Kwiaty cukinii nadziewane komosą ryżową, wędzonym tofu i ziołami. Wieczór dla Niej i dla Niego

 

 

Wieczorem upał i słonce odchodzą.
Taras staje się oazą spokoju i kolorów. Odpoczywamy po gorącym dniu.
Na deskach stawiamy dyskretne światła. Wkoło zatrzymuje się cisza…
Na stole pieczone kwiaty cukinii i białe wino. Ten letni posiłek ma dla nas magię obrzędu.
Rozmawiamy, wspominamy, jesteśmy ze sobą. Cieszymy się chwilą.
Zatrzymujemy bezcenne momenty, bo zaraz po nocy zabierze nam je intensywny dzień.
W świetle wieczoru białe wino jest złote, a oczy naszych psów bursztynowe.
Przepełnione miłością…

 

 

Kwiaty cukinii nadziewane komosą ryżową, tofu i ziołami

6 dużych kwiatów cukinii
100 g komosy ryżowej bio
100 g wędzonego tofu + 50 g do pieczenia
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka oliwy EV
1 łyżka czarnego sezamu + do posypania
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy EV do pieczenia

Komosę płuczemy na sicie, przekładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy 15-20 minut. Z kwiatów wyrywamy pręciki. Tofu kroimy na małe kostki. Komosę, tofu i zioła łączymy w misce, dodajemy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę czarnego sezamu, doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy farszem kwiaty i składamy je. Układamy nadziane kwiaty w naczyniu do zapiekania. Polewamy oliwą, posypujemy kostkami tofu i czarnym sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok.25 minut. Podajemy z białym winem.

32 thoughts on “Kwiaty cukinii nadziewane komosą ryżową, wędzonym tofu i ziołami. Wieczór dla Niej i dla Niego

  1. Wkoło zatrzymuje się cisza… piękne!
    Uwielbiam takie chwile!
    Kwiaty cukinii w tym cudnym naczyniu wyglądają przepięknie,
    a ich nadzienie jest bardzo kuszące.

    • Magda,
      łapiemy takie chwile bardzo chętnie!
      Kwiaty cukinii wpisują się idealnie w letnie wieczory na tarasie.
      Pozdrowienia !

  2. ależ przepięknie podane, idealne danie na wyjątkowe chwile:)

  3. Pięknie napisane, rozmarzyłam się.
    i genialnie upieczone kwiaty. Znowu muszę rozpocząć poszukiwania, bo u nas normalnie ich nie uświadczysz;-)

    • Marzena,
      bardzo dziękuję.
      Tę wersje koniecznie spróbuj!
      Ale jak to nie ma kwiatów cukinii, chyba cukinie się uprawia w Twojej okolicy?

  4. Bardzo wytwornie i to wprowadzenie, wow!

  5. Ojej , jakie cudne to danie z kwiatów cukinii i wegańskie na dokładkę 😀

  6. Bardzo apetycznie się prezentuje i chętnie sprawdzę jak smakuje 🙂

  7. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Bardzo kuszące danie 🙂 zwłaszcza na kolację dla dwojga 🙂 pozdrawiam serdecznie

  8. Oj Aniu cudowne danie 🙂 uwielbiam kwiaty cukinii 🙂

  9. Wspaniale nadziane kwiaty umilają wspólne niezapomniane wieczory! Pycha!

  10. Nigdy nie robiłam, ciekawa jestem smaku…

  11. Piękne zdjęcia – cudownie wygląda te danie 🙂

  12. Jestem pod wrażeniem 🙂 Ciekawe jak smakuje takie cudeńko 🙂

  13. jadalne kwiaty – brzmi ciekawie, zdjęcia cudne <3

  14. No to u mnie już też kwiaty. A nawet cukinie! Lato pełną gębą!

Skomentuj czerwonafilizanka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.