Soczysta czerwień lub bordo, w zależności od odmiany derenia, przypomni w zimowe i jesienne dni o słonecznym lecie i owocach pełnych witamin. Dereń to wciąż mało popularny owoc, przebogaty w witaminy i właściwości zdrowotne. Darzę go niezwykłym sentymentem, bo był w moim rodzinnym domu odkąd pamiętam.
Można go wykorzystać na wiele sposobów. Dzisiaj zapraszam po przepis na dżem.
ok. 1,5 kg owoców derenia (po przetarciu powinien zostać 1 kg przecieru)
300 g cukru
woda
Owoce umyj na sicie, odsącz i przełóż do rondla. Zalej niewielką ilością wody i gotuj aż się rozpadną. Przetrzyj przez sito, aby oddzielić pestki. Przecier ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu razem z cukrem. Kiedy masa zgęstnieje, przełóż gorący dżem do słoików i zakręć. Dla pewności możesz pasteryzować na sucho w piekarniku w temperaturze 110 st. C .
Dereń jadalny (łac. Cornus mas L ) lub dereń właściwy.
Owoce derenia zawierają – taniny, polifenole, kwasy organiczne, witaminy C, P i A, antocyjany, pierwiastki mineralne (żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, mangan), pektyny, garbniki.
Dereń jadalny jest rośliną o niewielkich wymaganiach, dlatego też często bywa sadzony i uprawiany, jako roślina ozdobna. To krzew, dorastający do ok. 10 m. Na wiosnę pokrywają go żółte baldachy kwiatów, na jesieni drobne, czerwone owoce, cierpkie i kwaśne w smaku.
Zastosowanie derenia:
• walka z anemią i objawami niedokrwistości
• sucha skóra, wypadające włosy, bóle głowy, bezsenność
• problemy żołądkowe i trawienne
• migrena
• przeziębienia
• wzmocnienie organizmu
Właściwości derenia udokumentowane naukowo:
Owoce derenia są bogatym źródłem żelaza. Pomagają uzupełniać jego niedobory w organizmie i stają się sprzymierzeńcem w walce z anemią. Skutecznie zwalczają przykre objawy niedokrwistości – bladość i suchość skóry, wypadające włosy, bóle głowy, bezsenność, zajady. Dzięki zawartości kwasów organicznych i fitoncydów, dereń wykazuje właściwości antyseptyczne i ściągające, działa wspomagająco na układ trawienny. Garbniki zawarte w owocach, działają zapierająco, dlatego warto stosować go przy biegunkach. Składniki bioaktywne owoców derenia regulują pracę układu trawiennego i przyspieszają przemianę materii.
Dereń w medycynie ludowej:
Medycyna ludowa wykorzystuje owoce derenia przede wszystkim do walki z anemią. Stosowano je również przy problemach ze strony żołądka i układu trawiennego. Z owoców derenia sporządzano nalewki, a także różnego rodzaju przetwory – dżemy i konfitury (szczególnie lubiane w Persji i Bizancjum). Znana dereniówka wykorzystywana była jako środek do walki z przeziębieniami, a stosowana w formie okładów na czoło, pomagała zwalczać dokuczliwą migrenę.
Napar zdrowotny z owoców derenia:
1-2 łyżeczki owoców zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans. Pić 2-3 szklanki dziennie.
Przeciwskazania:
Dereń nie powinien być spożywany przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Nie znam owoców derenia, ale dżem prezentuje się bardzo zachęcająco
Anno, jest pyszny i absolutnie zdrowy.
Dziekuje, sprobuje przy najblizszej okazji.
Anna, polecam bardzo.
Przyznam ze nie spotkałam się wcześniej z owocem drenia, jednak nie wiem czy cierpki smak to moje klimaty….
Widzę że owoc ma sporo pozytywnych oddziaływań
czerwonafilizanka, najlepiej spróbuj, a potem ocenisz. To najlepsza droga.
Mam zamiar zasadzić derenia. Fajnie, że trafiłam na ten przepis. Kocham robić dżemy.
Konfabula, to jest świetna decyzja. Dereń to bomba witamin.