicy, którą owijamy podwójną folią aluminiową, i wstawiamy do nagarzanego piekarnika. Pieczemy godzinę. Wierzch sernika powinien być ścięty i lekko zrumieniony. Wyjmujemy ostrożnie sernik z piekarnika i smarujemy go żurawiną z rumem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i po 5 minutach wyłączamy grzanie. Sernik zostawiamy w piekarniku na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika i zostawiamy go na kratce, żeby ostygł. Następnie przykrywamy kloszem do ciasta i wstawiamy na noc do lodówki. Sernik jest gotowy do podania następnego dnia.

Po inne moje serniki zapraszam tutaj – klik!

 

dsc_0744
 

Drodzy, na 2017 życzę Wam spokoju, dobra i spełnień wszelakich!

Drinki na zimową pogodę. I nie tylko!

world-class_nutty-rye-eggnog_aranz_web
 

 

Hu hu ha!
Spędzacie długie zimowe wieczory w domu z bliskimi, przyjaciółmi, znajomymi?
Wybieracie się do nich, aby wspólnie ogrzać się ciepłymi rozmowami?
A może zostajecie sami, bo potrzebujecie pobyć tylko ze sobą?
W każdym wypadku warto podgrzać atmosferę pysznymi koktajlami!
Polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński przygotował wyjątkowe receptury na zimowe wieczory.
Który z drinków jest moim faworytem?
Każda z receptur zaskakuje kompozycją alkoholu i dodatków. I pozwala cieszyć się chwilą!

world-class_hotrumpunch
HOT RUM PUNCH

Podobnie jak kompot w dzbanku czy herbata w czajniczku z podgrzewaczem, w okresie świąteczno-karnawałowym koktajl, który można jednocześnie przygotować dla wielu osób, jest wybawcą dla gospodarza. Jak na przykład jedwabisty w smaku, maślany poncz w kolorze karmelu, który jest świetnym rozwiązaniem na chłodne, zimowe wieczory, zwłaszcza w opcji last minute, bo większość składników już masz – w swojej kuchni.

Składniki (na 4 szklanki koktajlu):
200 ml Ron Zacapa Sistema Solera 23
1 łyżeczka masła
Przyprawy do wyboru (lub wszystkie): laska cynamonu, gałka muszkatołowa; imbir; goździki, kardamon
40 ml miodu
120 ml gorącej wody

Wszystkie składniki umieść w rondelku z gorącą wodą i wymieszaj. Następnie przelej do wazy do ponczu lub po prostu eleganckiej, głębokiej miski. Podawaj w szklankach. Jeśli chcesz osiągnąć jeszcze mocniejszy smak, możesz dodać więcej przypraw do ponczu, a napój w każdej szklance dodatkowo doprawić startą gałką muszkatołową.

world-class_winna-korzenna-margarita
WINNA KORZENNA MARGARITA

Niezwykle przyjemny poncz  na bazie czerwonego wina, korzennego syropu i cytrusów w sylwestrową noc domaga się nieco wytworniejszej oprawy, którą wyśmienicie stworzy tequila!

Składniki na 4 szklanki koktajlu:

200 ml Don Julio Blanco
200 ml wina Merlot
80 ml syropu do grzanego wina*
100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Garnish: Zest z pomarańczy

Duży dzbanek wypełnij lodem, a następnie uzupełnij wszystkimi składnikami koktajlu, wymieszaj i gotowe! Tak przygotowaną Margaritę podawaj w szklankach ozdobionych zestem z pomarańczy. Przed ułożeniem skórki na szkle możesz ją skręcić, by uwolnić aromat.

*Wskazówka: Syrop do grzanego wina możesz kupić gotowy lub przyrządzić samodzielnie. Umieść równe porcje wody i cukru Demerara w rondelku, dodaj garść goździków, szczyptę zmielonego ziela angielskiego, laskę cynamonu, kilka rodzynek i 1/4 startej gałki muszkatołowej. Podgrzewaj i mieszkaj składniki na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia), a następnie pozostaw do ostygnięcia. Przecedź syrop i przelej go do butelki lub słoika z przykrywką.

world-class_nutty-rye-eggnog
NUTTY RYE EGGNOG

Znajomy widok z amerykańskich filmów o świętach Bożego Narodzenia – to spieniona, blada mieszanka rumu i mleka, która doczekała się dziesiątek różnych receptur. Przedstawiam nieco bardziej wytrawną wersję na bazie whisky, która wyśmienicie wydobywa słodycz śmietanki i syropu, a także odświeża kubki smakowe po spożyciu świątecznych smakołyków.

Składniki:

50 ml Bulleit Rye whiskey
15 ml mleka
15 ml śmietanki
10 ml syropu cukrowego
1 jajko
10 ml Dublin Porter Guinness
Garnish: 1/4 łyżeczki wiórków czekolady

Wszystkie składniki koktajlu oprócz piwa umieść w shakerze i energicznie potrząsaj bez dodatku lodu. Dodaj kostki lodu i ponownie zmieszaj. Następnie wlej piwo do szklanki i uzupełnij lodem. Do piwa dodaj zawartość szejkera i udekoruj koktajl wiórkami czekolady.

*Przepisy i zdjęcia dzięki World Class Poland