Listopadowa Piekarnia. Zaproszenie!

 

SONY DSC
 

Drodzy!
Dostałam sporo pytań o to,kiedy znowu pieczemy.
Cieszę się,że chcecie piec chleby wspólnie i pokazywać efekty naszych piekarniczych spotkań na blogach.
Nie ma to jak chleb wyrobiony własnymi rękoma i pieczony z sercem.
Wypiek na listopad zaproponowała Kamila z bloga Ogrody Babilonu.
A chlebek na pewno wszystkich usatysfakcjonuje,bo pyszny i pełen dobrych składników.
Wydaje mi się idealy na jesienny czas.
Z przyjemnością wszystkich zapraszam do upieczenia Chleba litewskiego na mące żytniej i na zakwasie.

Kiedy pieczemy?

14,15,16 listopada

Kiedy publikujemy?

środa 19 listopada o 20.00

Chleb litewski

(cytuję za Kamilą)
porcja ciasta na 2 formy keksowe
Źródło przepisu Mirabbelka

50 g zakwasu

130 g mąki żytniej

120 g wody
Składniki wymieszać i odstawić na 8 – 12 godzin.

cały zaczyn

90 g mąki żytniej

110 g wody

Składniki wymieszać i odstawić na 3 – 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła.

100 g otrąb

2 łyżki kminku

200 g wody

Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek.

cały zaczyn

zaparzone otręby
350 g mąki żytniej razowej
150 g mąki żytniej
300 g wody

2 łyżki melasy
1 łyżka soli
Z mąki żytniej razowej odsypać dwie łyżki mąki, i uprażyć ją na suchej patelni, by nabrała brązowego koloru, należy uważać, by się nie przypaliła. Następnie wymieszać w misce cały zaczyn, z resztą składników, oprócz soli, mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełnić foremki prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może trwać nawet do 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200° C i piec jeszcze 30 minut, już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180° C i dopiekać około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.

 

I niech nam się upiecze!

* Autorką zdjęcia jest Kamila z Ogrodów Babilonu

86 thoughts on “Listopadowa Piekarnia. Zaproszenie!

  1. Kolejna świetna akcja i piękny chleb 🙂
    Niestety znowu u mnie z czasem krucho i nie dam rady wziąć udziału 🙁 Ale życzę powodzenia!

  2. Bardzo dobra propozycja 🙂 cieszę się

  3. Aniu, oczywiście, że piekę 🙂

  4. Uwielbiam chleby litewskie za kminek. Z przyjemnością przyjmuję zaproszenie:-)

  5. Takie chleby(żytniaki) uwielbiam , na 99% pewnie wezmę udział we wspólnym pieczeniu

  6. A ja tak czekałam na wspólne listopadowe pieczenie… Niestety albo stety ten chleb już piekłam i to dokładnie z przepisu Mirabbelki. Chyba że mogę upiec nieco zmienioną wersję?

  7. Piekę, tym razem juz nie mam wymówek.

  8. Oczywiście piekę 🙂 Pozdrawiam ciepło!

  9. Świetny chleb do wspólnego pieczenia 🙂

  10. Takiego chlebka nie można przegapić:-)

  11. No, no roboty i zachodu z tym chlebkiem jest, ale pewnie wart tego….pozdrawiam 🙂

  12. Łał! chleb robi wrażenie! Akcja jest świetnym pomysłem! jakbym tylko znalazła czas to jestem gotowa!:)

  13. Mam nadzieję, że tym razem dołączę! (nowy zakwas mieszka wreszcie w nowej lodówce)

  14. Pozwolę się dopisać do listy chlebowypiekaczy w tym miesiącu 🙂
    Serdecznie pozdrawiam

    M.

  15. Aniu, oczywiście się melduję. Już była pora, żeby odświeżyć zakwas :-).

  16. Mimo niesamowitej ilosci pracy, ktora mi ostatnio dolozono, postaram sie dolaczyc w tym miesiacu. Brakowalao mi poprzedniej akcji. Litewski chlebek pieklam kilka razy ale w mojej przed-blogowej zyciu, wiec jest okazja, zeby przepis wyladowal na blogu. Trzymaj kciuki 🙂

    • Reniu,
      ja też jestem zajęta tym i owym.
      Warto jednak rzucić na chwilę te pilne sprawy i oddać się przyjemności.
      Chleb litewski też piekłam,ale z radością to powtórzę.
      Mam nadzieję,że uda Ci się!

  17. Aniu, biegnę po otręby. A te keksówki to wiadomo jakie duże?

  18. Takiego chleba nie mogłabym odmówić!:)

  19. Aniu, kto zaproponował chleb ,bo nie doczytałam. Czy to Kamila z Ogrodów?

  20. W takim znakomitym gronie grzechem byłoby nie piec. Oczywiście z przyjemnością biorę udział Aniu i dziękuję za zaproszenie. Pozdrawiam

  21. Zrobiony, smakuje przepysznie, ale mam nadzieję, że zdążę upiec go raz jeszcze i zaprezentować obie próby bo teraz wyszedł mi zbyt wilgotny, lepi się do noża jak nie wiem co:P.

    • Kmineczek,
      może trochę dłużej potrzymaj go w piecu następnym razem?
      Albo może kroić na drugi dzień?
      Liczymy na wspólną publikację chlebka.
      POzdrowienia!

  22. Dopiero teraz zajrzałam do przepisu, bo jakoś nie było czasu przez te wolne dni. Będzie mi bardzo miło do Was dołączyć- składniki wszystkie mam oprócz otrąb, ale z tym nie ma problemu.
    Pozdrawiam Aniu- dziękuję.

  23. Aniu mam wrażenie, że do tekstu wkradł się chochlik. Już we wstępie jest coś ucięte: Wypiek na listopad zaproponowała A chlebek na pewno wszystkich usatysfakcjonuje,bo pyszny i pełen dobrych składników

    Potem, przynajmniej dla mnie nie jest jasne co i kiedy trzeba robić, oraz które składniki są do czego. Chyba coś ze spacjami, enterami. Być może dzisiaj ze mną źle, ze względu na pogodę.

  24. Oj brakowało mi wspólnego pieczenia z Wami ! Cieszę się, że mogę do Was tym razem dołączyć. Pozdrawiam 🙂

  25. Upieczony i pachnie w całym domu. W piekarniku przy temp. 35st wyrasta bardzo szybko.

  26. Chleb upieczony, nie mogę się doczekać jutrzejszej degustacji 🙂

  27. Ja też się skuszę, chociaż będę piekła dopiero jutro 🙂

  28. Melduję,że chleb upieczony i nieskromnie napiszę ,że niezwykle udany, o smaku trudno mi pisać, bo musiałabym użyć całego arsenału “ochów i achów”. Post przygotowany , podaję już link Aniu.
    Z niecierpliwością czekam , by zobaczyć chleby innych.LINK DO MOJEGO CHLEBA Pozdrawiam

  29. Upieczony i prawie zjedzony. Mimo ze płaski wyszedł i tak był smaczny. Nie wiem o której będę w domu w środę , ustawiłam automat, mam nadzieję że zadziała. Podaję Ci link do środowego wpisu
    http://staregary.blogspot.com/2014/11/chleb-litewski-listopadowa-piekarnia.html
    Pozdrawiam

  30. To jest najlepszy chleb na świecie!:)

  31. Zdecydowanie mój faworyt. Upieczony i już prawie zjedzony:-)

  32. Upieczony! Post przygotowany i ustawiona publikacja 🙂 Pozdrawiam!

  33. Nie wiem czy link sie zapisał, jeśli nie to post na blogu 🙂

  34. Aniu, zgłaszam sie.
    Mimo trudnosci, nie mogłam sobie odmówic upieczenia tego wspaniałego chleba z Tobą i innymi.
    http://zapachchleba.blogspot.com/2014/11/chleb-litewski.html
    Pozdrawiam.

  35. Upieczony dwukrotnie – pierwsza wersja za mocno poruszyła kubki smakowe i trzeba było dorabiać dodatkową do sesji zdjęciowej 🙂

  36. Godzinę po czasie, ale sie udało !
    Pozdrawiam serdecznie wszystkich piekarzy !

  37. Jeszcze ja spóźnialska dołączam z moim linkiem: http://smakowitychleb.pl/chleb-litewski-zakwasie/
    Wpis był na czas, ustawiłam automatyczną publikację, tylko teraz dopiero na spokojnie mogę przesłać link. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.