Gofry z pastą jajeczną z awokado, kiełkami i Baharatem. Śniadanie dla Niej i dla Niego

 

Śniadanie to przyjemność, czas dla mnie i Bliskich. Mam ten komfort, że mogę je celebrować niespiesznie i tak jak lubimy. Uwielbiam te poranki z dobrymi smakami, naszymi rozmowami i czuję wdzięczność za te chwile.
Dzisiejsze śniadanie może być inspiracją do miłego świętowania Walentynek, weekendu we dwoje lub po prostu miłego wspólnego poranka.

 

 

gofry
szklanka 250 ml
1,5 szklanki mąki – szklanka pszennej tortowej i pół szklanki orkiszowej T550
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżki ekstraktu wanilinowego
2 jajka od szczęśliwych kur
1/2 szklanki roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki mleka

pasta jajeczna
3 szczęśliwe jajka
1 dojrzałe awokado
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki domowego majonezu
Baharat – przepis tutaj
kiełki rukwi wodnej

 

 

Jajka ugotuj na twardo – max 8 minut. Ostudź w zimnej wodzie i obierz z łupiny. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miski. Awokado obierz ze skóry, odrzuć pestkę i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj szczypiorek, sok z cytryny, sól, pieprz i majonez. Wymieszaj i ewentualnie dopraw.

Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, dodaj jajka, masło i mleko. Zmiksuj mikserem lub rózgą na gładką masę. Odstaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.
Rozgrzej gofrownicę.
Nakładaj ciasto dużą łyżką i rozprowadzaj je dokładnie po całej powierzchni gofrownicy. Piecz gofry przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji.
Gotowe gofry odkładaj na metalową kratkę. Następnie układaj je na talerzach, nakładaj pastę jajeczną, posyp Baharatem i udekoruj kiełkami rukwi wodnej.

14 thoughts on “Gofry z pastą jajeczną z awokado, kiełkami i Baharatem. Śniadanie dla Niej i dla Niego

  1. Moje dzieciaki uwielbiają gofry, ale do tej pory nie wpadłam na to, żeby jeść wytrawne.

  2. Ciekawy oryginalny pomysł na gofry w wersji wytrawnej, fajne zaskakujące śniadanko:)

  3. Ja niestu nie słyszę się na to danie, bo obecnie jestem na keto. Jednak muszę przyznać, że wygląda apetycznie.

  4. Jestem zachwycona prostotą, a jednocześnie ekskluzywnością tego śniadania. Takie śniadanie nieśpiesznie jest bardzo wskazane w dzisiejszych czasach!

  5. Niezwykłym komfortem jest dla mnie celebrowanie posiłków. To takie sensualne i luksusowe 🙂 Twoje gofry wpisują się idealnie w ten styl. Częstuję się więc 🙂

    • Małgorzato, uwielbiam taki niespieszny czas i delektowanie się smakami, choćby najprostszymi.
      Cieszę się, że chcesz się poczęstować moimi goframi.

  6. Wygląda niesamowicie smakowicie i kreatywnie! Śniadanie z goframi z pastą jajeczną z awokado, kiełkami i Baharatem brzmi jak prawdziwa uczta dla podniebienia. To nie tylko pożywne danie, ale także miłe doświadczenie kulinarne, które można dzielić z bliskimi. Gratulacje za pomysłowość i umiejętność łączenia różnych smaków w jednym daniu! Wspaniałe jest to, że możesz cieszyć się tym posiłkiem w spokoju i z wdzięcznością za chwile spędzone z bliskimi. Dziękuję za inspirujący przepis i życzenia miłego wspólnego poranka lub świętowania Walentynek!

  7. Zgadzam się, że wspólne śniadanie to wyjątkowy czas spędzony z bliskimi. Twój pomysł na gofry wygląda bardzo kreatywnie i smakowicie. Na pewno się skuszę. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.