Hiszpańskie bezglutenowe ciasto z jabłkami

 

To ciasto jadłam wiele razy w Hiszpanii. Moja serdeczna znajoma Irene pamięta je z dzieciństwa. Jej mama zwykle robiła je latem. Jest niezwykle proste w wykonaniu, ma bardzo aromatyczny i świeży smak.
W przepisie użyta jest skrobia kukurydziana, co sprawia, że ciasto jest bezglutenowe, ale można ją również zastąpić taką samą ilością zwykłej mąki.

Ciasto to zwykle je się na zimno, więc idealnie nadaje się do podania latem lub po obfitym posiłku.

 

 

3 czerwone jabłka Grójeckie
2 jogurty greckie o wadze 200 g
5 jajek
skórka z cytryny bio
100 g białego cukru
75 g skrobi kukurydzianej ( dodałam maizenę)
1 łyżeczka cynamonu
Dżem morelowy lub brzoskwiniowy do posmarowania
1 wiśnia w syropie do dekoracji (opcjonalnie)

Najpierw ubij w misie miksera jajka i cukier, aż masa będzie biała i podwoi swoją objętość.
Nadal miksując dodaj jogurty greckie.

Przesiej do masy mąkę kukurydzianą i cynamon. Zmiksuj. Zetrzyj skórkę z cytryny. Jedno z jabłek obierz i zetrzyj na tarce.
Wyłącz mikser. Dodaj do ciasta skórkę i starte jabłko, łyżką wymieszaj z resztą ciasta.

Rozgrzej piekarnik do 180º C.

Obierz pozostałe dwa jabłka i pokrój cienkie plasterki. Nasmaruj formę do pieczenia masłem klarowanym lub wyłóż papierem do wypieków, wlej ciasto i połóż na wierzchu plasterki jabłka.

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 50 minut. Ostudź je, a następnie posmaruj dżemem morelowym lub brzoskwiniowym.

Jeżeli chcesz, na koniec umieść wiśnię w syropie na środku ciasta. Zostaw je do całkowitego ostygnięcia w lodówce, a potem możesz je już podać.

Weggli ze słodką skórką. Szwajcarskie bułki w czerwcowej Piekarni

 

Drodzy, letnie wypiekanie cieszy mnie tak samo jak to w innych porach roku. Piekę bowiem zawsze, niezależnie od wysokości słupka rtęci. Tak samo robią to wszyscy ludzie na całym świecie.
Pieczywo jada się niezależnie od temperatury. Dlatego czasami smucą mnie narzekania na upały i że trzeba piec…Nie trzeba. Piecze ten, kto nie zwraca na to uwagi, a interesuje go sam wypiek, proces, praca z ciastem i pasja. Tym osobom polecam bardzo dzisiejsze Weggli. Są doskonałym pieczywem na lato.

 

 

Weggli
przepis z boga Streusel
15 bułek
500 g mąki pszennej białej ( u mnie włoska mąka 00)
12 g soli
6 g cukru
6 g ekstraktu słodowego ( dodałam słodzone mleko skondensowane)
30 g świeżych drożdży
320 g mleka pełnego (3,5% tłuszczu)
55 g masła

słodka skórka:
1 żółtko dużego jajka
15 g słodzonego mleka skondensowanego

Odważ białą mąkę, cukier i ekstrakt słodowy, wkrusz do nich świeże drożdże, dodaj pełne mleko.
Zmiksuj wszystko razem przez 5 minut na pierwszej prędkości robota kuchennego, aby uformować ciasto.
Dodaj zimne masło w kawałkach i wyrabiaj przez kolejne 5 minut na pierwszej prędkości miksera.
Dodaj sól, zwiększ obroty miksera do drugiej prędkości i zagniataj wszystko przez kolejne 5 minut, aby powstało elastyczne, miękkie ciasto, które można bardzo cienko wyciągnąć.
Ciasto pozostaw w misce robota kuchennego, przykryj (np. rozciętą plastikową torbą lub ręcznikiem kuchennym) i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Podziel ciasto na 15 kawałków (ok. 60 g każdy), uformuj z nich okrągłe bułeczki i rozłóż na trzech blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na kolejne pół godziny.
Użyj drewnianego patyka ( Szwajcarzy mają specjalne deseczki do Weggli) zanurzonego w mące, aby dobrze wycisnąć kawałki ciasta na środku, tak aby spód tacy przeświecał przez ciasto w miejscu, w którym jest naciskany, ale ciasto nie jest całkowicie przecięte. Przykryj i odstaw ciasto na 15 minut.
Aby zrobić smarowidło jajeczne, wymieszaj żółtko z mlekiem i posmaruj nim ciasto. Niech ciasto wyrośnie jeszcze przez 30 minut (już bez przykrycia).
Piekarnik nagrzej do 220°C (grzanie górne i dolne).
Ponownie posmaruj Weggli pastą jajeczną i włóż do rozgrzanego piekarnika dwie blachy (jedną na dolnej szynie i jedną na drugiej od góry). Natychmiast obniż temperaturę piekarnika do 200 ° C.
Po 2 minutach otwórz na chwilę drzwi piekarnika, spryskaj ścianki piekarnika dużą ilością wody, zamknij drzwiczki piekarnika i piecz Weggli przez kolejne 7 minut.
Następnie zamień górną tacę na dolną, piecz Weggli przez kolejne 8 minut i wyjmij je z piekarnika.
Od razu upiecz trzecią partię bułek na dolnej szynie (nie trzeba zmieniać na drugą górną szynę). Ponieważ w piekarniku pozostała tylko jedna blacha, Weggli mogą być gotowe po 15 minutach.
Po upieczeniu ostudź Weggli na kratce.

Weggli na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchnia Alicji
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie