Makrela marynowana z szalotką w oleju sriracha. Świąteczna przekąska

 

Z przyjemnością Was dzisiaj częstuję prostą i niebanalną przekąską z surowej makreli. Jest to wariacja na temat ceviche, ale oswojona i udomowiona. Na pewno posmakuje każdemu, kto docenia dobrej jakości rybę i chce spróbować w czasie świąt czegoś nowego.

1 świeża makrela
2 szalotki
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
kawałek papryczki chili, jeżeli lubisz ostro
100 ml oleju z pestek winogron
1 łyżeczka sosu sriracha
sól morska
pieprz

 

 

Makrelę przekrój na pół i bardzo ostrym nożem oddziel mięso od skóry. Wyfiletuj rybę- ostrym nożem oddziel cały kręgosłup od mięsa i wyjmij pozostałe ości. Zrób to delikatnie, aby nie uszkodzić ryby ( można poprosić o to w sklepie rybnym). Makrelę pokrój w grubą kostkę lub paski.
Szalotki obierz i pokrój w kostkę.
W słoiku połącz szalotkę, olej, sos sriracha, sok z cytryny i sos sojowy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą według własnego uznania. Na końcu dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw do lodówki przed podaniem.
Zamiast makreli możesz zrobić to z każdą inną, ale bardzo świeżą rybą.
Podawaj z plasterkami cytryny, kaparami, świeżym chlebem, brioche lub wytrawnym piernikiem.

10 thoughts on “Makrela marynowana z szalotką w oleju sriracha. Świąteczna przekąska

  1. Ciekawy przepis, muszę wypróbować

  2. Lubię makrelę i Twój sposób jej podania bardzo przypadł mi do gustu!

  3. To brzmi jak oryginalna i kusząca świąteczna przekąska! Uwielbiam tę rybkę Marynowana makrela z szalotką w oleju sriracha zapewne dodaje pikantnego twistu do tradycyjnych świątecznych smaków. Kombinacja intensywnego smaku ryby, delikatnej słodyczy szalotki oraz ostrych nut srirachy z pewnością rozbudzi kubki smakowe, tworząc wyjątkowe doświadczenie kulinarne. To doskonały pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu i zaskoczenie gości. Ja
    byłabym zachwycona! Smacznego!

  4. Wędrowki po kuchni

    Przystawak bardzo kusząca i przyznam, że zdecydowanie jest w moich klimatach 🙂

  5. Jadłam kiedyś makrele z ogniska, ależ to pyszne było, Twój przepis chętnie wypróbuje makrela tłusta sycąca ryba:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.