Gołąbki z ziemniakami, bekonem i parmezanem. Dla Niej i dla Niego!

 

On lubi ziemniaki w każdej postaci.
Ona najbardziej maślane puree.
On tęskni za ziemniakami będąc daleko od domu, bo są miejsca, gdzie zimniaki jada się rzadko.
Ona lubi ziemniaczane kluchy i z radością robi gniocchi.
On czasami prosi o ziemniaczane placki z kwaśną śmietaną, i żeby chrupały.
Ona piecze słodkie ziemniaki i podaje je z miętowym sosem.
On opowiada o ziemniaczanej kiszce swojej babci i zamienia się w małego chłopca…
Ona pamięta ziemniaczaną babkę z Podlasia i ciągle tęskni za jej smakiem.
On kupuje duże torby ziemniaków ‘na zapas’.
Ona piecze ziemniaczany placek i pakuje dla Niego do pracy.
On wysyła śmieszny MMS z okruszkami i pisze, jak bardzo mu smakowało.
Ona kupuje ładną kapustę i robi gołąbki z ziemniakami.
Dla Niej i dla Niego!

 

 

Gołąbki z ziemniakami, bekonem i parmezanem

kapusta włoska średniej wielkości

Kapustę płuczemy pd bieżącą wodą. W dużym garnku podgrzewamy wodę, solimy ją i wkładamy kapustę. Blanszujemy kapustę z obu stron i wyjmujemy na blat. Odkładamy 10 liści. Resztę wkładamy do lodówki i zużywamy np. do zupy. Z liści na gołąbki wykrawamy grube ‘żyły’.

600 g mączystych ziemniaków
150 g wędzonego bekonu
100 g tartego parmezanu
mielona gałka muszkatołowa, sól i pierz do smaku
1 doniczka kopru

1/2 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę.
Bekon kroimy na małą kostkę i podsmażamy go na patelni. Koper siekamy. Ziemniaki mieszamy z bekonem, parmezanem, koprem i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
W liście kapusty wkładamy po 1,5 łyżki farszu ziemniaczanego i ciasno je zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu do zapiekania. Wlewamy bulion i dodajemy masło. Naczynie z gołąbkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 30 – 40 minut. Kiedy są gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i od razu podajemy.

42 thoughts on “Gołąbki z ziemniakami, bekonem i parmezanem. Dla Niej i dla Niego!

  1. Oj pyszne. Zjadłabym:-)

  2. Z ziemniakami w środku jeszcze nie jadłam,bo do gołąbków ziemniaki to tak

  3. Apetycznie wyglądają te gołąbki. 🙂

  4. nie jadłam jeszcze takich gołąbków! wspaniale wyglądają Aniu:)
    ( koper kupujesz w donniczkach?) u nas takiego nie ma:)

  5. Cudowne gołąbki, bardzo lubię jeść nowe smaki 🙂

  6. Bardzo ciekawa wersja, chętnie spróbuję,
    W końcu mieszkanie w Pyrlandii zobowiązuje 🙂
    Pozdrawiam!

  7. Co ja bym dała, żeby zjeść takie gołąbki!

  8. Uwielbiam gołąbki, takie napewno by mi zasmakowały 🙂

  9. These cabbage rolls look so delicious! It is a traditional Polish dish? We have something similar, but with ground meat, vegetables and rice, called ‘sarmale’: (https://lacuisinedesimona.blogspot.lu/2015/02/sarmale-in-foi-de-vita.html ,
    https://lacuisinedesimona.blogspot.lu/2016/04/sarmale-de-post.html).
    Your blog has beautiful pictures and interesting recipes. I’m looking forward to trying some Polish recipes!

    • Post Author Amber

      Simona,
      This recipe is my!
      With us or we eat with meat and rice.
      I really like it with mushrooms and buckwheat.
      Greetings!

  10. Gołabki z ziemniakami robiłam raz, dawno temu, pora zrobić znowu, dziękuję za inspiracje.

  11. Aniu-bardzo ciekawe wypełnienie, apetyczne i zgrabne te Twoje gołąbki 🙂 pozdrawiam

  12. W takiej odsłonie gołąbków jeszcze nie jadłam! 🙂

  13. no nareszcie jakieś fajne gołąbki dla mnie! wspaniałe. pomysł świetny, takie mogłabym jeść częściej <3

  14. Aniu,gołąbki robię najczęściej takie zwykłe, mięsne z kaszą lub ryżem, ale Twoje to jeszcze inna receptura 🙂

  15. Czekalam na taki przepis! Myslalam o takich gołąbkach ale nie wiedziałam co z czym bo w moim rodzinnym domu zazwyczaj mięsne serwowali A taka wersja gdzies mi się obila o uszy i bardzo się ciesze ze ja nam zaprezentowalas Pozdrawiam cieplo!

    • Post Author Amber

      Agnes Mendes,
      ta wersja to moja wariacja na temat gołąbków z ziemniakami.
      Robiła podobne moja babcia, tylko bez parmezanu i z boczkiem.
      Ja je nieco zmieniłam. POlecam!

  16. Gdybym umiała, napisałabym odę do ziemniaka! Gdybym miała wybrać jedno warzywo, które mogłabym zabrać na bezludną wyspę, zabrałabym ziemniaka. A gdybym dostała półmisek tych gołąbków, zjadłabym wszystkie i poprosiła o dokładkę!

    • Post Author Amber

      Magda,
      naprawdę umiesz napisać odę!
      N agołabki Cię bardzo zapraszam.
      Narobię ich dla Ciebie cały gar!

  17. amanda-butikzprzepisami

    Ciekawe danie 🙂

  18. Aniu pamiętam z dzieciństwa, że moja Sąsiadka robiła takie gołąbki z ziemniakami. Oj jak ja je lubiłam … dziękuję, że mi o nich przypomniałaś:)

  19. nietypowe gołąbki 🙂 super pomysł na farsz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.