Kalarepa kiszona w soku z ogórków małosolnych. Sezonowo od A do M

 

 

Kiedy u mojego ulubionego sprzedawcy warzyw i owoców pojawia się sezonowa kalarepa, kupuję ją bardzo często, wybierając jak najmłodsze sztuki. Od zawsze lubię je chrupać na surowo, dodawać do surówek lub letnich warzywnych zup. I zawsze pamiętam wakacyjny czas, kiedy to zajadałam się kalarepami prosto z grządki. Delikatne i pokrojone w słupki kalarepy znajdowałam też wśród warzywnych pyszności w mojej rodzinnej kuchni. A popisowym kalarepowym daniem były kalarepy nadziewane delikatnym mięsem.
Dzisiaj w mojej kuchni sezonowa młoda kalarepa zakiszona w soku z ogórków małosolnych. Można tak zgrabnie połączyć te dwa sezonowe składniki w jedną pyszną całość. Nie pozbywam się nigdy soku po ogórkach, bo jego właściwości i możliwości są nieocenione. Można go pić, dodawać do zup i kiszonek. Kiszona kalarepa w soku z ogórków nabiera nowego charakteru i jest dobra do jedzenia już po trzech dniach – zachowuje wtedy jeszcze swoją chrupkość i nabiera cech zdrowej i pysznej kiszonki.

 

 

Kalarepa kiszona w soku z ogórków małosolnych

1 – 2 młode kalarepy z liśćmi ( w zależności od wielkości i pojemności słoja)
gałązki kopru
2 liście laurowe
1 łyżka nasion gorczycy
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
1 plasterek korzenia imbiru
sok z ogórków małosolnych

Kalarepę oczyść, usuń stare liście, ale zostaw młode i dokładnie umyj. Słój do kiszenia wyparz wrzątkiem. Kalarepę przekrój na cztery części – wzdłuż i razem z liśćmi ułóż w słoju. Wsyp przyprawy, dodaj koper i zmiażdżone ząbki czosnku z łupinami. Zalej sokiem z ogórków małosolnych, przykryj serwetką lub pokrywką i odstaw na dwa -trzy dni. Jedz samą, jako dodatek do sałatki lub przystawkę. Ciesz się zdrową kiszonką!

A po sezonowe danie z kalarepy koniecznie zajrzyj do Konwaliowej kuchni!

26 thoughts on “Kalarepa kiszona w soku z ogórków małosolnych. Sezonowo od A do M

  1. I u Ciebie kalarepa! 🙂 Pysznie!
    Nastawię taką kalarepkę, jak tylko ubędzie nieco ogórków małosolnych ze słoja. 🙂
    Dziękuję za to czerwcowe, upalne spotkanie!

  2. coś niesamowitego, nie widziałam nigdy kiszonej kalarepy?

  3. Będę musiała przemycić trochę soku, bo mój mąż wszystko wypija. Bardzo chętnie wypróbuję:-) Mniam…

  4. Chętnie sprawdzę. Nigdy nie jadłam czegoś takiego 😉

  5. tego jeszcze nie próbowałam, ciekawa jestem jak smakuje

  6. Kiszonka samo zdrowie, tylko chrupać! Chrup chrup ….

  7. Tez bardzo lubię kalarepę. Chętnie spróbuję w nowej wersji, ogórki własnie się kiszą. Bardzo ciekawa propozycja, pozdrawiam 🙂

  8. Ciekawy pomysł 🙂

  9. Ciekawa jestem jak smakuje…

  10. Aniu, zakisiłam rzodkiewki, też zdrowe !
    A kalarepki na pewno wypróbuję 🙂
    pozdrawiam.

  11. Pędzę kupić kalarepkę, właśnie pozostał mi już tylko sos z ogórków małosolnych

  12. Kalarepki jeszcze nie kisiłam ,a u ciebie Aniu prezentuje sie pysznie

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.