Kruche babeczki z budyniem i truskawkami. Deser na weeeknd

 

Kruche babeczki to  genialny wynalazek cukierniczy. Proste i efektowne, chętnie po nie sięgamy i w zaskakującym tempie znikają z patery. Ciasto do nich można upiec dzień wcześniej i tuż przed podaniem napełnić tym, na co przyjdzie nam ochota. Zimą często przygotowuję wersję z lemon curdem, latem wybieram  owoce sezonowe. Tym razem przygotowałam wersję z budyniem i truskawkami. Będziemy delektować się nimi przez weekend.

 

 

250 g mąki tortowej orkiszowej
50 g mąki kukurydzianej
150 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
70 g cukru pudru
1 żółtko
kilka łyżek zimnej wody
masło do posmarowania foremek

250 ml mleka
1 żółtko
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżki cukru

dojrzałe truskawki i liście mięty do dekoracji

Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 min. Foremki do babeczek posmaruj   masłem. Ciasto rozwałkuj, wykrój koła i wyłóż foremki, dociskając ciasto do  brzegów, nakłuj spody. Piecz w nagrzanym do 175°C piekarniku ok 10-15 minut do zrumienienia się babeczek. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź je na metalowej kratce.

Wlej 3/4 mleka do garnuszka i postaw na kuchni. W pozostałym mleku dokładnie wymieszaj żółtko, mąki i cukier. Kiedy mleko się zagotuje, wlej przygotowaną mieszaninę i mieszaj energicznie, aż do powstania gęstego budyniu. Zestaw z kuchni, wlej esencję waniliową, wymieszaj, przykryj i zostaw do ostygnięcia.

Babeczki napełniaj wystudzonym budyniem waniliowym. Udekoruj truskawkami i miętą.

20 thoughts on “Kruche babeczki z budyniem i truskawkami. Deser na weeeknd

  1. Klasyczne babeczki na podwieczorek. Wyglądają pysznie i z pewnością tak smakują. Wieki nie jadłam…

  2. Skusilabym się na taką babeczkę. Będę musiała spróbować je zrobić.

  3. idealne na czerwcowe popołudnia, do kawy lub herbaty mrożonej. sezon w pełni więc korzystajmy ☀️

  4. Twoje kruche babeczki cudownie wyglądają, korpusy idealnie upieczone. To jest jeden z moich najbardziej ulubionych deserów, zawsze mam chęć na nie. Mniam

  5. Wspaniale babeczki – mam na nie ogromna ochote i na pewno wyprobuje 🙂

  6. Zapisałam i jak już goście się zapowiedzą to z przyjemnością wypróbuję przepis. Babeczki wygladaj pięknie i zapewne smakują wyjątkowo.

  7. Wyglądają pięknie. Na pewno każdy je uwielbia.

  8. Takie babeczki kojarza mi sie z dziecinstwem – ach ta nostalgia!

  9. Przypomniałaś mi o kruchych babeczkach! Chyba przygotuję gościom na weekend.

Skomentuj Małgorzata W Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *